ΑΦΙΕΡΩΜΑ EPIRUS NEWS: Ποιο είναι το μαχητικό αεροσκάφος Rafale – Χαρακτηριστικά, όπλα και δυνατότητες – Video

To Rafale είναι το αεροσκάφος που πρόκειται σύντομα να εξοπλίσει μοίρες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως έκανε γνωστό χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Επιχειρούμε σήμερα να παρουσιάσουμε το νέο αεροσκάφος της Π.Α. το οποίο θα δώσει σημαντική ώθηση σε επίπεδο εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Dassault Rafale (Ντασσό Ραφάλ) είναι γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από τηνDassault Aviation. Το αεροσκάφος επιχειρεί στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως.

Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί αξιοσημείωτη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μπορεί δε να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.

Video

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει άριστες δυνατότητες ελιγμών. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g / -3.2g.

Αν και δεν είναι stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales.

Σχηματισμός πέντε Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας, φωτο wikipedia

Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Για τη διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως “γυάλινο πιλοτήριο”, με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. Παρομοίως με το Eurofighter, υπάρχει η δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input).

Για την πρόωσή του το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση, με συνολική προωθητική δύναμη 150 kN.

Χαρακτηριστικά

Μήκος: 15.27 m – Εκπέτασμα: 10.8 m – Επιφάνεια πτέρυγας: 45.7 m²
Βάρος Άδειο: 9,500 kg – Βάρος Πλήρες: 19,000 kg – Μέγιστο: 24,500 kg

Πηγή ισχύος
Κινητήρες 2 x SNECMA M88, Ισχύς 46 kN

Επιδόσεις
Μέγιστη ταχύτητα Mach 1.8 / 2150 km/h – Αυτονομία 1800+ km
Μέγιστο ύψος: 55.000 ft / 16.800 m
Βαθμός ανόδου 305 m/sec

Οπλισμός

Εκτός από τα συνήθη αεροπορικά όπλα μικρού και μέσου βεληνεκούς της εποχής, το Rafale είναι ικανό να φέρει δύο όπλα που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στη συγκεκριμένη αγορά, με το ένα να υπηρετεί ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο:

  1. Αντιαεροπορικός πύραυλος Meteor: Πρόκειται για πύραυλο για χρήση αντιαεροπορική (κατά άλλων αεροσκαφών), τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος λειτουργεί «πέρα από τον ορίζοντα» (“BVR” – Beyond Visual Range), είναι άκρως φονικός για την αντίπαλη αεροπορία και πετυχαίνει καταρρίψεις σε αποστάσεις 100+ χιλιομέτρων ενώ πετά με ταχύτητες της τάξης των 4.0 mach!
  2. Πύραυλος τύπου cruise (πλεύσης) Scalp: Το σύστημα αυτό υπηρετεί ήδη στις Ελληνικές Ε.Δ. Βρίσκεται σε υπηρεσία με τα αεροσκάφη Mirage 2000, επίσης Γαλλικής προέλευσης και αυτά. Πρόκειται για πύραυλο πλεύσης (cruise missile), με εμβέλεια 560+ χλμ από το σημείο εκτόξευσης, ο οποίος φέρει μεγάλη εκρηκτική κεφαλή βάρους 450 κιλών τύπου BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge) και μπορεί να καθοδηγηθεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια κατά εχθρικών στόχων εδάφους.

Πολύ σημαντική επίσης θεωρείται η δυνατότητα για ανεφοδιασμό εν πτήσει που αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

 

Tags:

, , , , ,