ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: “Ποτέ την Κυριακή”

ΣΥΡΙΖΑΟ ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί εγκαίρως πάνω στο ζήτημα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο της άγριας νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων και αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την πραγματική φύση των μνημονιακών πολιτικών. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας καμία σχέση δεν έχει με τον προϋπολογισμό ή με τα κρατικά έσοδα και έξοδα. Πρόκειται για απροκάλυπτη και ανερυθρίαστη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με σκοπό να αυξηθούν τα κέρδη της αστικής τάξης, που με βάση όλα τα στοιχεία εκμεταλλεύεται την κρίση για να αυξήσει την κερδοφορία της σε βάρος των εργαζομένων.

Το μέτρο είναι άγρια ταξικό και βάρβαρο:
– Καταστρέφεται η οικογενειακή και προσωπική ζωή των εργαζομένων και των μικροεμπόρων, μειώνεται ο ελεύθερος χρόνος και επιτείνεται ο κίνδυνος σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης.
– Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο και σε λουκέτα μη μπορώντας να αντέξουν τον ανταγωνισμό. Είναι σαφές ότι το μέτρο χαρακτηρίζεται από απόλυτη ταξική μονομέρεια με προφανή σκοπό να ωφεληθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι πολυεθνικές και οι αλυσίδες και όχι οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία.
– Η εφαρμογή του μέτρου θα επιτείνει τη μετατροπή των θέσεων αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης σε ελαστικές μορφές εργασίας.
– Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στον τουρισμό και τις τουριστικές περιοχές, γιατί ήδη αυτά λειτουργούν τις Κυριακές με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
– Ούτε το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν ευσταθεί. Το πραγματικό πρόβλημα πολλών εργαζόμενων και συνταξιούχων είναι ότι δεν μπορούν πια να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες με αυτή την άγρια ταξική επίθεση στα εισοδήματά τους.
– Δεκάδες παγκόσμιες μελέτες, τις οποίες επικαλούνται η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αποδεικνύουν την ακαταλληλότητα του Κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων.
– Και βέβαια ας μη ξεχνάμε ότι απώτερος στόχος είναι να γενικευθεί αυτό το απάνθρωπο μοντέλο εργασίας σε όλους τους κλάδους εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καταδικάζουμε σε όλους τους τόνους την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στεκόμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», όπως και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ύστερα από την άρνηση του Περιφερειάρχη να συζητηθεί το μέτρο της άρσης της κυριακάτικης αργίας των καταστημάτων.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση του σωματείου εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή 3/11 στις 10:00 στη Χαριλάου Τρικούπη.

Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς με τον λαό ισχυρό, για δημοκρατία και δικαιοσύνη, για να νικήσει η ζωή.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply