Φεστιβάλ Δ.Η.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων «Β’ Θεατρική Άνοιξη»

Συνεχίζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το φεστιβάλ «Β’ Θεατρική Άνοιξη»

ΘέατροΟλοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του έργου «Το Δηλητήριο» που παρουσίασε η Νέα Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο θέατρο «Καμπέρειο». Οι παραστάσεις δόθηκαν στο πλαίσιο το φεστιβάλ «Β’ Θεατρική Άνοιξη» που οργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το οποίο θα συνεχίσει τις παραστάσεις του στο τέλος του μήνα: την Τετάρτη 30 Απριλίου και για μόνο παράσταση η θεατρική ομάδα «Elephas Tiliensis» θα παρουσιάσει το πασίγνωστο έργο της Ζυράννας Ζατέλη «Περσινή αρραβωνιαστικιά».

Τα στοιχεία της παράστασης είναι:

Εισαγωγή – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Ερμηνεύουν: Ξένια Θεμελή, Σύρμω Κεκέ, Τατιάνα Άννα Πίττα
Μουσική: costinho (Κωστής Ζουλιάτης)
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Κοντογούρη, Ιωάννα Μπογδάνου
Η «Περσινή αρραβωνιαστικιά» κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Καστανιώτη»
Τετάρτη 30 Απριλίου, ώρα 9.00’ μ.μ., Θέατρο «Καμπέρειο» – Διάρκεια παράστασης: 70’.
Τιμή εισιτηρίου12 €, φοιτητικό, ανέργων 10 €

Λίγα λόγια για το έργο και την παράσταση:

Η «Περσινή αρραβωνιαστικιά»,
το πρώτο διήγημα
του πρώτου βιβλίου της πολύ σημαντικής πεζογράφου Ζυράννας Ζατέλη, μεταφέρεται
για πρώτη φορά στο θέατρο και μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία της στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε παρουσιάζεται για μία μόνο παράσταση στα Ιωάννινα την Τετάρτη 30 Απριλίου.

Ένα κορίτσι αρραβωνιάζεται τον Μάρκο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 1961. Γυναίκα πια, ανοίγει τα φύλλα της μνήμης της και αναβιώνει το γεγονός που επικυρώνει την είσοδό της στην περίοδο που η ίδια αποκαλεί «πρώτη μοναξιά της ζωής της». Ο πρώτος έρωτας για το παιδί θα γίνει ένας παλιός πόνος για τον ενήλικα. Η γραφή της Ζατέλη μας συνδέει με την παράδοση απαλλάσσοντάς την από το φολκλόρ και φανερώνει ένα ποιητικό παραμύθι που μιλά με τρόπο υπαινικτικό, αλλά και ωμό, για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, τις μύχιες σκέψεις, τις κρυφές επιθυμίες, τον φόβο και την έλξη του θανάτου, τη σύνδεση της καθημερινής πραγματικότητας με το μεταφυσικό, τη φαντασία και τη μαγεία. Η περσινή αρραβωνιαστικιά με κίνητρο την ασίγαστη περιέργεια εισδύει ήσυχα και ουσιαστικά στον διαφορετικό και υπέροχο κόσμο του άλλου, επινοεί μια καινούρια γλώσσα μυστική και ακατανόητη, μένει ακίνητη για ώρες μπροστά στον αρραβωνιαστικό της προκειμένου να «ξαλαφρώσει από το βάρος και την αοριστία ενός κόσμου γεμάτου αντιθέσεις που την περιτριγυρίζει, τη φοβίζει και δεν την αφήνει να ησυχάσει». Μια ιστορία που βουτάει στο καζάνι της πρώτης αφύπνισης και σοκάρει μέσα από την απλότητα και το χιούμορ της, αποκαλύπτοντας τους μυστικούς και θαυμάσιους μηχανισμούς της ανθρώπινης ψυχής.

Στη συνέχεια το φεστιβάλ «Β’ Θεατρική Άνοιξη» περιλαμβάνει τις παραστάσεις «Η χαμένη τιμή της Κatharina Blum» του Heinrich Böll (Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Μαΐου, ώρα 9.00’ μ.μ., Πολιτιστικός πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής») και «Καληνύχτα ντε….», διασκευή του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη» και του θεατρικού έργου «Καληνύχτα  Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου (από Πέμπτη 8 έως Κυριακή 11 Μαΐου, ώρα 9.00’ μ.μ., Σάββατο 10 & Κυριακή 11/5 και στις 6.00’ μ.μ., Θέατρο «Καμπέρειο»).

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Χορηγός επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Προπώληση εισιτηρίων (από Τετάρτη 23 Απριλίου): Rock Shop (Πουτέτση 1α), Iris (Γρηγορίου Σακκά 20), Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11), Πρόκος (Κ. Κατσαδήμα 7).

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply