2011 μ.μ.!

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος

Οι γνωστές συντομογραφίες (π.μ. και μ.μ.) περιγραφής των δύο δωδεκάωρων άλλαξαν! Πλέον στην Ελλάδα θα χρησιμοποιούνται για να περιγράφουν τα έτη: 2008 προ μνημονίου παραδείγματος χάρη! Προ των πυλών βρίσκεται το Πάσχα του 2011 μ.μ. Ωραία! Πλέον όλοι περιμένουν το κουτσουρεμένο διακοσάρι (δώρο Πάσχα το λέγαμε παλιά) για να πάρουν κάποιο αβάπτιστο! Απ’ ότι φαίνεται φέτος το μυστήριο της βαπτίσεως των αμνών δεν θα έχει την τιμητική του όπως τα προηγούμενα χρόνια. Όλοι θα ψάχνουν το βαλκάνιο φθηνότερο αμνό γιατί η μικρή διαφορά (προς τα πάνω) του εγχώριου θα είναι αποτρεπτική! Κάπως θα τη βγάλουμε και φέτος. Εκτιμώ επίσης ότι η έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων για τις πασχαλινές εορτές θα είναι πολύ αυξημένη παρόλο που η τιμή των καυσίμων είναι στα ύψη.

Λίγο λάδι, λίγες ελιές, λίγο τυρί ίσως και κανά σφαχτό που θα πάρουν μαζί τους στην επιστροφή είναι σοβαρός λόγος εξόδου, πια! Η ερημωμένη ελληνική ύπαιθρος κάτι έχει ακόμα να προσφέρει. Κουλούρια, αυγά, μαγειρίτσες θα υπάρξουν και φέτος, για του χρόνου βλέπουμε. Ίσως να είναι και καλό. Μπορεί η Ανάσταση φέτος να μην θυμίζει πασαρέλα (για 10 λεπτά) ούτε και ρεβεγιόν μετά τη μαγειρίτσα! Μετά θα έρθει το καλοκαίρι, θα τελειώσουν τα σχολεία, τα φροντιστήρια, το πετρέλαιο, κάτι θα μείνει. Θα ξεχαστούμε για 2-3 μήνες! Θα μας ξαναπιάσουν στον ύπνο οι τροϊκανοί!

Ο μαύρος Σεπτέμβρης όμως είναι κοντά. Αλλά πάλι, μήπως μας «έπιασαν» και ποτέ στον «ξύπνιο»; Ποιος έλληνας δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει; Όλοι μας. Το θέμα είναι ποιος έλληνας αντιδρά σ’ αυτό που συμβαίνει; Κανένας! Αποδείξαμε έμπρακτα ότι ήμαστε μακράν ο πιο υποταγμένος λαός της υφηλίου! Δυστυχώς! Και αν ήταν επαχθείς οι όροι των δύο πρώτων δανείων μας (1824 – 25) , οι σημερινοί είναι όροι κατοχής! Μας δίνουν νέα δάνεια για να τους πληρώσουμε πίσω τα παλιά! Και το ονομάζουν μνημόνιο σωτηρίας. Αφήστε. Το αρνάκι μας εμείς! Από το 1989 οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται με δανεικά! Ποιος δεν το ‘ξερε; Ο Σημίτης πήρε κρυφά δάνεια έτσι ώστε να αυξήσει τους δείκτες προκειμένου να μας δεχτούν στην ΟΝΕ! Ποιος δεν το ΄ξερε; Και τώρα μας δανείζουν οι ίδιοι, επίσημα πια! Γιατί να μπούμε στην ΟΝΕ; Γιατί να μπούμε στην Ε.Ε.; Τι κερδίσαμε; Μάλλον ποιοι κέρδισαν; Κέρδισαν αυτοί που μας δέχτηκαν και μερικά λαμόγια που έκαναν τους κυβερνήτες μας. Αυτό είναι όλο. Από τη συνθήκη ένταξης μας στην τότε ΕΟΚ, τι τηρήθηκε; Διαφύλαξαν τα σύνορα μας ή μας πούλησαν όπλα για να το κάνουμε μόνοι μας; Έκαναν επενδύσεις στη χώρα μας ή μας έστελναν μερικά ψωροκονδύλια για να κάνουμε «έργα» έτσι ώστε να «κονομήσουν» και μερικοί ημέτεροι; Πόσες επενδύσεις έχουν οι εταίροι μας στην Τουρκία και πόσες στην Ελλάδα; Μας χρύσωσαν το χάπι της λήθης τα χρόνια π.μ. (προ μνημονίου) και τώρα μας το παίρνουν πίσω μαζί με το αίμα μας.

Το αρνάκι μας εμείς. Τα 192 ευρώ που θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (για τους άλλους δεν συζητάμε) θα φτάσουν. Έτσι κι αλλιώς είναι τα τελευταία. Να μην τα χαρούμε; Ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν πόσο εύκολα τα κατάφεραν με τη δικιά μας περίπτωση! Βλέπετε οι ξένοι διαβάζουν ιστορία και ξέρουν ότι ο ελληνικός λαός δεν ήταν πάντα έτσι. Ήταν όμως σίγουροι ότι οι έλληνες κυβερνήτες δεν άλλαξαν ποτέ. Εκεί πόνταραν και τα κατάφεραν. Αυτό που δεν περίμεναν ήταν η αναπάντεχη κατάσταση νάρκωσης του λαού μας. Τώρα που το πήραν είδηση, αλίμονο μας. Τα ανακοινωθέντα του γερμανικού στρατού κατοχής το ’40 θα μοιάζουν «σοσιαλιστικά» μπροστά σε αυτά της τρόικας! Θα αντέξουμε! Δεν έχουμε άλλη επιλογή! Εκτός αν θεωρείται επιλογή το να αντισταθούμε, να αλλάξουμε νοοτροπία, να διώξουμε τα λαμόγια και να επαναδιαπραγματευθούμε τα χρέη μας από τη θέση του ανεξάρτητου κράτους – μέλους! Είμαστε σοβαροί; Είναι αυτό επιλογή; Ή μήπως είναι…

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply