115 πνιγμοί το τελευταίο δίμηνο – Σοκάρουν τα στοιχεία

Μόνο το τελευταίο δίμηνο, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 115 πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες, ενώ αρκετοί -κυρίως παιδιά- χάνουν τη ζωή τους στις πισίνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις την ευθύνη φέρουν τα ίδια τα θύματα που δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας.

Ο πνιγμός είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα, μετά τα τροχαία. Η σύγκριση των στοιχείων δείχνει ότι 294 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από πνιγμό το 2018 στη χώρα μας, ενώ μόνο το τελευταίο δίμηνο Ιουνίου – 27 Ιουλίου 2019, περισσότεροι από 115 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη θάλασσα.

Επίσης οι τρεις θάνατοι από πνιγμό μέσα σε ένα 24ωρο, δύο εφήβων και ενός παιδιού, φέρνουν στην επιφάνεια με τον πλέον τραγικό τρόπο, τα θέματα της ασφάλειας σε πισίνες και παραλίες, αλλά και της ευθύνης όλων μας.

Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση σε πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών μελών και την 39η σε 116 χώρες, βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τη Βάνια Βήχου, διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής: «Και οι λουόμενοι οφείλουν να σέβονται τον κανονισμό λειτουργίας που είναι αναρτημένος σε όλα τα ξενοδοχεία στις πισίνες και στα pool bar και να μην τον παραβιάζουν.

Απαγορεύονται οι βουτιές. Απαγορεύεται το τρέξιμο γύρω από την πισίνα. Απαγορεύονται τα επικίνδυνα παιχνίδια, πατητές κλπ.».

Ο Στάθης Αβραμίδης, Καθηγητής Ναυαγοσωστικής στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών επισημαίνει πως: «Σε κάθε θανατηφόρο αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στον πάσχοντα, την οικογένεια, τον λουτρικό χώρο, τον ναυαγοσώστη και τα οικονομικά του κράτους».

Το θέμα του φαγητού πριν από τις βουτιές, είτε σε πισίνα είτε σε παραλία το γνωρίζουν όλοι, αλλά δεν το τηρούν.

Όπως αναφέρει ο Ευμένης Καραφυλλίδης, κλινικός διατροφολόγος: «Όταν το γεύμα είναι ελαφρύ, χρειάζεται να περάσουν περίπου 30λεπτα για να κολυμπήσει κάποιος, αλλά όταν είναι μεγάλο το γεύμα και έχει καταναλωθεί και αλκοόλ χρειάζεται να περάσουν 2 με τρεις ώρες».

Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση σε πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών μελών και την 39η σε 116 χώρες, βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

πηγή: ert.gr

 

Tags: