305 δισ. Ευρώ τα χρέη σε Εφορία, Ταμεία & Τράπεζες – Τι θα γίνει με τις 120 δόσεις

Τα 305 δισ. Ευρώ έχει φτάσει το συνολικό χρέος προς την εφορία, τα ταμεία και τις Τράπεζες, πράγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγεται διαδικασία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους δανειστές, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των 120 δόσεων (εξωδικαστικός μηχανισμός) και για άλλες κατηγορίες πολιτών, π.χ. συνταξιούχοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν ήταν εφικτό να ενταχθούν στην προηγούμενη ρύθμιση. 

Το συνολικό χρέος των 305 δισ. Ευρώ οφείλεται από περίπου 4.000.000 άτομα και αναλύεται ως εξής: Περί τα 182 δισ. Ευρώ οφείλονται στο δημόσιο ταμείο (εφορία), 35 δισ. Ευρώ οφείλονται στα ασφαλιστικά ταμεία από καθυστερημένες εισφορές και άλλες αιτίες (τόκους), ενώ συνήθως τα ίδια πρόσωπα έχουν οφειλές σε κόκκινα δάνεια περί τα 88 δισ. Ευρώ.

Τι προτείνει η ελληνική πλευρά:

 

  • Δυνατότητα ρύθμισης ως 120 δόσεις για χρέη ως και τη χρήση του 2017. Από το χρόνο εφαρμογής των νέων διατάξεων θα εξαρτηθεί αν μπορούν να συμπεριληφθούν και οφειλές. της τρέχουσας χρήσης, οι οποίες εκτιμάται ότι ως το Δεκέμβριο θα έχουν φτάσει στα 10- 11 δισ. ευρώ.
  • Ελάχιστη καταβολή (δόση) 50 ευρώ.
  • «Κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις και τόκους. Είναι πολύ πιθανόν το μέγεθος του «κουρέματος» να κλιμακώνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.
  • Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Εξωδικαστικό, δεν θα τεθεί όριο οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση.
  • Ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται με βάση τη συνάρτηση ύψους οφειλής- περιουσιακής κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλείονται οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα ή καταθέσεις πολλαπλάσιες του χρέους τους. Σημειωτέον ότι στον Εξωδικαστικό, για οφειλές ως 20.000 ευρώ δεν ισχύει ο λόγος χρέους/περιουσιακής κατάστασης.

Σημειώνεται ότι για να καμφθούν οι ενστάσεις των δανειστών, θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στο νέο μηχανισμό, για να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται ακόμα και δημιουργία νέας εναλλακτικής 36 δόσεων, η οποία θα εστιάζει κυρίως σε επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους κι έχουν αφήσει οφειλές, χωρίς να εξαιρούνται τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα. Η στόχευση είναι η παροχή διευκολύνσεων πιθανότατα ως και σε 36 δόσεις, αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια.

 

 

Tags: