«Άνοιξε» η πλατφόρμα για το επίδομα γέννησης

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή επιδόματος γέννας. Η υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος γίνεται στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) στην ιστοσελίδα www.epidomagennisis.gr.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να υποβληθούν περισσότερες από 14.000 αιτήσεις μόνο τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Τα χρήματα για τις πρώτες γέννες του 2020 αναμένεται να δοθούν σε δύο δόσεις και η πρώτη,  ύψους 1.000 ευρώ, θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου ενώ η επόμενη, έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή της αίτησης

Για την υποβολή αίτησης στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, στην είσοδο, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης της μητέρας στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δηλώνεται απαραιτήτως ο ΑΜΚΑ του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας της αιτούσας μητέρας, το email και ο αριθμός τηλεφώνου της, καθώς και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η ίδια.

Αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης θα γίνεται και μέσω της διαδικασίας της ψηφιακής δήλωσης γέννησης που θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 15 μαιευτήρια και νοσοκομεία της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτούνται μόνο τα ταυτοποιητικά έγγραφα των γονέων του παιδιού. Με τη δήλωση γέννησης θα δηλώνονται τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων (κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο, email, διεύθυνση κατοικίας), το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η μητέρα, η οποία θα υποβάλλει παράλληλα και την αίτηση.

πηγή: ert.gr

 

Tags: