Ακάθεκτη η εξάπλωση του 2019-nCoV στην Κίνα – ΠΟΥ: Επιδημία όχι πανδημία

Συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού με και τον αριθμό των νεκρών στην Κίνα, να ανέρχεται σε 493 σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Τα κρούσματα αυξάνονται με αμείωτο ρυθμό,  ξεπερνούν τις 24.000 παγκοσμίως. Έχουν καταγραφεί σε 24 χώρες. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωστόσο, επισημαίνει ότι πρόκειται για επιδημία και όχι πανδημία. ΗΠΑ, Βρετανία και Βραζιλία απομακρύνουν τους υπηκόους τους από την πόλη Γουχάν που αποτελεί και το επίκεντρο του φονικού ιού στέλνοντας αεροσκάφη για να τους παραλάβουν. Στο Τόκυο, αγκυροβολημένο παραμένει κρουαζιερόπλοιο καθώς επιβεβαιώθηκε πως πάνω από 10 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Περισσότερα από 10 κρούσματα του ιού, εντοπίστηκαν σε αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο, με 3.711 επιβαίνοντες, που έχει τεθεί σε καραντίνα ανοικτά της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Επίσης το πλοίο World Dream, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Dream Cruises, Κρουαζιερόπλοιο, με τουλάχιστον 4.000  επιβάτες στο οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος σε λιμάνι νότια της Ταϊβάν, αγκυροβόλησε στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι αρχές κάνουν εξετάσεις σε πάνω από 1.800 επιβάτες, καθώς μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι έχουν πυρετό και άλλα συμπτώματα του νέου κορονοϊού. Από την πλευρά της η Ταϊβάν ανέφερε ότι θα αναστείλει από αύριο την είσοδο για όλους τους Κινέζους πολίτες που ζουν στην ηπειρωτική Κίνα.

EPA/JEROME FAVRE
Στη Γουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορονοϊού, μετατρέπονται άλλα οκτώ κτίρια, περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων σε νοσοκομεία.

Ένα ειδικά κατασκευασμένο νοσοκομείο προβλεπόμενης δυναμικότητας 1.000 κλινών, άρχισε να δέχεται ασθενείς τη Δευτέρα, ενώ η κατασκευή ενός δεύτερου νοσοκομείου, 1.600 κλινών, προβλέπεται να ολοκληρωθεί επίσης σήμερα.

Τα σχολεία στη Σανγκάη θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έχει την έδρα του στην πόλη απ΄όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, ότι υπέβαλε αίτηση για ευρεσιτεχνία στη χρήση του Remdesivir, ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε από την Gilead, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, ένας ασθενής με κορονοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισε βελτίωση της κατάστασής του αφού έλαβε το Remdesivir, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών όπως ο Έμπολα.

 

Tags: