“ΤΡΩΑΔΕΣ” του Ευριπίδη στο Ιτς Καλέ από τους “Αθεράπευτους”

Ευριπίδη ΤΡΩΑΔΕΣ, λοιπόν, θα δούμε από τους «ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΥΣ», που ξεκίνησαν αυτή τη μυσταγωγία, δηλαδή ένα εγχείρημα πνευματικής ανάτασης, όπως λένε, εδώ και δύο χρόνια, περίπου, παράλληλα με τις άλλες τους δραστηριότητες…

Και τώρα αισθάνονται ώριμοι και έτοιμοι να το μοιραστούν με το κοινό… Ο Ευριπίδης μετά το θάνατό του, έγινε – και παραμένει – ο δραματουργός με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Θέατρο του καιρού του, αλλά και στη μεταγενέστερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία εν γένει!

Συνοπτικό βιογραφικό δια χειρός Γιώργου Σεφέρη, από το ποίημά του «Ευριπίδης, Αθηναίος»: γέρασε ανάμεσα στη φωτιά της Τροίας και στα λατομεία της Σικελίας. Του άρεσαν οι σπηλιές στην αμμουδιά κι οι ζωγραφιές της θάλασσας. Είδε τις φλέβες των ανθρώπων σαν ένα δίχτυ των θεών, όπου μας πιάνουν σαν τ’ αγρίμια. Προσπάθησε να το τρυπήσει. Ήταν στρυφνός, οι φίλοι του ήταν λίγοι. Ήρθε ο καιρός και τον σπαράξαν τα σκυλιά.

Και μοναχά οι «ΤΡΩΑΔΕΣ» να είχαν σωθεί από το έργο του, με την Εκάβη να σπάει – με το συντεταγμένο λόγο της – το θρόνο των θεών και το σκήπτρο τους, θα ήταν αρκετές για να αποκαλύψουν ευκρινέστατο το πνεύμα του Ευριπίδη! Εκείνη τη στάση του απέναντι στα θεϊκά και τα ανθρώπινα, που ρυθμίζεται από ένα σφριγηλό κριτικό ορθολογισμό… Που αμφιβάλλει βαθιά, αμφισβητεί συγκροτημένα, πονάει… Που αναγορεύει, εν τέλει, τον άνθρωπο ως υποκείμενο της ιστορίας…

Η απόδοση του κειμένου και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Παππά, ο οποίος έχει γράψει και τη μουσική του έργου. Σκηνικό – κοστούμια: Γιωργίνα Παπαγεωργίου, επιμέλεια κίνησης: Φανή Σκεντέρη, υπεύθυνη παραγωγής: Αγγελικώ Κουτσοθανάση, που ερμηνεύει και την Εκάβη, ως κορυφαία ενός 15μελούς Χορού (Αγγελική Φάτσιου, Μαρία Κασσούρα, Λίτσα Σαρακατσάνου, Φωτεινή Ευαγγέλου, Μιχαέλα Λαγουδάκη, Βασιλική Μήτσα, Γεωργία Θεοδώρου, Ρέα Μπούνα, Μαρία Ευσταθοπούλου, Στέλλα Μιλτιάδου, Άντζυ Κατσικούδη, Φωτεινή Μπρατάνη, Μαρία Μέγα). Μαζί τους οι: Αλίκη Μαργαρού (Κασσάνδρα), Μίνα Παππά (Ανδρομάχη), Σοφία Ζήση (Ωραία Ελένη), Κωνσταντίνος Ρώσσης (Μενέλαος), Παναγιώτης Μακρής (Ταλθύβιος), Γιάννης Κράβαρης και Μιχάλης Γκοργκούλης (στρατιώτες), Δημήτρης Παππάς (Ποσειδώνας), Γεωργία Διακοπούλου (Αθηνά) και ο μικρός Ανδρέας Καραπάνος (Αστυάνακτας).

Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων (συμμετέχουν μουσικοί και χορωδία, με επικεφαλής τη Γωγώ Καρβούνη), τη βοήθεια του Δήμου Δωδώνης και την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Ευριπίδη Τρωάδες, λοιπόν, στο Κάστρο Ιτς Καλέ, την Τετάρτη 4 Ιουλίου, στις εννέα και μισή το βράδυ, με ολόγεμο φεγγάρι και τιμές εισιτηρίου 8€ και 5€ (μειωμένο).

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply