Ανησυχεί η μετάλλαξη Δέλτα – Πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τον Αύγουστο

Ανησυχία εκφράζει η επιστημονική κοινότητα για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, που όπως όλα δείχνουν, μέσα στον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, συνολικά 29 κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μια βδομάδα σε Κρήτη, Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη, έχουν εντοπιστεί 19 κρούσματα, κυρίως σε ανεμβολίαστους νέους, ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός,σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό» και υποστήριξε πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών. Επισήμανε την ανάγκη να γίνει συστηματική προσπάθεια για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, επαναλαμβάνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Παράλληλα, προανήγγειλε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη μετάλλαξη Δέλτα είναι ο εμβολιασμός»  υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ. Όπως είπε, μολονότι ξέρουμε ότι όλα τα εμβόλια καλύπτουν αυτό το στέλεχος, παρ’ όλα αυτά έχουν μικρότερη αποδοτικότητα απ’ ό,τι με τα άλλα στελέχη. Διαβεβαίωσε ότι όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις είναι προστατευμένοι και δεν κινδυνεύουν.

«Από την άλλη μεριά όμως επειδή είναι ένα καινούργιο στέλεχος που δεν το ξέρουμε ακόμη καλά, καλό είναι να προστατευόμεθα. Όλες οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μας ανησυχούν. Οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι γιατί δεν φορούν και μάσκες, συνωστίζονται, όλα αυτά είναι αρνητικά. Αυτοί που φαίνεται ότι κολλάνε τη νόσο περισσότερο τώρα είναι οι νεότεροι» σημείωσε ο κ. Χρούσος.  Εμφανίστηκε βέβαιος ότι όπου υπάρξει αύξηση της νόσου θα γίνει και lockdown.

«Όταν φθάσουμε τα 8 εκατομμύρια (εμβολιασμούς) και με τις δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό νομίζω ότι θα είμαστε πάρα πολύ καλά. Σύντομα θα συμβεί αυτό, στις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε ο Γ. Χρούσος.

«Αν χρειαστεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Μόνο με το εμβόλιο θα αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και AstraZeneca δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

 

Tags:

, , ,