ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Ιωαννίνων: Στη βουλή το θέμα των Γεωργικών Επαγγελματικών Σχολών

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με τη συμμετοχή του Χρήστου Μαντά κατέθεσαν ερώτηση, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απευθυνόμενοι στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού αναφορικά με το ζήτημα της ορθής λειτουργίας των Γεωργικών Επαγγελματικών Σχολών του ΥΠΑΑΤ.

Οι έξι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛ.Γ.Ο) –«ΔΗΜΗΤΡΑ», εκ των οποίων η μία είναι η Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων: Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, βρίσκονται στον αέρα.

Οι Γεωργικές Επαγγελματικές Σχολές καλούνται να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά χωρίς να διασφαλίζονται οι βασικές προϋποθέσεις για την λειτουργία τους, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία κοινοποίηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή του ΕΛ.Γ.Ο.-«ΔΗΜΗΤΡΑ» ούτε για τον προϋπολογισμό λειτουργίας των Σχολών ούτε για την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού.

Δεδομένης της γενικότερης απαξίωσης που δέχονται οι τομείς της κτηνοτροφίας και της γεωργικής απασχόλησης την περίοδο αυτή στην περιοχή της Ηπείρου.

Επειδή, η λειτουργία των επαγγελματικών γεωργικών σχολών, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Επειδή, εάν δεν διασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι λειτουργίας τους οι επαγγελματικές γεωργικές σχολές θα οδηγηθούν τάχιστα στην απαξίωση και σε κλείσιμο.

Επειδή, εκατοντάδες σπουδαστές – ιδιαίτερα από την ύπαιθρο – και οι οικογένειες τους βρίσκονται μετέωροι.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν τα κονδύλια λειτουργίας των έξι ΕΠΑ.Σ του ΕΛ.Γ.Ο –«ΔΗΜΗΤΡΑ»; Ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που προτίθεται να δαπανήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ και από ποιους πόρους σκοπεύει να τα εξασφαλίσει;
2) Προτίθεται να προχωρήσει στην πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη λειτουργία των Σχολών;

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply