Συνέντευξη Θ. Οικονόμου για Δ.Ε.Θ.

Συνέντευξη Θανάση Οικονόμου στο αφιέρωμα του www.newscode.gr για τη Δ.Ε.Θ.:

«« – Ποια είναι η σημασία της Δ.Ε.Θ. για την ελληνική οικονομία;

Είναι δεδομένο ότι η Δ.Ε.Θ. δεν αποτελεί πλέον μείζον γεγονός της οικονομικής ζωής του τόπου αλλά έναν «θεσμό» της πολιτικής ζωής, τουλάχιστον με τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβανόμασταν μέχρι σήμερα. Έχει απολέσει εδώ και πολλά χρόνια τη σημασία της για την ελληνική οικονομία, έχει όμως κάποια επιρροή στη διαμόρφωση του μηνύματος που εκπέμπει η πολιτική στην αγορά. Πριν δύο – τρία χρόνια θα μας ενδιέφερε να δούμε ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις και ποιος θα φανεί να πλειοδοτεί προς τις παραγωγικές τάξεις. Πλέον αυτό που έχει νόημα να μετρήσουμε ως κοινωνία, είναι η επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και η περιγραφή ρεαλιστικών λύσεων. Εκτιμώ ότι σε αυτή απολύτως την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός. Οι πολίτες, ειδικά φέτος, προσμένουν σαφείς κατευθύνσεις, το ίδιο και η διεθνής κοινότητα που μας παρακολουθεί εξονυχιστικά. Η κάθε λεπτομέρεια, λοιπόν, μετράει. Οποιοσδήποτε θα προσπαθήσει να «χαϊδέψει αυτιά» για ψηφοθηρικούς λόγους θα είναι απλά εκτός πραγματικότητας.

– Πιστεύετε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού θα γεννήσει ελπίδες σε σχέση με το αρνητικό οικονομικό κλίμα που υπάρχει;

Αν αυτό που θέλει να ακούσει ο καθένας για να αισθανθεί ότι υπάρχει ελπίδα είναι ότι τίποτε δεν θα αλλάξει σε ότι αφορά τα δικά του θέματα, τότε είναι βέβαιο πως κανείς δεν θα νιώσει καλύτερα. Το διαρκές ζητούμενο και άρα η δημιουργία του όποιου κλίματος είναι σαφές. Ή δεχόμαστε ότι είμαστε ένας λαός, ένα σύνολο, που παλεύει συντεταγμένα για την επιβίωση και την πρόοδο του ή χανόμαστε μέσα στην ασυνεννοησία. Η λογική ανάγνωση επιτάσσει το πρώτο. Και είναι η βάση της αυτοπεποίθησης που μας χρειάζεται για τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Σε αυτή την αισιοδοξία επενδύει το κυβερνητικό έργο.

– Υπάρχουν πληροφορίες ότι ετοιμάζονται επεισόδια. Φοβάστε ότι θα αμαυρώσουν το κλίμα;

Σε μια τέτοια περίοδο και με την ταχύτητα που γίνονται οι ανατροπές, η κοινωνική αντίδραση είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της αλλαγής. Η έκφραση της είναι συστατικό της Δημοκρατίας, όταν δεν υπερβαίνει τα όρια που η ίδια η δημοκρατική αγωγή θέτει. Οτιδήποτε άλλο όχι μόνο δεν βοηθάει στο να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όσων διαμαρτύρονται, αλλά δημιουργεί ένα άναρθρο περιβάλλον παραποίησης της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα. Και αυτό το συνομολογούν όλοι οι υπεύθυνοι πολίτες. Οι υπόλοιποι φοβάμαι ότι λειτουργούν εκ του πονηρού. »»

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply