Συνέντευξη Δημάρχου Πάργας σε μαθητές

Σε μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού παραχώρησε συνέντευξη ο Δήμαρχος Πάργας, κ. Αθανάσιος Λιόλιος. Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

«« Είμαστε μία ομάδα μαθητών της Στ’ τάξης, που αποφασίσαμε να πάρουμε μία συνέντευξη από το Δήμαρχο Πάργας, κ. Θανάση Λιόλιο. Επισκεφθήκαμε λοιπόν το χώρο του Δημαρχείου και του κάναμε τις εξής ερωτήσεις:

1) Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη βελτίωση του δήμου μας;
Σε πρώτη φάση θέλουμε να ανατάξουμε τα οικονομικά και να στήσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Επίσης να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδομής όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, το ΚΑΠΗ, το Κέντρο Πολιτισμού, η καθαριότητα, η ύδρευση, το οδικό δίκτυο, η αγροτική οδοποιΐα, ο ηλεκτροφωτισμός και να μπορούμε να πληρώνουμε τα χρέη μας.

2) Τα παιδιά και οι έφηβοι της περιοχής μας δυστυχώς δεν έχουν ένα χώρο για να ψυχαγωγούνται. Περνάνε την ώρα τους στα σκαλιά της εκκλησίας ή στην πλατεία. Έχετε σκεφτεί να φτιάξετε ένα κέντρο νεότητας, ένα κέντρο πολιτισμού;
Είχαμε κάνει πρόταση ένα μεγάλο ποσό από αυτό που απευθύνονταν στο Δήμο Φαναρίου, από το πρόγραμμα στήριξης των δήμων, να δημιουργήσει το Κέντρο Πολιτισμού που εκεί θα περιελάμβανε πόρους πολιτισμού από αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες θεατρικών παραστάσεων, μουσικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές δράσεις ως και βιβλιοθήκη. Σας λέω λοιπόν πως ήταν στις σκέψεις μας από τότε η δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού. Την επόμενη χρονιά με το νέο πρόγραμμα στήριξης «ΕΛΛΑΔΑ» πιστεύουμε πως θα είναι δυνατή η δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού.

3) Το Αθλητικό Κέντρο στην Αγία Τριάδα έχει μείνει 4 χρόνια ημιτελές. Σκοπεύετε να το τελειώσετε;
Ενώ θα έπρεπε να είναι ένα στολίδι για τον τόπο μας έχει καταντήσει να είναι ένας χώρος αποστροφής. Για ποιο λόγο; Γιατί είναι εγκαταλλελειμένο εδώ και χρόνια;Εκεί περιφέρονται ζώα, μηχανές κ.ά., χωρίς να είναι εύκολα προσβάσιμος και φιλόξενος στις νεαρές ηλικίες που θέλουν να ψυχαγωγηθούν και να αθληθούν. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και οι πόροι, δηλαδή τα χρήματα για να υλοποιηθεί αυτό το έργο δεν υπάρχουν. Δεν φτάνει όμως αυτό. Σαν δήμος δεν υπάρχει ένας οργανισμός για να τον προστατέψει από ανθρώπους που τον καταστρέφουν. Είμαστε σε προβληματισμό επαρκούς αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

4) Θα θέλαμε πολύ να γίνει κάτι με τα σκουπίδια. Έχουν τοποθετηθεί βέβαια κάδοι ανακύκλωσης αλλά πιστεύουμε πως δεν είναι αρκετοί. Καθημερινά ασυνείδητοι κάτοικοι καταστρέφουν το περιβάλλον. Τι προτείνετε για αυτό;
Η προηγούμενη διοίκηση είχε ήδη προχωρήσει ικανοποιητικά σε αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Σε αυτό το θέμα όμως, κατά τη δική μου άποψη, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς κάνοντας ανακύκλωση.

5) Πιστεύετε ότι μπορεί να μετατραπεί ένας ελεύθερος χώρος του δήμου σε πάρκο;
Υπάρχει ένα προστατευόμενο δάσος με βελανιδιές στην Άνω Σκαφιδωτή. Εκεί έχω σκεφτεί να δημιουργηθεί ένα πάρκο που να έχει σχέση με το δάσος με περιπατητικά μονοπάτια και αυτή η πρωτοβουλία να συνεχίσει και να αναδειχθεί ένα δασικό χωριό. Υπάρχουν βέβαια αντίστοιχοι χώροι στη Βαλανιδοράχη και την Αμμουδιά. Πιστεύω πως την επόμενη χρονιά θα είναι ορατή αυτή η βελτίωση.

6) Στο δήμο μας δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και είναι πολύ λίγα τα πεζοδρόμια. Το έχετε σκεφτεί καθόλου; Τι σκέφτεστε να κάνετε;
Τα πεζοδρόμια είναι αναγκαιότητα για όλους μας. Για να μπορέσει όμως να γίνει ένα πεζοδρόμιο, πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις εκατέρωθεν του οικοδομικού τετραγώνου. Αυτό απαιτεί κάποιες δαπάνες. Όταν θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε αυτούς τους πόρους τότε θα είναι ένα έργο που θα ενταχθεί και θα προβλέπει και ποδηλατόδρομους. Με το πρόγραμμα leader ή leader plus, που είναι ένα χρηματοδοτικό πρωτόκολλο και αυτό για να ενισχύσει την περιφέρεια, υπάρχουν χρήματα με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε ποδηλατόδρομους και να αναπαλαιώσουμε κάποια σχολεία τα οποία είναι κλειστά. Ούτως ή άλλως έχω δώσει εντολή στον Αντιδήμαρχο, να δει το πρόγραμμα και εμείς να πάρουμε τις πρωτοβουλίες με τις τεχνικές υπηρεσίες για να το υλοποιήσουμε.

Φεύγοντας από το Δημαρχείο νιώθουμε πολύ ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι τόσο για τον τρόπο που μας υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Αθ. Λιόλιος γιατί ήταν ζεστός και φιλικός με όλους μας όσο και για τις απαντήσεις που μας έδωσε και μας γέμισαν ελπίδες ότι θα γίνει κάτι καλό για τον τόπο μας και ότι ο δήμαρχος μας ενδιαφέρεται πραγματικά και ουσιαστικά.

Μάθαμε μάλιστα ότι του αρέσει πολύ η Ιστορία και η Γεωγραφία γιατί μας βομβάρδισε με ερωτήσεις!!! »»

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply