10η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών αιμοδοτών

Η φλόγα της 10ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών, με αφετηρία την Αθήνα, διατρέχει από τις 17 Αυγούστου όλη την Ελλάδα, στα χέρια των νέων εθελοντών αιμοδοτών, μεταφέροντας το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς αίματος στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο, για να καταλήξει στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, στο Καναλλάκι της Πρέβεζας, όπου θα πραγματοποιηθεί η 25η Αμφικτιονία των Εθελοντών Αιμοδοτών με θέμα: «Εθελοντική Αιμοδοσία, Ενημέρωση και Παιδεία».

Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία είναι η κορυφαία εκδήλωση των εθελοντών αιμοδοτών και με την πραγματοποίησή της σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας σε ένα ευρύτερο κοινό, με τελικό στόχο να καταστήσουμε τη χώρα μας αυτάρκη σε αίμα και παράγωγά του από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, της Υγείας, του Πολιτισμού, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά κυρίως με τους νέους, μας δίνεται η ευκαιρία ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε περισσότερο κόσμο, κάνοντάς τους εθελοντές αιμοδότες αλλά και κήρυκες της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών των Ιωαννίνων και άλλοι φορείς που σχετίζονται με την εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ζίτσας, Ιωαννιτών και Κόνιτσας θα συμμετέχουμε φέτος για 10η συνεχή χρονιά στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία. Θα υποδεχτούμε τη φλόγα στις 21 Σεπτεμβρίου και αφού τη μεταφέρουμε σε πολλές περιοχές του Νομού με εκδηλώσεις (Δήμο Ζίτσας, Κόνιτσα, Παρακάλαμο, Ανατολή) θα την παραδώσουμε στους εθελοντές αιμοδότες της Αλβανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, με τη δική μας βοήθεια, λαμπαδηδρομία των εθελοντών αιμοδοτών από το Αργυρόκαστρο ως τα Τίρανα (22-23 Σεπτεμβρίου).

Η φλόγα θα επιστρέψει στα Γιάννινα, στην Κεντρική πλατεία, τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου, όπου οι λαμπαδηδρόμοι θα ανάψουν το βωμό και θα ακολουθήσει εκδήλωση με χορευτικά των Συλλόγων και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζίτσας.

Την ίδια μέρα, από τις 9 το πρωί ως τις 1 το μεσημέρι, στα πλαίσια της 10ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας, διοργανώνουμε ανοιχτή αιμοληψία στην Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνεργασία των αιμοδοσιών και των δύο Νοσοκομείων μας (Πανεπιστημιακού και Χατζηκώστα).

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε στην Περιφερειακή Ενότητα ΙωαννίνωνQ

– Την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου:
1) στο Δήμο Ζίτσας: Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Νεοχώρι και μέσω Ροδοτοπίου και Βουνοπλαγιάς θα καταλήξει στην Ελεούσα στις 7.30 το απόγευμα όπου θα ακολουθήσει εκδήλωση στο χώρο του νέου Δημαρχείου.
2) στην Κόνιτσα: Η διαδρομή θα ξεκινήσει από τη γέφυρα του Αώου για να καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία της Κόνιτσας όπου θα ακολουθήσει εκδήλωση.
3) στον Παρακάλαμο: Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Καλπάκι ως τον Παρακάλαμο όπου θα ακολουθήσει εκδήλωση.

– Το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου:
1) στο Αργυρόκαστρο Αλβανίας: Η φλόγα θα μεταφερθεί από το Δήμο Ζίτσας στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (τελωνείο Κακαβιάς) με μοτοσικλετιστές και λαμπαδηδρόμους, για να παραδοθεί στους εθελοντές αιμοδότες της Αλβανίας. Θα ακολουθήσει διαδρομή ως την πόλη του Αργυροκάστρου όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην κεντρική πλατεία με τα χορευτικά συγκροτήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζίτσας, του Συλλόγου Γυναικών Ελεούσας και των Πολιτιστικών Συλλόγων Βουνοπλαγιάς και Κρύας. Τα χορευτικά συγκροτήματα θα συνοδέψει το δημοτικό συγκρότημα. Η φλόγα στη συνέχεια θα ταξιδέψει ως τα Τίρανα (23 Σεπτεμβρίου) για να επιστρέψει στα Γιάννινα.

– Την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου:
1) στην Ανατολή Ιωαννίνων: Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Πανηπειρωτικό και μέσω της Λεωφ. Ιωαννίνων θα καταλήξει στις 7.30 το απόγευμα στο παλιό Δημαρχείο Ανατολής όπου θα ακολουθήσει εκδήλωση.

– Τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου:
1) στο Δήμο Ιωαννιτών:
α) 1η Διαδρομή: Κατάστημα «ΙΚΕΑ» – Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο – Πανηπειρωτικό – Ανατολή (Δημαρχείο) – Βερόπουλος – Γιαννιώτικο Σαλόνι – Σεισμόπληκτα – Δωδώνης – Κεντρική Πλατεία
β) 2η Διαδρομή: Εργοστάσιο «ΒΙΚΟΣ» – Ελεούσα και Κρύα – Ελεούσα – Νοσοκομείο «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» – Οδός Β. Ηπείρου – Παπανδρέου – Κουντουριώτη – Αβέρωφ – Κεντρική Πλατεία.

Τη φλόγα θα συνοδεύουν και στις δυο διαδρομές μοτοσικλετιστές της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Ιωαννίνων και της MotoEpirus, πρόσκοποι, οδηγοί, μαθητές, εθελοντές αιμοδότες και λαμπαδηδρόμοι των Συλλόγων.

ΚΑΛΟΥΜΕ:
– τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις
– τους νέους να πάρουν ενεργά μέρος στην 10η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία, μεταφέροντας σ’ όλους το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς αίματος
– τους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν τη Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι στην Περιφέρεια Ηπείρου να αιμοδοτήσουν
– Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Ιωαννίνων σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στην περιφέρεια Ηπείρου, την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 π.μ.

Γιατί:
– Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολιτισμός.
– Το αίμα δεν είναι βιομηχανικό προϊόν. Δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται, δεν παρασκευάζεται. Προσφέρεται από τον υγιή άνθρωπο στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.
– Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
– Η προσφορά αίματος είναι προσφορά ζωής.
– Μπορούμε ν’ απαλλάξουμε τον εαυτό μας, το φίλο μας, το συγγενή μας, τον άγνωστο συνάνθρωπο που κινδυνεύει, από το άγχος να βρει αίμα όταν το έχει ανάγκη.
– Πρέπει η Πατρίδα μας να γίνει αυτάρκης σε αίμα, από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα, γιατί μόνο αυτό παρέχει ασφάλεια και ποιότητα στην υγεία.

Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α.), του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ).

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων τη 10η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία διοργανώνουν οι παρακάτω σύλλογοι:
– Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ελεούσας Ιωαννίνων
– Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολής Ιωαννίνων
– Σύλλογος Πολύτεκνων Γονέων Ν. Ιωαννίνων
– Σύλλογος Εργολάβων Ηλεκτρ. Έργων Ιωαννίνων – Ηπείρου
– Σύλλογος Κουτσελιού Ιωαννίνων
– ΚΕΘΕΑ Ηπείρου
– Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Ιωαννίνων
– Δημοτ. Τράπ. Αίματος «Χρυσούλα Χαλούλου» Δήμου Κόνιτσας
– Αθλητικός Όμιλος «ΠΥΡΡΟΣ» ΑΜΕΑ Ιωαννίνων
– Αστική, μη κερδοσκοπική «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» Πεδινής Ιωαννίνων
– Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρύας Ιωαννίνων
– Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης Ιωαννίνων
– Σύλλογος ΕΚΑΒ Ηπείρου
– Τμήμα Αιμοδοσίας Αδελφότητας Κραψιτών Ιωαννίνων
– Τράπεζα Αίματος Βουνοπλαγιάς Ιωαννίνων
– Τράπεζα Αίματος Ηπειρ. Βιομ. Εμφιαλώσεων ΑΕ (ΒΙΚΟΣ ΑΕ)
– Τράπεζα Αίματος Περιφέρειας Ηπείρου (Π. Ενότητα Ιωαννίνων)
– Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Ηλιόκαλης Ιωαννίνων
– Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου Ιωαννίνων
– Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Ηπείρου
– Τράπεζα Αίματος ΙΚΕΑ Ιωαννίνων
– Μορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου Ιωαννίνων
– Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιθέας Ιωαννίνων
– Τράπεζα Αίματος ΕΛΤΑ Ηπείρου

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply