Αναζητά λύσεις στο πρόβλημα των ανεπιτήρητων ζώων ο Δήμαρχος Αρταίων

Την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας σε ό, τι αφορά την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων ζητά ο Δήμος Αρταίων από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Με επιστολή, που υπογράφει ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ζητείται η χορήγηση της δυνατότητας στους Δήμους (οι οποίοι εκ του νόμου είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για τα προγράμματα διαχείρισης ανεπιτήρητων ζώων), να χρησιμοποιούν, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις των σχετικών νόμων, ειδικά όπλα αναισθητοποίησης, αποκλειστικά για τα βοοειδή.

Σημειώνεται πως τα ειδικά όπλα που κατείχε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού Άρτας επεστράφησαν στην αρμόδια υπηρεσία του τότε Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί σύμφωνα με την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου εξέλειπαν οι λόγοι χρήσης τους και, ως εκ τούτου, είναι αδύνατη η χρήση τους.

Ο Δήμος Αρταίων μετά από επανειλημμένες -έγγραφες αλλά και προφορικές- καταγγελίες προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων αλλά και κατοίκων των περιοχών Αμπελίων, Αμμοτόπου, Φανερωμένης και Κορωνησίας, προχώρησε από φέτος, στην εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με την σύσταση της τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος, με τη λειτουργία παραχωρούμενης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στο Γρίμποβο Άρτας, με κωδικούς εκμετάλλευσης που χορηγήθηκαν από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Άρτας και με την ανάθεση σε ιδιώτες των εργασιών περισυλλογής και μεταφοράς των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων αλλά και της στάβλισής τους στην παραπάνω κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί και πρόστιμα.

«Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση προσωρινής και πρόχειρης περίφραξης με πάσσαλους και πλέγμα ή αγκαθωτό σύρμα, χώρων που αποτελούν περάσματα των ζώων αυτών για αναζήτηση τροφής και νερού, στην περιοχή της Σαλαώρας στην Κορωνησία και στην περιοχή της Φανερωμένης, με το σκεπτικό ότι θα συγκεντρώνονταν τα ζώα στον περιφραγμένο χώρο και θα διευκολύνονταν με τον τρόπο αυτό η περισυλλογή τους. Οι επανειλημμένες αυτές προσπάθειές μας, όμως, δυστυχώς στέφθηκαν με αποτυχία, δεδομένου ότι το βάρος των ζώων αυτών και η ορμή και δύναμη με την οποία κινούνται, λόγω του ελεύθερου τρόπου ζωής και βόσκησής τους, κατέστρεψαν τις περιφράξεις.

Το αποτέλεσμα ήταν να αποδράσουν και να συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς τον έλεγχο των φερόμενων ιδιοκτητών τους, καταστρέφοντας ιδιωτικές περιουσίες» αναφέρεται στην επιστολή.

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply