A’ Φεστιβάλ των Σταθμών της ΑΣΚΤ 2013

Α' Φεστιβάλ των Σταθμών της ΑΣΚΤ 2013Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και η Μικρή Όπερα του Κόσμου συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά «Το Φεστιβάλ των Σταθμών ΑΣΚΤ». Οι Σταθμοί είναι κτιριακές υποδομές της ΑΣΚΤ σε έξι μέρη της Ελλάδας που λειτουργούν ως πυρήνες δημιουργίας τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους καθηγητές της Σχολής. Το φετινό Φεστιβάλ σκοπό έχει να αποτελέσει την αφετηρία ενός θεσμού-ενεργού μέλους του κοινωνικού ιστού και της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.

Το A’ “Φεστιβάλ των Σταθμών της ΑΣΚΤ 2013” παρουσιάζει τα δρώμενα:

1. “Καλοκαιρινές Ώρες”. Η Δύση συναντά την Ανατολή,
με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο (πιάνο) και την Νεκταρία Καραντζή (τραγούδι).
Μετά την επιτυχημένη εναρκτήρια καλλιτεχνική τους σύμπραξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τις “Ώρες” της Μεγάλης Εβδομάδες το 2013, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή τολμούν και ξαφνιάζουν με τις συνθέσεις και τα τραγούδια τους. Στις μελωδίες τους η Δύση συναντά την Ανατολή αποκαλύπτοντας μουσικούς θησαυρούς τους, προκαλώντας έναν ευρηματικό διάλογο επί σκηνής. Οι δύο αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, με διαφορετικές μουσικές διαδρομές, συμπράττουν σε μία διαφορετική συνεργασία. Ο διεθνούς φήμης πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος, ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του, μαζί με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής Νεκταρία Καραντζή, μία ιδιαίτερη περίπτωση γυναίκας ψάλτριας, σμίγουν και παντρεύουν επί σκηνής δύο διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, της Δύσης και της Ανατολής. Με την κλασική μουσική, μέσα από τη δεξιοτεχνική προσέγγιση και τη δημιουργική έμπνευση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, να συναντάει τη λιτή και μακριά απο περιττές τεχνοτροπίες και ανθρώπινους βερμπαλισμούς βυζαντινή υμνωδία, αλλά και την αρχέγονη, μυσταγωγική, αυθεντική ελληνική δημοτική μουσική.

2. Δραματικό και μουσικό πρελούδιο για τον Κ.Π.Καβάφη: 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.
Στο φτωχικό διαμέρισμα της οδού Λέψιους 10, ο ποιητής ανασύρει μνήμες από τη ζωή και την τέχνη του, “συναντάει” αγαπημένα του πρόσωπα και επιχειρεί έναν τελευταίο απολογισμό.
Ο Ηλίας Λιαμής βασιζόμενος στα κείμενα του ποιητή καθώς και στις μελέτες των Μαλάνου, Τσίρκα, Λιντλ, Σαββίδη και Σεφέρη εμπνεύστηκε μια ανάγλυφη διαδρομή και αναδρομή στις αναζητήσεις και τα όνειρα του μεγάλου μας ποιητή.
– Σκηνοθεσία – σκηνικός χώρος: Βασίλης Αναστασίου
– Σύνθεση κειμένου: Ηλίας Λιαμής
– Κοστούμια: Λέντιο Κονξχόλι
– Video-art: Δημήτρης Ζόγκας
– Φωτισμοί: Β. Αναστασίου – Δ. Ζόγκας
– Βοηθός Σκηνοθέτη : Σοφία Καψούρου
– Παίζουν: Ποιητής: Πάνος Κορδαλής, Άννα Κομνηνή – Μητέρα, Νοσοκόμα: Σοφία Καψούρου
– Πιάνο: Μάνος Κιτσικόπουλος

3. Τραγουδώντας στην Αυλή της Ελισάβετ Α’: Αναγεννησιακή μουσική, τραγούδια με τσέμπαλο
Η τσεμπαλίστρια Κατερίνα Κτώνα, με διεθνείς διακρίσεις και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε.

4. Ένα τραγούδι – Μία Παράδοση:
Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής ο “Κανών” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συναντά την πληθωρική φωνή της Σοφίας Μάνου και τον μεγάλο ερμηνευτή Παγιώτη Λάλεζα στο Τσεπέλοβο των Ζαγωρίων, εν όψει των εγκαινίων του νέου Καλλιτεχνικού Σταθμού. Διευθύνει ο Γιώργος Δεμελής.

Ημερομηνίες Παραστάσεων:
– 25, 26, 27/7 Ρέθυμνο, Θεατράκι της ΑΣΚΤ στο λόφο της Ευλιγιάς και στο Τζαμί του Ενετικού Φρουρίου Ρεθύμνης. Υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρεθύνης
– 2, 3, 4/8 Τσεπέλοβο (Ζαγοροχώρια) Ειδικά στις 4/8 Παναγιώτης Λάλεζας – Σοφία Μάνου και η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής ο “Κανών” της ΙΑΑ, διεύθυνση Γιώργος Δεμελής. 2/8 Τσαμπρόπουλος – 3/8 Καραντζή, Δραματικό και Μουσικό Πρελούδιο για τον Κ.Π. Καβάφη.
– 8, 9, 10,11/8 Ύδρα, Ιστορικό Μουσείο Ύδρας. Συνδιοργάνωση του Δήμου και του Ιστορικού Μουσείου
– 19, 20, 21/9 Δελφοί

Πληροφορίες: 210.3897111 ή 210.7293906
podm@iname.com
www.asfa.gr
www.petitoperadumonde.com

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply