Συναντήσεις Παπαβρανούση με φορείς

Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων, κ. Χρίστος Παπαβρανούσης, και περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» επισκέφθηκαν τους Φορείς Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Οι Διοικήσεις και των δύο Φορέων ενημέρωσαν τον κ. Παπαβρανούση για τις δράσεις που εκτελούν οι Φορείς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στο άμεσο μέλλον, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν κυρίως τη χρηματοδότησή τους, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκά κονδύλια με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στη ροή της. Τόνισαν την ανάγκη στελέχωσης των Φορέων με μόνιμο προσωπικό, αφού η μέχρι τώρα λειτουργία τους στηρίζεται σε προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο κ. Παπαβρανούσης αφού ευχαρίστησε τους φορείς για την συνάντηση αυτή, δήλωσε ότι στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης της Ηπείρου που καταθέτει η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» κύριο εργαλείο είναι το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, με στόχο την προστασία του, την ανάδειξή του και την αποκατάστασή του όπου αυτό έχει πληγωθεί.

Οι Φορείς έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, μέσα από την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους και τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και φορέων που υπεισέρχονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Διευκρίνισε δε ότι η νέα περιφερειακή αρχή δεν πρέπει απλώς να περιορίζεται στο ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των Φορέων και του υπ. Περιβάλλοντος, αλλά πρέπει να συνδιαμορφώνει και να υλοποιεί ένα σχεδιασμό που θα αφορά :

– Στην Παμβώτιδα, την προστασία, τον καθαρισμό της και την σταδιακή αποκατάσταση του οικοσυστήματος, ώστε να αποτελέσει πηγή ζωής για όλο το λεκανοπέδιο, καθώς και η ολοκλήρωση του προεδρικού Διατάγματος θεσμοθέτησης της Λίμνης ως προστατευόμενη περιοχή,

– Στον Δρυμό Βίκου – Αώου, τη συμβολή του σε ήπιες μορφές τουρισμού με ταυτόχρονη διατήρηση του πλούσιου φυσικού πλούτου, της βιοποικιλότητας αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Ο κ. Παπαβρανούσης επεσήμανε ότι το περιβάλλον δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη. Αντίθετα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο, αφού εκεί  στηρίζεται ούτως ή άλλως η ανάπτυξη του τόπου.

«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με την δημιουργία ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών (Παμβώτιδα, Β. Πίνδος, Αμβρακικός, Καλαμάς, Ορεινός όγκος Τζουμέρκων).

Η διαχείριση των περιοχών αυτών δεν μπορεί να αποτελεί ένα στείρο άθροισμα απαγορεύσεων και εξαναγκασμού. Οι προστατευόμενες περιοχές μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν πόλους τοπικής ανάπτυξης. Η πράσινη Ήπειρος, η Ήπειρος της εναλλαγής βουνού και θάλασσας και η Ήπειρος των νερών και της φυσικής πανίδας και χλωρίδας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα αναδειχθούν» τόνισε ο κ. Παπαβρανούσης.

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply