87.000 έλεγχοι κορωνοϊού από τις Κινητές Μονάδες Υγείας Ιωαννίνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δράσεων για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι 15 Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟμΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και οι 5 ΚΟμΥ του συνοριακού σταθμού στην Κακαβιά, για το διάστημα 01.09.2021 έως και σήμερα, προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από χίλιες αποστολές (1.081) και έχουν διενεργήσει περισσότερους από 87.000 ελέγχους.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις αφορούν τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της περιοχής μας, ειδικά σχολεία, οικοτροφεία, ιχνηλατήσεις, δομές χρονίως πασχόντων, δειγματοληψίες πολιτών σε Νοσοκομεία, εργοστάσια, μαζικές δειγματοληψίες κ.α., ενώ καθημερινή είναι η παρουσία των κλιμακίων στο Τελωνείο της Κακαβιάς, διενεργώντας ελέγχους σε όλους όσους εισέρχονται στη χώρα.

Οι δομές της περιοχής μας ελέγχονται με συνέπεια και υπευθυνότητα, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα σχετικά με τη συχνότητα επανελέγχων εργαζομένων και ωφελούμενων.

Καθημερινά και τα σαββατοκύριακα, λειτουργεί σταθερό σημείο με δειγματοληψία ανοικτή για το κοινό, ώστε άμεσα να ελέγχεται όποιος πολίτης το επιθυμεί.

Σταθερά σημεία ελέγχων υπάρχουν και στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας όπου ελέγχονται συνοδοί, ασθενείς και εργαζόμενοι των νοσοκομείων με τρία σταθερά σημεία σε κάθε νοσοκομείο.

Οι ΚΟμΥ μας επίσης πραγματοποιούν ανοικτές δειγματοληψίες για το κοινό με τακτικά drive through και δράσεις σε πλατείες, κοινοτικά καταστήματα και αγροτικά ιατρεία, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να εξεταστεί δωρεάν. Ενδεικτικά αναφέρονται δράσεις μας στο Δήμο Λογγάδων, Καλπακίου, Μετσόβου, Ματσουκίου, Παρακαλάμου, Τζουμέρκων, Δωδώνης κ.α).

Επίσης οι ΚOμΥ Ιωαννίνων-Κακαβιάς ελέγχουν καθημερινά με δύο βάρδιες τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς.

Εξίσου καθοριστική είναι η συμβολή των ΚΟμΥ στον εμβολιασμό πολιτών που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης, τόσο στην πόλη μας, όσο και την υπόλοιπη Ήπειρο και σε νησιά του Ιονίου. Συγκεκριμένα έχουν συμβάλλει στον εμβολιασμό ιδρυμάτων στην Πρέβεζα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα και Κεφαλλονιά.

Οι ΚΟμΥ Ιωαννίνων επιχειρούν ακούραστα και ασταμάτητα τόσο για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 όσο και για τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

 

Tags: