32ο Συνέδριο Εργατικού Κέντρου Άρτας

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Άρτας αποφάσισε το 32ο Συνέδριό του να πραγματοποιηθεί στις 11 Φλεβάρη. Στο συνέδριο οι αντιπρόσωποι που εξέλεξαν τα σωματεία, θα αποτιμήσουν την τρίχρονη δράση και τις αδυναμίες του Δ.Σ του ΕΚΑ, θα καθορίσουν τα νέα ταξικά καθήκοντα για το επόμενο τρίχρονο και το διεκδικητικό πλαίσιο και θα εκλέξουν νέο Δ.Σ, Ε.Ε και αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ.

Η δράση του Εργατικού Κέντρου Άρτας και οι αποφάσεις του 32ου συνεδρίου, δεν αφορούν μόνο τους αντιπροσώπους και την Διοίκηση του, αλλά όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους και πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων – ανέργων – συνταξιούχων, νέων και γυναικών των λαϊκών νοικοκυριών . Αξιοποιώντας την πλούσια δράση στην περιοχή μας το προηγούμενο διάστημα , βγάζοντας τα σωστά συμπεράσματα , είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά.

Θέλουμε να ακουστούν από κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστή και σωματείο, κριτικές και προτάσεις για τη δράση του ΕΚΑ και των σωματείων, για το πώς θα οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά το αντιπάλεμα της βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, πως θα περάσουμε στην ταξική αντεπίθεση για την διεκδίκηση της ικανοποίησης του συνόλου των αναγκών μας.

Το 32o συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Άρτας, θα γίνει σε συνθήκες που η εργατική τάξη βιώνει πιο έντονα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε, σε όλα τα δικαιώματά της, αλλά και μπροστά στον κίνδυνο επέκτασης και άμεσης εμπλοκής της χώρας μας, με ευθύνη της αστικής τάξης και της κυβέρνησης, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή μας, που σκορπά τον θάνατο, την προσφυγιά και τις καταστροφές για χάρη των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, η μεγαλοεργοδοσία, η Ε.Ε και το ΔΝΤ, για να ξεπεράσουν αυτή την κρίση τους οι καπιταλιστές, και όχι για να σώσουν τη χώρα όπως μας λένε, εξαπέλυσαν ένα ανελέητο πόλεμο εναντίον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που:

  • Έφτασαν στα ύψη τις απολύσεις και την ανεργίας.
  • Μείωσε και μειώνει δραστικά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας.
  • Ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί τις Κλαδικές Συμβάσεις.
  • Επιβάλει βαρείς φόρους στο λαϊκό εισόδημα και χαράτσια.
  • Ανατρέπει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μειώνει τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης.
  • Μετατρέπει όλες τις ανάγκες μας (υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό) σε ακριβά εμπορεύματα, απρόσιτα σε όσους δεν έχουν χρήματα.
  • Ετοιμάζει χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία και το συνδικαλισμό.

Εργαζόμενοι, άνεργοι

Απέναντι στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε, που δέχεται η εργατική τάξη, το ΕΚΑ, συσπειρωμένο στο ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησε στην οργάνωση σημαντικών αγώνων την προηγούμενη τριετία, με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, με σύνθημα «την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές που την δημιούργησαν και όχι η εργατική τάξη» και ένα ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων.

Οργάνωσε μαζί με σωματεία, την πάλη ενάντια στις απολύσεις, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των ανέργων και το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή εργασία για όλους. Οργάνωσε την ταξική αλληλεγγύη με δωρεάν μαθήματα για παιδιά ανέργων, με διανομή τροφίμων, για να μην κόβεται το ρεύμα, το αέριο, το νερό σε κανέναν, γιορτές για τα παιδιά των ανέργων. Αντιπάλεψε τις ανατροπές των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους.

Αντιπάλεψε τις πολιτικές μείωσης των μισθών και συντάξεων, την ακρίβεια και τις ιδιωτικοποιήσεις, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, μέτρα κατά της ακρίβειας. Αντιπάλεψε την εμπορευματοποίηση της υγείας-πρόνοιας, της παιδείας, διεκδικώντας να παρέχονται δωρεάν αυτές οι υπηρεσίες σε όλους μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα.

Αντιπάλεψε την κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ειρήνη, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ενάντια στην εγκληματική, ρατσιστική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που αποτελεί το πιο καλό στήριγμα του κεφαλαίου.

Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της κοινής δράσης με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Επειδή έχει τέτοια ταξική διοίκηση που συμπορεύεται με το ΠΑΜΕ, έχει συνεπή δράση υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και αντιπαλεύει την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της επίθεσης της εργοδοσίας και των δυνάμεων που την υπηρετούν.

Η ταξική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ, γίνεται συχνά στόχος συκοφαντικών επιθέσεων, από εργοδότες και τα τσιράκια τους, προκειμένου να εμποδίσουν την επαφή των εργαζομένων με τα σωματεία και το ΕΚΑ.

Εργαζόμενοι – Άνεργοι

Παρά τις μεγάλες κουβέντες για την ανάπτυξη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή αν έρθει, δεν θα είναι για τους εργάτες και τους ανέργους, αλλά για το μεγάλο κεφάλαιο. Οι αντεργατικές πολιτικές, η ανεργία και η φτώχεια θα είναι παρούσες και στην ανάπτυξη και στην κρίση, με μνημόνια και χωρίς αυτά, γιατί είναι όρος για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου Η κυβέρνηση και η Ε.Ε, εξόπλισαν την εργοδοσία με ένα αντεργατικό νομικό πλαίσιο, το οποίο το επόμενο διάστημα θέλουν να ενισχύσουν με νέους αντεργατικούς νόμους, για να καταργήσουν κάθε εργατικό δικαίωμα, να ρίξουν όσο πιο χαμηλά γίνεται τους μισθούς και τα κοινωνικά δικαιώματα. Μεγάλα θύματα θα είναι τα παιδιά μας.

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας, μαζί με εκατοντάδες άλλα ταξικά συνδικάτα που συγκροτούν το ΠΑΜΕ και πρόσφατα έκανε την 4η συνδιάσκεψη του, πρωτοστατεί στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την απαλλαγή του από τα βαρίδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και κοινού ταξικού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους.

Οι αγώνες που έγιναν, καθυστέρησαν την αντεργατική επίθεση, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη, όμως δεν απέτρεψαν την άγρια επίθεση, γιατί και δεν είχαν την ανάλογη μαζικότητα και γιατί τον έλεγχο της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της γραμμής του εργατικού κινήματος τον έχουν οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, πολλών Ομοσπονδιών, Ε.Κ και σωματείων, ούτε θέλουν, ούτε και μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το καθήκον. Ήταν και παραμένουν από τα πιο ενεργά τμήματα των κομμάτων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν αυτές τις βάρβαρες πολιτικές.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι μόνος και απροστάτευτος, έξω από το σωματείο του. Χρειάζεται οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε σωματείο, αλλά και χώρο δουλειάς με ηγεσίες που θα είναι αφοσιωμένες στα συμφέροντά μας και όχι στην εργοδοσία και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Να απαντήσουμε με ενιαία δράση σε κάθε κλάδο, με υποστήριξη και αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους όλων των κλάδων, στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Ταξική ενότητα στον κλάδο, στο εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση ενάντια στους εργοδότες, την κυβέρνηση, την ΕΕ και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Εμείς λέμε όχι. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, γιατί εμείς είμαστε η πλειοψηφία, εμείς παράγουμε τον πλούτο και χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί υπάρχουν οι δυνάμεις για να το κάνουν, που μπορούν και θέλουν να ενώσουν την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τα νεολαία και τις γυναίκες σε μια λαϊκή συμμαχία ενάντια στο κεφάλαιο και τα κόμματά του, τον ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς του.

 

Tags: