Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων: Ανακοίνωση

no_logoΟ Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«« Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, με τη συμμετοχή γεωπόνων από όλη την Ήπειρο, η ενημερωτική συνάντηση με θέμα “ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ”.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε από τον γεωπόνο του Τμήματος Γεωργικών Φαρμάκων – Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) το καθεστώς που ίσχυε στην εμπορία των γεωργικών φαρμάκων μέχρι το 2012 καθώς επίσης και οι αλλαγές που προβλέπονται από την ψήφιση των Νόμων 4036/2012 και 4152/2013. Ανάμεσα στα άλλα δρομολογείται η ίδρυση παρατηρητηρίου τιμών λιανικής πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η θέσπιση ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης και γίνεται πλέον διαχωρισμός της χονδρικής από τη λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκων.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η θέσπιση κατάρτισης για επαγγελματίες χρήστες (παραγωγούς), διανομείς και συμβούλους στον κλάδο των γεωργικών φαρμάκων σύμφωνα με την οποία από 26/11/2015 μόνο οι κάτοχοι πιστοποιητικού θα μπορούν να πωλούν γεωργικά φάρμακα και μόνο οι χρήστες κάτοχοι πιστοποιητικού θα μπορούν να αγοράζουν γεωργικά φάρμακα.

Επίσης, συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση όπου προβλέπεται η θέσπιση άδειας συνταγογράφησης και η πώληση μόνον συνταγογραφημένων γεωργικών φαρμάκων με σταδιακά οριζόμενες καλλιέργειες.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης που ακολούθησε, αναλύθηκαν οι απόψεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ για την ενσωμάτωση των οδηγιών της Ε.Ε. στην εθνική νομοθεσία και παράλληλα ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τη δυνατότητα ενσωμάτωσης προτάσεων για τη βελτίωση εφαρμογής της νομοθεσίας που θα καλύπτει αφενός τις απαιτήσεις της ομάδας εργασίας εκ μέρους των δανειστών (της γνωστής τρόικας) αφετέρου θα δημιουργεί σύγχρονες συνθήκες άσκησης της εμπορίας γεωργικών φαρμάκων προς όφελος του καταναλωτή, του Έλληνα παραγωγού, του περιβάλλοντος και της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων ευχαριστεί θερμά τους Συλλόγους Γεωπόνων Πρέβεζας και Θεσπρωτίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, τους συναδέλφους γεωπόνους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς επίσης την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διάθεση της αίθουσας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την έγκριση διάθεσης του συναδέλφου στην εκδήλωση και τον κ. Διονύσιο Βλάχο για την εξαιρετική παρουσίαση που έκανε. »»

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply