Ανησυχεί το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές – Άρση του lockdown κατά περίπτωση

Σε αντίθεση με τα κρούσματα του κορονοϊού, που σταθεροποιούνται στη ζώνη των 2.000 ημερησίως και παρουσιάζουν μειούμενη τάση και στον δείκτη θετικότητας, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη καθώς τα θύματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς συνεχίζουν να αυξάνονται. Η ανησυχία παραμένει στην επιστημονική κοινότητα από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας και είναι πιθανόν να τεθεί θέμα lockdown «2 ταχυτήτων».

Σε ύψιστη επιφυλακή παραμένει το υγειονομικό προσωπικό στη βόρεια Ελλάδα, καθώς το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του. Προβληματίζει πλέον ιδιαίτερα η κατάσταση στη Δράμα, όπου μεταφέρονται γιατροί και από τη Θεσσαλονίκη, για να αντιμετωπίσουν την πληθώρα ασθενών που έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία της πόλης. Αχτίδα αισιοδοξίας η αποσωλήνωση 68χρονου στα Ιωάννινα, ενώ νέο πονοκέφαλο προκαλεί στους ειδικούς ο επικείμενος εορτασμός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, που κινδυνεύει να μετατραπεί -επιδημιολογικά – σε Θεσσαλονίκη, εάν επιτραπούν οι μαζικές εκδηλώσεις.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας , Μάριος Λαζανάς, μέλος της Επιτροπής του υπ. Υγείας, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ πως δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά», αυτά είναι τα μέτρα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλει η χώρα μας να ανακάμψει, πρέπει να τηρούμε τα μέρα και να καταλάβουμε ότι τα Χριστούγεννα εφέτος θα είναι όπως το περασμένο Πάσχα.

Η εικόνα της κατάστασης  δεν δίνει τη δυνατότητα  άρσης της καραντίνας. Γι αυτό παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου το lockdown, όπως ανακοίνωσε και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος προσέθεσε πως το επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές αποτελεί, όπως είπε, πηγή ανησυχίας. Στις συγκεκριμένες περιοχές εντοπίζεται το 41,78% των κρουσμάτων τις τελευταίες 5 ημέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για lockdown δύο ταχυτήτων, δηλαδή ακόμη και για άρση των μέτρων σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή.

Η διασπορά της πανδημίας παίρνει δραματικές διαστάσεις σε ότι αφορά τη νοσηλεία στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας και ήδη έγιναν οι πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών στην Αθήνα.

πηγή: ert.gr

 

Tags: