Συνέντευξη Δημάρχου Ιωαννιτών Φ. Φίλιου

Το έργο όλων όσων μετέχουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι από το Νεοχωρόπουλο και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πολλά μέτωπα και τον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, εξήρε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου. Η φωτιά, μετά από πολύωρη μάχη τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ από τις υπηρεσίες του Δήμου συνεχίζεται η προσπάθεια για την πλήρη κατάσβεσή της στο πρώτο διάζωμα της χωματερής στη Δουρούτη. Ο Δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη μόνιμης παρουσίας του ελικοπτέρου Έρικσον στην περιοχή και απεύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο.

«Δόθηκε μία μάχη σε πολλά μέτωπα. Κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός. Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, ΕΚΑΒ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και η Γραμματέας της Δήμητρα Γεωργακοπούλου, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, η Πολιτική Προστασία και ο υπεύθυνος Δημήτρης Μαυρογιώργος.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε διπλά, όλες τις εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής, αλλά και τους δεκάδες ανώνυμους εθελοντές που έσπευσαν στον τόπο της φωτιάς και συνέβαλαν στο έργο της κατάσβεσης με κάθε τρόπο και όπου και όπως  τους ζητήθηκε», τόνισε στη συνέντευξη ο κ. Φίλιος.

Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός του Δήμου. Πολιτική ηγεσία και υπηρεσίες.

Ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο υπηρεσιακός μηχανισμός βρέθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς. Πολλοί εργαζόμενοι προσήλθαν εθελοντικά για να βοηθήσουν.

Ο συντονισμός όλων υπήρξε αποτελεσματικός και ουσιαστικός.

Με την ευκαιρία αυτή και επειδή βρισκόμαστε στη μέση του θέρους, ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο.

«Είδαμε χθες το απόγευμα ότι μία σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή.

Οφείλουν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από ξερά χόρτα και κλαδιά και για κανέναν λόγο να μην ανάβουν φωτιά», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος και σημείωσε ότι χρίζει ιδιαίτερης μέριμνας το αισθητικό δάσος της πόλης.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά και στην κατάσταση που επικρατεί στην χωματερή της Δουρούτης.

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να  μην μπει η φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης. Το προσωπικό του Δήμου εργάστηκε με αυτοθυσία κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οφείλω να το εξάρω…

Σήμερα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Μεταφέρονται τόνοι χώματος, κινήθηκαν πολλά μηχανήματα και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ώρες θα έχουν ενταφιαστεί πλήρως τα ελαστικά ώστε να απαλλαγούμε κι από αυτή την βαριά ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο λεκανοπέδιο», σημείωσε ο κ. Φίλιος.

Κλείνοντας την αναφορά του υπογράμμιση την ανάγκη μόνιμης παρουσίας στα Γιάννινα του ελικοπτέρου Έρικσον, λόγο της επιχειρησιακής του ικανότητας και της μορφολογίας της περιοχής.

Το μεσημέρι η φωτιά αναζωπυρώθηκε στην περιοχή των Μαρμάρων και σε άλλα μέτωπα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νέα κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και των υπηρεσιών του Δήμου.

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στα οικονομικά του Δήμου επισημαίνοντας ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για είσπραξη των οφειλών. Η προσπάθεια αυτή ως ένα βαθμό αποδίδει και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα.

Σχετικά με το πρόγραμμα εξυγίανσης του Υπουργείου Εσωτερικών που θα αφορά στους υπερχρεωμένους ΟΤΑ, ο Δήμαρχος είπε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μόλις γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειές του.

Πέρα από την γνωστή οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών, πρέπει να επισημανθούν δύο ακόμη σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει. Πρόκειται για τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και την περικοπή της ΣΑΤΑ.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η μείωση των ΚΑΠ δεν θα πρέπει να γίνει οριζόντια, ενώ σχετικά με τη ΣΑΤΑ σημείωσε πως εξ αιτίας της απώλειας κονδυλίων επιβάλλεται η αναμόρφωση του προγράμματος έργων. «Η περικοπή αυτή δημιουργεί προβλήματα και προσπαθούμε από άλλους ίδιους πόρους να δρομολογήσουμε έργα που λύνουν καθημερινά προβλήματα», τόνισε ο κ. Φίλιος.

Ο κ. Φίλιος διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

«Ο Δήμος δεν κινδυνεύει και δεν θα κάνει στάση πληρωμών. Πληρωμές γίνονται καθημερινά και θα γίνονται και το επόμενο διάστημα. Δεν υφίσταται καμία τέτοια περίπτωση», τόνισε ο Δήμαρχος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος μετείχε στη σύσκεψη που έγινε στα Γιάννινα, με την παρουσία του Προέδρου της Εγνατίας ΑΕ Αναστάσιου Μουρατίδη. Στην συνάντηση καταγράφηκε η πρόθεση της εταιρίας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του λεκανοπεδίου με νέα έργα.

Αναλυτική συζήτηση έγινε για τη σύνδεση του βορειοανατολικού τμήματος του λεκανοπεδίου με τον μεγάλο οδικό άξονα. Ως εφικτή λύση, λόγω οικονομικού κόστους προκρίνεται η σύνδεση μέσω παλιάς εθνικής οδού και Μπαλντούμας.

Από την Εγνατία ΑΕ εξετάζεται μία ακόμη λύση για καλύτερη πρόσβαση του λεκανοπεδίου, πέραν του κόμβου που λειτουργεί σήμερα στην εθνική Ιωαννίνων- Αθηνών και του ημικόμβου στο Κουτσελιό. Η λύση αφορά σε μία νέα σύνδεση από τον κόμβο του ΤΕΙ προς το Κουτσελιό, νότια του σημερινού ημικόμβου.

«Η ανάγκη επιπλέον σύνδεσης προκύπτει από την έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση που διαπιστώνεται σήμερα. Από την Εγνατία εκφράστηκε η βούληση να συμβάλλει με έργα στο λεκανοπέδιο. Από την πλευράς μας υπάρχει διάθεση για κάθε συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΙ

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη απόφαση δημοπράτησης υποέργου που περιλαμβάνεται στην πράξη ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας.

Η πρόταση της ΔΕΥΑΙ, η μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό από ιδρύσεως της επιχείρησης, είχε υποβληθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η Διοίκηση της επιχείρησης έλαβε απόφαση για την δημοπράτηση του πρώτου υποέργου που αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι να καλυφθούν όλα τα σημεία  του παλιού δήμου προκειμένου να λυθούν οριστικά τα προβλήματα.

«Παράλληλα οι υπηρεσίες ετοιμάζονται για την δημοπράτηση κι άλλων υποέργων που περιλαμβάνονται στην ίδια πράξη, προκειμένου ζητήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας να λυθούν οριστικά. Η προσπάθεια των πρώτων μηνών αποδίδει. Ο Δήμος έτρεξε και μάλιστα με πολύ γοργούς ρυθμούς, ώστε να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία του ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Φίλιος.

Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα υδροδότησης που σημειώνονται στο λεκανοπέδιο. Τόνισε ότι οι απώλειες στο δίκτυο είναι τεράστιες καθώς ανέρχονται, ανάλογα την περιοχή, από 30 μέχρι 70%. Έκανε έκκληση να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση, επαναλαμβάνοντας ότι το νερό είναι για ύδρευση και όχι για άρδευση.

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply