Αναμένοντας την επέλαση των αναδιπλούμενων συσκευών με εύκαμπτες οθόνες

Όσοι βλέπουν την σειρά WestWorld ή άλλες σειρές και ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα έχουν δει ενδεχομένως φουτουριστικά τηλέφωνα που πιάνουν ελάχιστο χώρο όταν δεν χρησιμοποιούνται, αλλά ξεδιπλώνονται με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο όταν βρίσκονται σε χρήση. Τώρα φαίνεται όμως ότι αυτές οι συσκευές είναι πλέον πραγματικότητα και οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ήδη παρουσίασαν τα πρώτα αναδιπλούμενα smartphones, τα οποία θαύμασαν χιλιάδες επισκέπτες του Mobile World Congress που έγινε στην Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Τα νέα αυτά κινητά κάνουν πολύ πιο εύκολα τα διαδικτυακά στοιχήματα σε αθλήματα, που γίνονται μέσα από την ιστοσελίδα της Netbet, που προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από αθλητικά γεγονότα, υψηλές αποδόσεις και ένα εύχρηστο και λειτουργικό περιβάλλον, για πολλές ώρες ανέμελης ψυχαγωγίας.

«Τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα είναι κάτι σαν τις τρισδιάστατες τηλεοράσεις στοpolν τομέα των κινητών τηλεφώνων», υποστηρίζει όμως ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Κρίστοφερ Μιμς. Διάφορες εταιρείες που κατασκευάζουν τηλεοράσεις παρουσίασαν μοντέλα τρισδιάστατων συσκευών, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να κερδίσουν θέση στην αγορά. Εν τούτοις, δεν είναι όλοι σύμφωνοι για την εμπορική αποτυχία των αναδιπλούμενων κινητών τηλεφώνων.

«Δεν υπάρχει κανείς που να μην παραδέχεται ότι οι οθόνες που θα μπορούν να διπλώνονται ή να τυλίγονται είναι το μέλλον των κινητών τηλεφώνων, το μόνο ερώτημα είναι πότε θα αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά και ποια εταιρεία θα μπορέσει να τα παρουσιάσει πρώτη» εξηγεί ο Πάτρικ Μούρχεντ, ένας αναλυτής της Moor Insights και πρώην στέλεχος της AMD. «Το κύριο πλεονέκτημα ενός αναδιπλούμενου κινητού τηλεφώνου για τον χρήστη είναι ότι έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια απεικόνισης, αλλά μπορούν να χωρέσουν ευκολότερα σε μια τσέπη ή μια τσάντα».

Ήδη η Samsung παρουσίασε μια τέτοια συσκευή, με οθόνη μεγέθους τάμπλετ, που διπλώνεται σε μια συσκευή μεγέθους smartphone, σε ένα σύντομο βίντεο κλιπ, ενώ φημολογείται ότι οι συσκευές θα παρουσιαστούν στην αγορά μέσα στο 2019.

Καθώς το γυαλί δεν διπλώνει, η εταιρεία ανέπτυξε νέα υλικά για να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παραγωγής. Η οθόνη Infinity Flex χρησιμοποιεί ένα ειδικό πολυμερές, το οποίο είναι εύκαμπτο αλλά σκληρό, με την έννοια ότι κρατά την σκληρότητά του ακόμη και αν διπλωθεί και ξεδιπλωθεί «εκατοντάδες χιλιάδες φορές», σύμφωνα με την εταιρεία.

Για να πετύχει αυτές τις ιδιότητες χρησιμοποίησε μια ειδική συγκολλητική ουσία, που ενώνει μεταξύ τους τις διάφορες επιστρώσεις. Δεν πρόκειται για γυαλί όμως και ίσως η αίσθηση για τον χρήστη να είναι διαφορετική από τις σημερινές συσκευές.

Και άλλες εταιρείες όμως αναπτύσσουν τέτοιες συσκευές, όπως η Huawei, η Lenovo και η Xiaomi, ενώ και η LG έχει τέτοια σχέδια.

Η ανάπτυξη αυτών των πρωτοποριακών συσκευών συνδέεται άμεσα με τα νέα δίκτυα επικοινωνίας 5G, που βάζουν νέους κανόνες στην κινητή τηλεφωνία, καθώς οι ταχύτητες θα είναι εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα. Για παράδειγμα ένας χρήστης θα μπορεί να κατεβάσει μια ταινία δύο gigabyte μέσα σε 5 με έξη μόλις δευτερόλεπτα.

Οι εύκαμπτες οθόνες δεν θα βρουν εφαρμογή όμως μόνο στα κινητά τηλέφωνα, αλλά και σε μια σειρά άλλων συσκευών. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι η εύκαμπτη τηλεόραση, που θα διαθέτει οθόνη που θα μπορεί να τυλιχθεί σε ένα ρολό πάχους τριών εκατοστών που θα μπορείτε να πάρετε μαζί σας, και ήδη έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις από ορισμένες εταιρείες.

 

Tags: