Ανακοίνωση ηθοποιών για το Φεστιβάλ «Η πόλη μας στην σκηνή» – Τι απαντούν Δήμος – ΔΗΠΕΘΕ

Ιωάννινα, Γιάννενα, Epirus News, epirusnews.euΑνακοίνωση με την οποία ζητούν απαντήσεις από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων για την αναβολή στο 2020 του Φεστιβάλ «Η πόλη μας στην σκηνή» που χρηματοδοτούσε επαγγελματικές ομάδες της πόλης, εξέδωσαν Γιαννιώτες ηθοποιοί.

Οι ηθοποιοί υποστηρίζουν στην ανακοίνωση τους ότι το ΔΗΠΕΘΕ τους απαξιώνει. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Δ.Σ. του Καλλιτεχνικού Οργανισμού.

«Πέρασαν εννιά ολόκληροι μήνες και οι καλλιτέχνες της πόλης όχι μόνο δεν έλαβαν απάντηση ποτέ από την παλιά ή την νέα διοίκηση αλλά η αναμονή τους παρατείνεται επ’ αόριστον για το νέο έτος… Επίσης ουδεμία απάντηση δόθηκε σε σχέση με το ποσό που είχε εγκρίνει η προηγούμενη διοίκηση για την διεξαγωγή του εν λόγω φεστιβάλ. Αυτά τα χρήματα παραμένουν για το σκοπό αυτό; Μεταφέρθηκαν σε άλλη παραγωγή; Χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες δαπάνες του Θεάτρου;

Καλούμε τόσο την διοίκηση του Θεάτρου, την καλλιτεχνική διεύθυνση αλλά και την δημοτική αρχή να απαντήσουν δημόσια για το σοβαρό αυτό θέμα αλλά και να ανακοινώσουν επίσημα την θέση του απέναντι στους ηπειρώτες δημιουργούς του Θεάτρου. Στόχος της ανακοίνωσής μας είναι η προάσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και η ενημέρωση των συμπολιτών μας ευελπιστώντας πως τούτο θα αποτελέσει την απαρχή ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ουσιαστική λειτουργία του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Ιωαννίνων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι ηθοποιοί: Θοδωρής Γκόγκος, Βασίλης Κονταξής, Γιώργος Φλώρος, Στέλλα Κατσαρού, Γιολάντα Καπέρδα, Βασίλης Σιάφης, Αθηνά Τσικνιά, Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Ναταλία Μίγδου, Βασίλης Γουργούλης, Χρήστος Χρήστου, Θανάσης Μιχαηλίδης

Τι απαντούν ΔΗΠΕΘΕ – Δήμος Ιωαννιτών

«Η πόλη στη σκηνή» αποτελεί πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε μία φορά μέχρι σήμερα. Παρότι η προκήρυξη για το 2019 είχε γίνει από την Άνοιξη μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου η διαδικασία και η επιλογή δεν είχε προχωρήσει.

Η νέα διοίκηση διαπίστωσε ότι η επιχορήγηση θεατρικών ομάδων για να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο Καμπέρειο αντιμετώπιζε προβλήματα. (Το ΔΗΠΕΘΕ ως επιχορηγούμενος φορέας δεν δύναται να προχωρά σε επί μέρους επιχορηγήσεις).

Θεωρώντας ωστόσο ότι οφείλει να δίνει βήμα σε καλλιτέχνες της περιοχής έχει διατηρήσει ολόκληρη την προβλεπόμενη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2020.

Σκοπός της δε, είναι να ενισχύσει τον θεσμό και να τον ανοίξει σε ολόκληρη την Ήπειρο, δίνοντας βήμα σε όλους τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Να μετατρέψει δηλαδή την «Πόλη στη σκηνή» σε σκηνή για ολόκληρη την Ήπειρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ομόφωνα αποφάσισε, αναζητά το νόμιμο τρόπο που θα επιτρέψει την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης ώστε να είναι διασφαλισμένο και το οικονομικό της σκέλος.

Η Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και η Δημοτική Αρχή, εκφράζουν την έκπληξή τους για το περιεχόμενο της επιστολής ηθοποιών και επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον τους για την στήριξη των Ηπειρωτών δημιουργών είναι αμέριστο, πραγματικό και έμπρακτο.»

 

Tags: