Ανακοίνωση Κώστα Μπάρκα για την διάλυση της ΔΕΗ

ΔΕΗΟ λαός θα υπερασπιστεί τα κοινωνικά αγαθά

Όχι στην οριστική διάλυση της ΔΕΗ που επιφέρει η δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ.
Συγκροτούμε ένα παλλαϊκό μέτωπο για να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” που κατά την κυβέρνηση ήταν προαπαιτούμενο της τρόικα – ο συνήθης εκβιασμός- για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων.

Έχει προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας, των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που αφορά μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις € και ένα θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας.

Η επιλογή ιδιωτικοποίησης ΑΔΜΗΕ και τώρα της διάλυσης της ΔΕΗ, εντάσσεται στην στρατηγική διάλυσης και παράδοσης συνολικά της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα συμφέροντα (Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης), τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς.

Η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νόμου για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ, προχωρά με κατεπείγουσα διαδικασία (διαβούλευση μόνο 5 ημερών) στην εκποίηση του 30% του παραγωγικού δυναμικού και των πελατών της ΔΕΗ.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, χαρίζεται, στους ιδιώτες , δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Οι πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και την διαχείριση των υδάτων!!!.

Από τον Οκτώβριο του 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι 100% Δημόσια, όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά κυρίως γιατί οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριαρχούν στην ΕΕ και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους, «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού.

Στην Ελλάδα την 15ετία θεσμοθέτησης και εφαρμογής της «απελευθέρωσης» της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα αποτελέσματα ήταν δραματικά. Υπήρξαν δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία, με την εκτίναξη των τιμολογίων στα νοικοκυριά, με την κατεδάφιση μισθών και γενικότερα των εργασιακών σχέσεων, με ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, οι εντολοδόχοι της Τρόικα (Σαμαράς και Βενιζέλος) δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Δεν έχουν καμία πολιτική νομιμοποίηση γιατί είναι οικτρή μειοψηφία στην κοινωνία. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προχωρήσουν στην περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Γι αυτό, λέμε ξεκάθαρα, σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε αποφάσεις μιας Βουλής η οποία δεν εκφράζει πλέον την θέληση του Ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις.

Καλούμε τον πρεβεζάνικο λαό στην δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου, για να αποτρέψουμε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που διασπά και ξεπουλά τη ΔΕΗ. Ενός παλλαϊκού μετώπου που θα υπερασπίζει όλα τα κοινωνικά αγαθά, όπως, της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης, του νερού, της θέρμανσης, των συγκοινωνιών.
Στα πλαίσια αυτά συμπαρίσταμαι ολόψυχα στην κινητοποίηση της Τετάρτης 2 Ιούλη που εξήγγειλε το ΕΚ Πρέβεζας ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας – ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply