Αναβαθμίζονται τα 85 F-16 της Π.Α. -Τι προβλέπει η απόφαση & πως θα πληρωθεί

Από την περασμένη Δευτέρα μετά τη λήξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας κι αφού είχε συζητηθεί εκτενώς το θέμα τηςαναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, το πρόβλημα είχε εντοπιστεί στιςετήσιες δόσεις καθώς η αμερικανική πλευρά ζητούσε περίπου 300.000.000 εκ. κατ’ έτος.

Για σχεδόν μια βδομάδα οι συζητήσεις και οι πιέσεις από την ελληνική πλευράπρος την άλλη μεριά του Ατλαντικού ήταν διαρκείς εξηγώντας σε κάθε τόνο πως η χώρα μας δεν ήταν δυνατό να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της που έχει επιβάλει και η Αμερική.

Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου από τη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού, αναφέρεται πως «κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».

Το κόστος του προγράμματος αναβάθμισης των 85 μαχητικών F16 αναμένεται να κοστίσει 1,1 δισ.

Έως το 2021 που η χώρα μας έχει δημοσιονομικές δεσμεύσεις, τα χρήματα που θα δοθούν φτάνουν περίπου τα 450 εκ. δηλαδή για κάθε χρόνο το ποσό της δόσης θα φτάνει κοντά στα 110 εκ.

Η προκαταβολή προς την Αμερική για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι πολύ λιγότερα, κοντά στα 40 με 50 εκ.

Πολλές από τις λεπτομέρειες που αφορούν την αναβάθμιση θα έχει τη δυνατότητα να τις συζητήσει με Αμερικανούς αξιωματούχους ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες πολιτείες.

Πως προχωρά η αναβάθμιση των F-16

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ώρες αναμένεται η τελική υπογραφήανάμεσα στην Αμερικανική πλευρά και την Γενική διεύθυνση εξοπλισμών του υπουργείου άμυνας.

Στόχος είναι όλα να προχωρήσουν άμεσα και έως τον Αύγουστο το 1ο αεροσκάφος να φεύγει για την Αμερική ώστε να ξεκινήσει η αναβάθμισή του στο επίπεδο VIPER.

Γι’ αυτό το λόγο κλιμάκιο αμερικανών έρχεται άμεσα στη χώρα μας ώστε να επιλέξει το αεροσκάφος μετά από δοκιμές εδάφους που θα γίνουν.

Χρονιά ορόσημο το 2020 όταν αναμένεται να επιστρέψει το αναβαθμισμένο F-16 Viper στην Ελλάδα και τότε θα ξεκινήσει στην ΕΑΒ η αναβάθμιση των υπολοίπων 84άρων αεροσκαφών έως το 2028.

Η Π.Α. χτίζει τη μαχητική ικανότητα του αύριο
Σήμερα η χώρα μας διαθέτει τέσσερις τύπους μαχητικών F-16 πολλά από τα οποία μεταξύ τους δεν μπορούν ν’ ανταλλάξουν πληροφορίες που αφορούν το τακτικό πεδίο.

Η αναβάθμιση αρχικά των 85 αεροσκαφών θα φέρει πίσω αεροσκάφη με τοραντάρ τύπου AESA. Αυτό σημαίνει πως το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης δίνει στον ιπτάμενο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται τόσο για επίγειους όσο και για εναέριους στόχους.

Στο νέο πιλοτήριο ο χειριστής θα έχει μπροστά του τη νέα κεντρική οθόνη μεγάλων διαστάσεων με όλες τις πληροφορίες.

Το Link 16 είναι κεφαλαιώδους σημασίας καθώς τα 85 αεροσκάφη θα μπορούν ν’ ανταλλάσουν σημαντικές πληροφορίες μεταξύ τους κι αυτό δίνει τη μεγάλη ισχύ στο αξιόμαχο, κάτι που σήμερα υπάρχει μόνο στ’ αεροσκάφη που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Αράξου.

Αυτές οι συζητήσεις έφεραν το θετικό αποτέλεσμα και η αναβάθμιση των F-16 στο πιο σύγχρονο επίπεδό τους, το VIPER, εγκρίθηκε στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ.

πηγή: ert.gr

 

Tags: