Τροπολογία 13 βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αγορά παραγωγών

Τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία αγορών, στις οποίες θα συμμετέχουν αμιγώς παραγωγοί και βιοκαλλιεργητές, κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «Η απευθείας διάθεση της τροφής και τα κινήματα που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας γύρω από αυτό το ζήτημα, αναδεικνύουν τις στρεβλώσεις στην αγορά, την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, το δομικό ολιγοπώλιο που υφίσταται καθώς και νομοθετικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες του υπάρχοντος συστήματος. Με αυτή την πρόταση επιδιώκεται η οργάνωση της άμεσης επαφής του παραγωγού και του καταναλωτή, η παρακολούθηση και η ρύθμιση της αγοράς για τα βασικά ελληνικά αγροτικά καταναλωτικά προϊόντα καθώς και το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού- καταναλωτή».

Την τροπολογία υπογράφουν 13 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ιωαννίνων, Θανάσης Οικονόμου. Με την προτεινόμενη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους ύστερα από αίτημα των φορέων των παραγωγών αγροτών (τόσο συμβατικών αγροτών όσο και βιοκαλλιεργητών), να προσδιορίζουν δημοτικούς χώρους όπου θα λειτουργούν αγορές παραγωγών.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία έρχεται ως συνέχεια άλλων ερωτήσεων και αναφορών που έχουν κατατεθεί με αντικείμενο την ψαλίδα των τιμών στα αγροτικά προϊόντα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή ήδη από το περασμένο έτος.

Ο Θανάσης Οικονόμου δήλωσε σχετικά: «Την ώρα που πέφτει το εισόδημα, δεν μπορεί να μην πέφτουν και οι τιμές. Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε να υπάρξει νομικό πλαίσιο για αγορές παραγωγών αγροτών και για αγορές βιοκαλλιεργητών ειδικότερα. Είναι απολύτως θεμιτό και απολύτως επιβεβλημένο».

 

Tags:

, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply