Ανακοίνωση Τ.Ο. Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του Κ.Κ.Ε. για το προσφυγικό

KKEΗ Τ.Ο. Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, μπροστά στην όξυνση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας που επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ ότι κυβέρνηση και ΕΕ μετατρέπουν τη χώρας μας αλλά και την περιοχής μας σε τόπο εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, καλεί το λαό της περιοχής να δυναμώσει την πάλη του.

Η αλληλεγγύη που και ο Γιαννιώτικος λαός εκφράζει στους πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να συνδυαστεί με την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά. Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, τους πολέμους που γίνονται για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οι αιτίες που δημιούργησαν και συντηρούν αυτό το έγκλημα σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών είναι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Bόρειας Αφρικής.

Οι καπιταλιστές και τα μονοπώλιά τους ανταγωνίζονται για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας, ποια μονοπώλια θα κερδίσουν νέες αγορές και σφαίρες επιρροής. Για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους, δε λογαριάζουν ούτε τις ανθρώπινες ζωές ούτε τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων. Ανοιγοκλείνουν τα σύνορα ανάλογα με το πόσο και ποιό φτηνό εργατικό δυναμικό θέλουν να εξασφαλίσουν για τα μονοπώλια τους από τους ξεριζωμένους που δημιούργησαν με τις επεμβάσεις τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει μεγάλη ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Συμμετέχει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις ιμπεριαλιστικές επεµβάσεις. Υπογράφει και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, μετανάστες οι οποίες εντείνουν το πρόβληµα. Η αλληλεγγύη που εκφράζεται απλόχερα από τους εργαζόμενους και το λαό μας δεν πρέπει να επιτραπεί στην κυβέρνηση να την οικειοποιηθεί, όπως προσπαθεί να κάνει, για να κρύψει τις ευθύνες της από τη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ευθύνες της για το δράμα των προσφύγων.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τη συμφωνία της κυβέρνησης, συνιστά υπονόμευση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, παραπέρα αρνητικές εξελίξεις για την Κύπρο. Σηματοδοτεί την παραπέρα συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς. Ετοιμάζουν νέα σφαγή στην περιοχή µας. Στη θέση των σημερινών προσφύγων και μεταναστών μπορεί να βρεθεί κάθε λαός.

Το δράμα των προσφύγων αναδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ ένωση της “αλληλεγγύης”, της “οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας” όπως λέει η κυβέρνηση, η ΝΔ και όλα τα κόµµατα που υπερασπίζονται την ΕΕ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ µαζί µε το ΝΑΤΟ οργάνωσαν δεκάδες πολέµους, σφαγές λαών για τα κέρδη των λίγων. Είναι ψέµα ότι “το ΝΑΤΟ και η ΕΕ µπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια”.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Οι λαοί της περιοχής δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους!

Δεν είναι άλλη η πολιτική που χτυπάει τους πρόσφυγες από αυτή που τσακίζει το λαό στη χώρα μας. Αυτοί που τσακίζουν την κοινωνική ασφάλιση, προχωράνε στην φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, φορτώνουν την κρίση  και την ανάπτυξη στις πλάτες του λαού μας, είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές του δράματος των προσφύγων. Είναι τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις τους, οι ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, είναι το καπιταλιστικό σύστημα.

Ενωμένοι οι λαοί στον αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές, δυναμώνοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Μπορούμε να κερδίσουν τη ζωή που σήµερα μας στερεί το εκµεταλλευτικό σύστηµα. Κανένας μη γίνει συνένοχος στο μακελειό των ιμπεριαλιστών! Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και φασιστικές κραυγές.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που απαιτούν ρήξη µε την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, µε το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστηµα.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα να απαιτήσει:
– Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
– Αποχώρηση των φονιάδων του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο!
– Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Να δίνεται άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέµου, κατοχής ή εμφυλίου.
– Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
– Δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση διαφωνούμε με την εγκατάσταση προσφύγων σε χώρους όπως γήπεδα και πρώην αεροδρόμια, σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα που σχεδιάζονται στα Γιάννενα και στην Ήπειρο συνολικά. Αυτοί οι χώροι δεν εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
– Όχι στη δημιουργία «hot spots», κέντρων μετεγκατάστασης, καταυλισμών προσφύγων – μεταναστών που είναι χώροι διαλογής ελάχιστων, που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.
– Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
– Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ!

Υπάρχει λύση και διέξοδος προς όφελος του λαού! Να δυναμώσει η πάλη σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Η πάλη που θα στοχεύει τον πραγματικό εχθρό που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία που μπορεί να ανοίξει το δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων και των διεθνών συμμαχιών τους, την αποδέσμευση από την Ε.Ε. το ΝΑΤΟ με αλλαγή τάξης στην εξουσία. Για την για την εργατική – λαϊκή εξουσία. Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του.

 

Tags:

, , , ,