Ανακοίνωση του Π.Α.ΜΕ. Ιωαννίνων για την απεργία στην “Ανακύκλωση”

Π.Α.Μ.Ε.Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα των εργατών της Ανακύκλωσης και την εβδομαδιαία απεργιακή κινητοποίηση τους, που έληξε με την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους.

Οι εργαζόμενοι εκεί δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, μες τα μικρόβια και τις οσμές από τις στοίβες των σκουπιδιών που αποτελούν εστίες μολυσματικών ασθενειών. Για την εργοδοσία όμως η ανθρώπινη ζωή κοστίζει λιγότερο από το κέρδος, θεωρείται «περιττό έξοδο» το να δίνεται βασικός εξοπλισμός και να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Ταυτόχρονα η εργοδοσία καθυστερεί συστηματικά τα δεδουλευμένα (οφειλές 2 μηνών) επικαλούμενη τα συνηθισμένα: ότι «αλλού είναι χειρότερα», ότι «δεν τα καταφέρνει να τα βγάλει πέρα κτλ.». Επιδιώκουν να συνηθίσουν και να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι να ζουν απλήρωτοι, με μισθούς πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, έχοντας ελάχιστες απαιτήσεις για τη ζωή και την οικογένεια τους.

Επιπλέον έχει κάνει προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις με τον κατώτερο μισθό 586€ για όσους είναι πάνω από 25 χρονών και 511€ για όσους είναι κάτω από 25 χρονών, κάνοντας έτσι πράξη τους απαράδεκτους μισθούς και διαχωρισμούς που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και διατηρεί η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ο αντίπαλος μας αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι παραμένει εδώ! Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι, όλοι αυτοί που μαζί με τις κυβερνήσεις τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση φόρτωσαν τις συνέπειες της κρίσης και των χρεών στις πλάτες του λαού, συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη δυστυχία και την εξαθλίωση της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτός ο αντίπαλος δεν έφυγε με την εναλλαγή της κυβέρνησης. Αξιοποιώντας αυτή την εναλλαγή βρίσκεται εδώ πιο έτοιμος και εξοπλισμένος.

ΩΣ ΕΔΩ!! ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΟΥΝΕ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΧΡΥΣΑΦΙ

Οι εργάτες της ανακύκλωσης με την άμεση κινητοποίηση τους κατάφεραν:

– Καταβολή των δεδουλευμένων
– Μετατροπή όλων δίμηνων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου
– Πρακτικά μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών δουλειάς

Η πάλη τους όμως δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζεται με την διεκδίκηση άλλων άμεσων αιτημάτων, με την διεκδίκηση συνολικά του πλούτου που παράγουν.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν δύο κόσμοι – αυτός των καπιταλιστών και αυτός των εργατών – εκ διαμέτρου αντίθετοι, με εντελώς διαφορετικά ταξικά συμφέροντα. Η δική τους ζωή είναι ο καθημερινός θάνατος των εργατών. Το σύνθημα « χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» δείχνει την μεγάλη δύναμη που έχει ο εργάτης, ότι αυτός παράγει τον πλούτο, ότι αυτός «ταΐζει» τον κάθε εργοδότη και όχι το αντίθετο, και όσο δεν συνειδητοποιεί και δεν επιβάλλει την τεράστια δύναμη που έχει καταλήγει να μένει νηστικός αυτός και η οικογένεια του.

Συν/φοι, συν/σες οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση δείχνουν τον δρόμο. Μαζί με το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών υπαλλήλων, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ αγωνίστηκαν για το μόχθο και τον ιδρώτα τους. Βρέθηκαν μπροστά από τις πύλες της επιχείρησης, δεν επέτρεψαν στους εαυτούς τους να γυρίσουν στο σπίτι με άδειες τσέπες, να ζούνε με δανεικά, να πεινάνε τα παιδιά και οι οικογένειες τους.

Κάθε εξέλιξη σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης της πόλης. Όλοι «βράζουμε στο ίδιο καζάνι» όλοι έχουμε τον ίδιο κοινό εχθρό τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Ενιαία μας αντιμετωπίζουν, ενιαία πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Το ξέρουμε υπάρχει φόβος, είναι λογικό, έχουμε να κάνουμε με την εργοδοσία-καπιταλιστές που είναι αδίστακτοι μπροστά στο κέρδος. Αξιοποιούν το φόβο μας για να μας πατήσουν κατάχαμα, το κάνουν και θα το κάνουν όσο υπάρχουν. Αν είμαστε σιωπηλοί, φοβισμένοι θα μας τελειώσουν. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να πάμε ένα μεροκάματο στο σπίτι μας. Η ζωή – όπως στο παράδειγμα της Ανακύκλωσης – έχει δείξει ότι το μεροκάματο και τη ζωή μας τα υπερασπιζόμαστε με αγώνα και όχι με ανοχή στην εκμετάλλευση. Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας αν όμως ανεχτούμε ότι μας κάνουν, θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας μισθούς πείνας, εξαντλητικά ωράρια, συνθήκες δουλειάς που θα τα σακατεύουν.

Δεν είναι ανίκητοι. Μπορεί το κράτος των μονοπωλίων να φαίνεται ισχυρό, αλλά την μάχη την κερδίζει ο πιο οργανωμένος, ο πιο πειθαρχημένος, αυτός που ξέρει για πιο λόγο αγωνίζεται και που πρέπει να σημαδέψει.

Να βάλουμε μπρος για ουσιαστικές αυξήσεις παντού!

Διεκδικούμε:

1) ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751€ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.
2) Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751€
3) Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511€
4) Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009
5) Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων, στις ενώσεις προσώπων.

Γραμματεία Γιαννίνων του ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (ΠΑΜΕ)

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply