Τοποθέτηση Β. Αργύρη

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» στα τοπικά ΜΜΕ τόνισε τα εξής:

«« Xθες, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε η πρώτη, ουσιαστικά, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και θεώρησα υποχρέωση μου να καταθέσω κάποιες βασικές επισημάνσεις που σχετίζονται με το πως θα πορευτούμε τα επόμενα 3,5 χρόνια και ποιες θεωρώ εγώ και η παράταξη μας ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης.

Οι πολίτες αποφάσισαν για το ποιος θα διοικεί και από ποιο πόστο, τη νέα αιρετή Περιφέρεια για τα επόμενα 3,5 χρόνια και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό.

Η πραγματικότητα και οι ανάγκες της Ηπείρου, όμως, επιβάλλουν σήμερα οι πολίτες να γνωρίζουν πως σκοπεύουμε όλοι μας να αξιοποιήσουμε την τιμή της ψήφου των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, θα περίμενα ο Περιφερειάρχης και η παράταξή του, πριν αρχίσουν τη διαχείριση και την γνωστή πολιτική των μικρό – εξυπηρετήσεων και των ενεργειών πελατειακής λειτουργίας και διανομής εξουσιών, να μας παρουσιάσουν το σχεδιασμό τους για το πως σκοπεύουν να κινηθούν και ποιες είναι οι βασικές αρχές και θέσεις που θα επιδιώξουν να υλοποιήσουν.

Νομίζω πως οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν τι σκοπεύουν να κάνουν και ποιες είναι οι δεσμεύσεις τους για τα επόμενα τρία χρόνια.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι έχουν τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και δεν πιστεύω ότι έχουν φόβο να πουν για ποια συγκεκριμένα πράγματα δεσμεύονται προκειμένου να υπάρχει μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης.

Η πλειοψηφούσα παράταξη εκλέχθηκε με τον τίτλο «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου».

Νομίζω πως έχει χρέος να προσδιορίσει τους στόχους που έχει προκειμένου να κάνει την ονομασία και τη βαριά αυτή επιστημονική της εξαγγελία πραγματικότητα προς όφελος του συλλογικού μέλλοντος της Ηπείρου.

Ο συνδυασμός «Ήπειρος – Τόπος να Ζεις», λαμβάνοντας υπόψη τις ευθύνες που του αναλογούν, θεωρεί καθήκον του και την ανάληψη όλων εκείνων των απαιτούμενων πρωτοβουλιών και ενεργειών που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να γίνει πράξη η φράση: «ούτε μια χαμένη μέρα στην προσπάθεια για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου», και να συμβάλει στον καθορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας.

Η αξιοβίωτη ολοκληρωτική ανάπτυξη της Ηπείρου, που επικαλείται η Περιφερειακή Αρχή, απαιτεί όχι μόνο έρευνα σε όλους τους τομείς, αλλά και αποδοχή των αποτελεσμάτων και διαλεκτική αξιοποίηση τους, απορρίπτοντας οποιαδήποτε πολιτική μονοδιάστατων προτεραιοτήτων και ενεργειών.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια συνεργασία όλων των φορέων σε επίπεδο περιφέρειας και όχι μόνο, των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων και γενικά όλων αυτών που ενδιαφέρονται για την Ανάπτυξη της Ηπείρου.

Θα είμαστε μαζί της σε ό,τι πάει τον τόπο μπροστά, ανοίγει δρόμους και βλέπει στο μέλλον και θα είμαστε απέναντι σε ότι διαιωνίζει τα κακώς κείμενα, αντιμετωπίζει επικοινωνιακά και κοντόφθαλμα τα προβλήματα και δεν δημιουργεί προοπτικές.

Οφείλουν τώρα, στην αρχή, να μας πουν πως θα γίνει η Αξιοβίωτη Ανάπτυξη της Ηπείρου.
Πώς εννοούν την Αξιοβίωτη ανάπτυξη στον τομέα της οικονομίας; Πώς θα γίνει Αξιοβίωτη ανάπτυξη στον τομέα της χωροταξίας; Πώς γίνεται Αξιοβίωτη ανάπτυξη σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον;

Πώς επιτυγχάνεται η Αξιοβίωτη ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη βιομηχανία; Πώς εννοούν την αξιοβίωτη ανάπτυξη στη Γεωργία και την κτηνοτροφία; Πώς εντάσσουν στην αξιοβίωτη ανάπτυξη τον τουρισμό; Ποιος είναι ο ρόλος της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης στην αξιοβίωτη ανάπτυξη; Και πώς σχετίζεται η αξιοβίωτη ανάπτυξη με την παιδεία;

Αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να πει με σαφήνεια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στους πολίτες η Περιφερειακή Διοίκηση.

Και βέβαια, πρέπει με σαφήνεια να πουν πως σκοπεύουν να Διοικήσουν την Περιφέρεια.

Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε εάν στην «αξιοβιώτη ανάπτυξη» υπάρχουν ως βασικά στοιχεία η διαφάνεια, η συλλογική λειτουργία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αξιοκρατία και η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο αλλά και στις ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή.

Για εμάς αυτές είναι βασικές αξίες και αρχές και θεωρούμε χρήσιμο να γνωρίζουμε εάν εκφράζουν και την πλειοψηφία.

Καλέσαμε τον Περιφερειάρχη και την πλειοψηφία να ορίσει επόμενη συνεδρίαση η οποία προτείναμε να γίνει εντός του επόμενου 15-μέρου του Φεβρουαρίου, όπου θα μας παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Διοίκησης μαζί με τους τρόπους που σκοπεύει να τις υλοποιήσει εντός των επόμενων 3,5 χρόνων.

Οι πολίτες δε θέλουν λόγια γενικά, ευχολόγια και στείρα διαχείριση. Απαιτούν δεσμεύσεις μετρήσιμες.

Ο συνδυασμός «Ηπειρος –Τόπος να Ζεις», στη συζήτηση αυτή θα συμμετάσχει δημιουργικά και ουσιαστικά.

Επιπλέον θέλω να αναφερθώ σε δύο επιμέρους ζητήματα τα οποία η παράταξη μας εκτιμά ότι αποτελούν θέματα που χρειάζονται σοβαρότητα και συλλογική δράση και αποφάσεις.

Στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη «Ήπειρος – Τόπος να Ζεις» εξέφρασε έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τον τρόπο που η Περιφερειακή Αρχή διαχειρίζεται τα μεγάλα θέματα της Ηπείρου.

Κληθήκαμε να συζητήσουμε το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Οι εμπειρίες και οι αστοχίες του παρελθόντος, δυστυχώς δεν δίδαξαν την Περιφερειακή Αρχή. Το θέμα των στερεών αποβλήτων που ταλανίζει την Ήπειρο και ιδιαίτερα τα Γιάννενα απαιτεί ιδιαίτερα σοβαρή αντιμετώπιση και κοινωνική συναίνεση.

Θεωρούμε απαραίτητη τη σύσταση και λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης Περιφέρειας Ηπείρου για να προετοιμάζει και να ωριμάζει τα σοβαρά αυτά θέματα. Πρόκειται για μια επιτροπή που θα αποτελείται από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τους αρχηγούς των Περιφερειακών παρατάξεων, τους Δημάρχους και εκπροσώπους άλλων φορέων.

Η επιτροπή αυτή θα συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους και θα ενημερώσει τον κόσμο για την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων με σκοπό να πετύχει την πολυπόθητη κοινωνική συναίνεση.

Όμως, η Περιφερειακή Αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τέτοια πορεία. Προτιμάει την επιφανειακή και πρόχειρη αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών που φέρνει, ίσως εσκεμμένα το διχασμό της Ηπειρώτικης κοινωνίας.

Η μη λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης έχει σοβαρές επιπτώσεις και σε άλλα μεγάλα θέματα της Ηπείρου όπως ο προγραμματισμός των μεγάλων αναπτυξιακών εργαλείων ΕΣΠΑ και INTERREG.

Αλήθεια θα κληθούμε πάλι σε μια νύχτα να αποφασίσουμε για την αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου; Με έγγραφο μας ζητήσαμε, εδώ και καιρό, σύσκεψη όλων των παρατάξεων της αιρετής περιφέρειας και της αποκεντρωμένης διοίκησης και των Δήμων με σκοπό το σοβαρό προγραμματισμό του ΕΣΠΑ.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Περιφερειακή Αρχή οδεύει χωρίς κεντρική στόχευση, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς πυξίδα. Τι φοβάται και δεν συζητάει ο κ. Καχριμάνης;

Η Ήπειρος δεν μπορεί να πορεύεται με μικροπολιτικές και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις που διακατέχουν την παράταξη της Περιφερειακής Αρχής. Έτσι δεν θα πετύχουν Αξιοβίωτη Ανάπτυξη. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι κατασπατάληση των χρημάτων χωρίς στόχους και πρόγραμμα, για πελατειακές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Και βέβαια, στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που περνάμε, υπενθυμίζουμε στον Περιφερειάρχη και την πλειοψηφία, πως τα όποια χρήματα υπάρχουν είναι προϊόν των θυσιών των μισθωτών και των συνταξιούχων και δε δικαιούνται να τα σπαταλάνε… »»

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply