Στο 19,9% η ανεργία των πτυχιούχων στην Ελλάδα

Την πρώτη θέση από το… τέλος κατείχε η χώρα μας το 2018 στην Ε.Ε. των 28 με ποσοστό 19,9% σε άνεργους πτυχιούχους έως 39 ετών, σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, καθώς – όπως αποδεικνύεται- είναι πιο εύκολο να βρει δουλειά κάποιος που δεν διαθέτει πτυχίο.

Ειδικότερα, η Ελλάδα το 2018 κατείχε την τελευταία θέση στην Ε.Ε. των 28, με ποσοστό 69,6%, σε απασχολούμενους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 20-34 ετών.

Παράλληλα, περισσότεροι από 3 στους 10 απασχολούμενους με πτυχίο καλύπτουν θέσεις εργασίας για τις οποίες θα αρκούσαν λιγότερα προσόντα, όπως καταδεικνύει η εν λόγω έρευνα που αποτυπώνει την εξέλιξη των βασικών δεικτών της αγοράς εργασίας σε σχέση και με το επίπεδο μόρφωσης στην Ελλάδα την περίοδο 2001-2018 καθώς και τη συσχέτισή τους με τους αντίστοιχους μέσους δείκτες στα κράτη-μέλη της  Ε.Ε. των 28.

Στη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Ερευνών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνεται ότι από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας πέρα από την αναντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που έχουν οι εργαζόμενοι και αυτών που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων εργασίας είναι και οι χαμηλές αμοιβές παρά τις πανεπιστημιακές σπουδές που διαθέτουν.

πηγή: zougla.gr

 

Tags:

, ,