Ανεβαίνουν οι τόνοι για την υπόθεση Novartis – Τι λένε κυβέρνηση – κόμματα

Νέες πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η υπόθεση της Novartis, μετά την ποινική εμπλοκή πρώην συμβούλου υπουργών Υγείας, ο οποίος είχε ενταχθεί στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, καλώντας τους δικαστές να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το Μαξίμουσε ανακοίνωσή του απαντά ότι ο κ. Μητσοτάκης όπως και η ΝΔ εμφανίζουνπολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση για την υπόθεση, ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο «Χριστοφοράκο» και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens. Και συνιστά ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο «Χριστοφοράκο» και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens.

Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμεψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Παναγιώτης Ρήγας: Να αφήσουμε την δικαιοσύνη να αποδώσει ό,τι ευθύνες υπάρχουν

Ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις δημόσιες δηλώσεις του μάρτυρα για τον οποίο, όπως είπε, προκύπτει ότι έχει τελέσει αδικήματα. «Η δικαιοσύνη διερευνά όλες τις προεκτάσεις και όλα τα δεδομένα για να καταλήξει στα συμπεράσματά της. Και να σας πω και κάτι; προφανώς υπάρχουν και πολιτικές απολήξεις. Το αν έχουν ποινικές ευθύνες ή όχι είναι άλλο θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε: «δεν μπορεί από τη μια μεριά να λέμε ότι παρεμβαίνω στη δικαιοσύνη και όταν την αφήνουμε ελεύθερη και προχωρά σε ορισμένα πράγματα από την άλλη μεριά κατηγορούμε την ίδια τη δικαιοσύνη».

Δ. Παπαδημούλης: Το σκάνδαλο Novartis, είναι υπαρκτό κι όχι «σκευωρία»

Σε ανάρτησή του στο twitter o Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης και προσθέτει: «Το ερευνούν το FBI κι η ελληνική δικαιοσύνη. Ο γκρίζος κ. Μανιαδάκης, που από «κουκουλοφόρος», έγινε αιφνιδίως ήρωας της ΝΔ κι απέτυχε ευτυχώς να γίνει… Λούης, αλά Χριστοφοράκος, θα κριθεί. Ψυχραιμία!».

Κ. Μητσοτάκης: Να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με δήλωσή του αναφέρθηκε στις αναφορές του Παύλου Πολάκη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου, εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, ούτε και να χαρακτηρίζεται από τη δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει.

Με ένα tweet στα αγγλικά σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο Novartis και την άδεια στον Δ. Κουφοντίνα.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως «το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται υπό απειλή». Αναφέρεται στην έρευνα για τη Novartis λέγοντας ότι «οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση κατονομάζονται δημοσίως και απειλούνται από κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα».

Η Ν.Δ, ζητά να μάθει «αν ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του Νίκου Μανιαδάκη, (προστατευόμενος -μέχρι πρότινος- μάρτυρας στην υπόθεση της NOVARTIS, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού αδίκημα), ότι οι δικαστικές αρχές του έκαναν επίμονες ερωτήσεις για τους κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα, καθώς και αν ισχύει ότι η εισαγγελία διαφθοράς τον ενέταξε παραδόξως σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.

Τι λένε κύκλοι της Κουμουνδούρου

«Σύμφωνα με την κατάθεση που φέρεται να έχει δώσει στις αρχές ο κ. Μανιαδάκης και έχει διαρρεύσει στον τύπο, προκύπτουν τα εξής:

1. Ο κ. Μανιαδάκης όταν βρισκόταν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς δεν είχαν προκύψει στοιχεία εναντίον του, είχε πει τα εξής:

  • Ότι ο πρώην Υφυπουργός Υγείας κ. Σαλμάς είχε ειδικό ρόλο στην τιμολόγηση φαρμάκων, ξεχωριστό γραφείο στον ΕΟΠΥΥ που έκανε ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών χωρίς παρουσία Συμβούλων και ότι είχε δει μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων στην εσωτερική τσέπη του μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας.
  • Ότι υπήρχαν σύμβουλοι Υπουργών (τους οποίους κατονομάζει) που λειτουργούσαν ώστε να υπερτιμολογηθούν φάρμακα της Νοβάρτις και ότι αυτό είναι αδύνατον να μην το γνώριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης
  • Εμπλέκει συγκεκριμένους συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τους οποίους και κατονομάζει με το αποκαλούμενο Χάρβαρντ Πρότζεκτ το οποίο προκάλεσε εισαγωγή νέων φαρμάκων της Νοβάρτις στην αγορά και στο Σύστημα Υγείας
  • Καταγγέλλει ότι στελέχη της Νοβάρτις συμμετείχαν σε δεξαμενή σκέψης που είχε συγκροτήσει ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος βεβαίως εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι καμία σχέση δεν έχει με τη Νοβάρτις αποκρύπτοντας την παραπάνω «λεπτομέρεια».
  • Η ΝΔ τότε τον χαρακτήριζε κουκουλοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, όμως, δήλωσε ο ίδιος συμβούλευε τον Άδωνη Γεωργιάδη και είχε σχέσεις με τον κ. Στουρνάρα. Με ποιους, όμως, άλλους Υπουργούς της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε συνεργασία;

2. Όπως προέκυψε από την πορεία της έρευνας και από νεότερα στοιχεία ο κ. Μανιαδάκης ενδεχομένως έχει τελέσει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας και γι’ αυτό του ασκήθηκε ποινική δίωξη και του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του μάρτυρα και επομένως εξ ορισμού του προστατευόμενου μάρτυρα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό ενώ δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να επιστρέψει αν του το ζητούσε η Εισαγγελία…

3. Το ερώτημα που προκύπτει σχετικά είναι αν λειτουργούσε ως ενδιάμεσος της εταιρείας με πολιτικά πρόσωπα για να επηρεάζει την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Εξάλλου την τελική ευθύνη της τιμολόγησης την είχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και όχι ο κ. Μανιαδάκης.
Ποια λοιπόν η σχέση του κ. Μανιαδάκη με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση Νοβάρτις;
Τον γνώριζαν;
Ήταν σύμβουλος τους;
Τι ρόλο ακριβώς διαδραμάτιζε στην τιμολόγηση των φαρμάκων;

4. Επειδή η ΝΔ γνωρίζει ότι ο κ. Μανιαδάκης ξέρει πολλά για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και όπως αποδεικνύεται δεν είναι κουκουλοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ
έρχεται σήμερα να τον καλύψει – γιατί άραγε; – ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες τον λοιδορούσε για όσα έχει καταθέσει.

5. Η ΝΔ προφανώς αποσιωπά το γεγονός ότι προσπάθησε να διαφύγει καθώς πλέον γνώριζε ότι ο ρόλος του στην υπόθεση θα αποκαλυπτόταν.
Γιατί αλήθεια προσπάθησε να διαφύγει ο κ. Μανιαδάκης;
Τι θέση παίρνει γι’ αυτό η ΝΔ;
Θεωρεί ότι κακώς δεν διέφυγε;
Θεωρεί ότι κακώς του ασκήθηκε δίωξη;
Γιατί η ΝΔ απευθύνει δικονομικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση;
Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη;
Ο σεβασμός των θεσμών είναι αλά καρτ και όποτε μας βολεύει;
Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί την κ. Τουλουπάκη για τις ενέργειές της;
Μήπως η ΝΔ από κεκτημένη ταχύτητα απευθύνει ερωτήσεις προς την κυβέρνηση επειδή εκείνη έχει συνηθίσει να δίνει εντολές για συγκεκριμένους δικονομικούς χειρισμούς;

6. Από πού και ως πού οι ερωτήσεις των εισαγγελέων για εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση συνιστούν πίεση;
Γνωρίζουν εκεί στην ΝΔ τι είναι μια ένορκη κατάθεση;
Γνωρίζουν τι είναι μια ανωμοτί κατάθεση;
Στην διάρκεια των καταθέσεων γίνονται ή δεν γίνονται ερωτήσεις προς τους μάρτυρες;
Το πρόβλημα λοιπόν της ΝΔ δεν είναι ότι γίνονται ερωτήσεις στον κ. Μανιαδάκη.
Το πρόβλημά της είναι ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θα κάνει τα πάντα σε συνεργασία με τα εντεταλμένα μέσα ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει εργολαβία την υπεράσπιση της, ώστε να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη.
Η ΝΔ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι η προϋπόθεση ώστε αυτή να ανταποκριθεί στο ρόλο της.»

Τα άλλα κόμματα

«Για εικόνα που παραπέμπει σε παρακράτος» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τουΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης αναφέρεται σε «τραγέλαφο με τους προστατευόμενους μάρτυρες» και καλεί να υπάρξει πραγματική διαλεύκανση, ενώ το ΠΟΤΑΜΙ ανακοίνωσε ότι τίθεται ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα.

«Ο τραγέλαφος με τους προστατευόμενους μάρτυρες, όπου όσοι τους χαρακτήριζαν «ήρωες» (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), τώρα τους αποδοκιμάζουν κι εκείνοι που τους αφόριζαν (βλέπε ΝΔ), τώρα τους υιοθετούν, επιβεβαιώνει την ανάγκη επωνυμίας τους που το ΚΚΕ είχε τονίσει απ’ την πρώτη στιγμή» υπογραμμίζει σχόλιο του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αποτελούν μία ακόμη απόδειξη της σήψης ενός συστήματος, στο πλαίσιο του οποίου η υγεία και το φάρμακο είναι πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό, ενώ την ίδια στιγμή διάφοροι κρατικοί παράγοντες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κυβερνήσεις και εταιρίες μειώνοντας τις κοινωνικές δημόσιες παροχές υγείας και διασφαλίζοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων» προσθέτει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του ότι «αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο και απ’ αυτό εκτρέφονται υποθέσεις τύπου Novartis, οι οποίες αναζωπυρώνονται κάθε φορά, όποτε αυτό βολεύει τις ανάγκες της κάλπικης διπολικής αντιπαράθεσης».

Η Ένωση Κεντρώων ζητάει και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την ΝΔ να αφήσουν την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Οι παρεμβάσεις είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από την ΝΔ προφανώς γίνονται με σκοπό να εκφοβίσουν και να εμποδίσουν τους αρμόδιους εισαγγελείς να επιτελέσουν το έργο τους. Σε μια Δημοκρατία ή πιστεύεις στην Δικαιοσύνη ή τα γκρεμίζεις όλα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

πηγή: ert.gr

 

Tags: