Ανοιχτή επιστολή – καταγγελία από τους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής

Σε δημοσίευση ανοιχτής επιστολής – καταγγελίας προχώρησαν οι επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής της Ηπείρου:

«Με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4549/2018 άρθρο 27 (ΦΕΚ 105Α/14.6.2018) και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2284Β/15.6.2018), το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιχειρούν για άλλη μία φορά να επιβάλουν στους επιστήμονες που παρέχουν Ειδικές Θεραπείες (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κλπ) μια έμμεση σύμβαση με επαχθείς και ασαφείς όρους, η οποία έχει έναν και μοναδικό στόχο: την οριζόντια μείωση της δαπάνης για τα παιδιά και τους εφήβους που χρήζουν ειδικών θεραπειών.

Εμείς οι επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής στην περιοχή της Ηπείρου, μέσω και των τοπικών συναντήσεων που πραγματοποιήσαμε, αποφασίσαμε, ότι δεν θα δεχθούμε καμία εκβιαστική έμμεση σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, με όποια μορφή και εάν προταθεί. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία παρέμβαση στο θεραπευτικό μας έργο και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε παιδιά και εφήβους. Επιπλέον υποστηρίζουμε τους γονείς που ως ασφαλισμένοι καταβάλουν κάθε μήνα τις εισφορές τους, ήδη ταλαιπωρούνται με ατέρμονες διαδικασίες γραφειοκρατίας και με μεγάλες αναμονές σε διαγνωστικές μονάδες για έγκριση ή ανανέωση των γνωματεύσεών τους.

Ιδού λοιπόν πως διαμορφώνεται η νέα κατάσταση και πώς θίγονται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων γονέων και παιδιών:

Έχει ήδη αποφασιστεί, αυθαίρετη μείωση του προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή, χωρίς να υπάρχει μια επιδημιολογική μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Την μείωση αυτή ζητούν να επωμιστούμε εμείς, αφού με τους μηχανισμούς του rebate (υποχρεωτικής έκπτωσης) και του claw back (μελλοντικού κουρέματος), σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού που θεωρείται δεδομένη, θα πρέπει να επιστρέψουμε αυτά που θα έχουμε λάβει παρόλο που θα αφορούν δεδουλευμένες υπηρεσίες μας.

Η πρόταση του κράτους είναι να πραγματοποιείται η θεραπεία από ιδιώτες θεραπευτές αμισθί μέσω των “voucher”, δηλαδή με μία ‘υποσχετική’ ενός χαρτιού κενού αντικρίσματος χωρίς ακριβή προσδιορισμό του ύψους ή του χρόνου αποπληρωμής του επαγγελματία ενώ οι υποχρεώσεις του ιδιώτη προς εργαζομένους, εφορία, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια και έξοδα λειτουργίας θα πρέπει να καταβάλλονται εμπρόθεσμα.

Διαταράσσονται για άλλη μια φορά τα θεραπευτικά προγράμματα χιλιάδων παιδιών, σε όλη την Ελλάδα, με πρόχειρες και εκβιαστικές αποφάσεις, χωρίς καμία απολύτως πρότερη διαβούλευση. Οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να αναζητήσουν – και αν βρουν – άλλο θεραπευτή που θα θέλει να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ή θα αποδεχθεί την πληρωμή του με voucher.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την ανέξοδη δήθεν κοινωνική πολιτική, την οποία καλείται να πληρώσει ένας ολόκληρος κλάδος των ειδικών θεραπευτών του οποίου απειλείται σοβαρά η επιβίωση. Η πολιτική ηγεσία αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να συζητήσει πάνω σε λύσεις που προάγουν έναν εξαιρετικά ευαίσθητο κλάδο, προασπίζοντας έτσι τα δικαιώματα των παιδιών με ιδιαίτερες δυσκολίες.

Αντ’ αυτού καταφεύγει σε αιφνιδιαστικές και άδικες αποφάσεις, όχι μόνο για μας τους επαγγελματίες, αλλά πρωτίστως για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Απευθυνόμαστε στους γονείς, σήμερα που τα κοινωνικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα δέχονται επίθεση και τίθενται υπό αμφισβήτηση: Εμείς βρισκόμαστε δίπλα τους, ως σύμμαχοι. Δεν κρίνεται μόνο η επιβίωση των επαγγελμάτων μας. Διακυβεύεται και η δική τους δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους την φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Με εκτίμηση,

Αγαπίδου Κατερίνα, Βέρμπη Χριστίνα, Βερυκόκου Σοφία, Βιρβιδάκη Ιωάννα-Ελένη, Γαλάνη Ηλιάννα, Γεωργοπούλου Νεφέλη, Γκαραβέλα Ματίνα, Γιαννούλα Δέσποινα, Γιώτη Ελευθερία, Γούλα Τερέζα, Γούσης Βασίλης, Δάλλα Βικτωρία, Δήμου Ξένια, Δρόσος Κωνσταντίνος, Κανάκη Αφροδίτη, Καρίπογλου Ευσταθία, Κάλλη Σύλβια, Κατσάνου Αλεξάνδρα, Κελεσίδης Σωτήριος, Κοτόρου Λαμπρινή, Κοντοδήμου Δήμητρα, Κολόκα Γιάννα, Κιορπέ Χαρά, Κιοσέγλου Ειρήνη, Κωσταγιάννη Κωνσταντίνα, Κωνσταντοπούλου Θεοδώρα, Λιάσκα Σταυρούλα, Λιβέρης Διονύσιος, Μάτσια Αναστασία, Μαριάς Γιάννης, Μαυρογιώργου Γεωργία, Μπούργου Κατερίνα, Μπούρα Ευθυμία, Μίντζα Όλγα, Μωραΐτη Αθανασία, Μώκας Αναστάσιος, Νικηφορίδου Νόπη, Νούσια Αναστασία, Ντούτση Όλγα, Οικονόμου Νατάσα, Παϊλα Νικολέττα, Παρσοπούλου Αθηνά, Πανταζής Μανώλης, Πανής Αθανάσιος, Παπατόλη Γεωργία, Παπαχρήστου Ουρανία, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνα, Τάτση Δανάη, Τσαφαντάκη Άννα – Μαρία, Τσιμπλοκούκος Αλέξης, Τσιόκου Μαρία, Σαργκλίδης Γιώργος, Σιώζου Γεωργία, Σιώζιου Κωνσταντίνα, Σγουρούδη Αγγελική, Στεργίου Ειρήνη, Στεφάνου Χριστίνα, Σούπη Ευαγγελία, Σωτηροπούλου Ροδάνθη, Ουτσαβλή Αφροδίτη, Ρούτση Χριστίνα, Χελάς Ευριπίδης, Χριστίδου Μαγδαλινή»

 

Tags: