Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνονται:
- Η διεύρυνση της ρύθμισης των 72 δόσεων που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα σε 120 δόσεις συνολικά για παλαιές οφειλές, με ελάχιστη δόση από 30 ευρώ, αλλά με υψηλό όμως επιτόκιο 5,84%
- Η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας για τους servicers που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια
- Η αύξηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης στα 15 λεπτά ανά λίτρο, με τη συνολική ελάφρυνση στην αντλία να φτάνει τα 20 λεπτά
- Η διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κάτω από 1,75 ευρώ το λίτρο.
Τα μέτρα που αφορούν ρυθμίσεις και services, έρχονται μετά από πολυετείς εκκλήσεις όλων των θεσμικών παραγόντων αλλά και κάθε επιχείρησης από τις εκατοντάδες χιλιάδες (περί το ένα εκατομμύριο) που υπάρχουν στη χώρα και που με τις παρατεταμένες και διαδοχικές σοβαρές κρίσεις είχαν περιέλθει με μεγάλες δυσκολίες πληρωμής.
Σημειώνεται ότι η προγενέστερη πρόσφατη ρύθμιση των 72 δόσεων, δεν είχε την επιτυχία που ανέμενε η κυβέρνηση, καθώς οι δόσεις ήταν πολύ λίγες, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα χρεώνονταν κανονικά και το επιτόκιο πολύ υψηλό (και πάλι 5,84%).
Σε σχέση με το πλαίσιο για τους servicers, ήταν καθολικό αίτημα από τα πρώτα χρόνια της κρίσεις να μπει κάποιο είδος «φρένο» στην απόλυτη ασυδοσία των εισπρακτικών εταιρειών.
Οι επιδοτήσεις στα καύσιμα αποτελούν θετική προσπάθεια στήριξης πολιτών και οικονομίας καθώς η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση έχει κυριολεκτικά εκτοξεύσει τα κόστη στην οικονομία με αποτέλεσμα η ακόμη πιο έντονη επίδραση στον πληθωρισμό και την ακρίβεια να είναι θέμα χρόνου…


ioanninacarrental.gr






