Συνάντηση Χ. Μαντά με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στου ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων

ΣΥΡΙΖΑΣυνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων, είχε το περασμένο Σάββατο 9/2/2013 αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ με επικεφαλής τον βουλευτή Ιωαννίνων και Δημοτικό Σύμβουλο Χρήστο Μαντά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα οξυμμένα προβλήματα των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, τα οποία διογκώνονται διαρκώς από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στους Δήμους μέσω του «Καλλικράτη». Ειδικότερα συζητήθηκε το θέμα των 31 εργαζόμενων του Δήμου Ιωαννιτών οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακή εκκρεμότητα όντας απλήρωτοι το τελευταίο τρίμηνο και υπό την «Δαμόκλειο Σπάθη» της διαθεσιμότητας.

Eξέλιξη, η οποία αποτελεί προάγγελο για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στους ΟΤΑ μέσω της εφαρμογής του μέτρου της «εθελοντικής αξιολόγησης» δομών, την οποία συμφώνησε η ΚΕΔΕ με την Task force με στόχο τον περιορισμό των δομών κατά περίπου 40% και που αναμένεται να οδηγήσει σε διαθεσιμότητα 10.000 περίπου δημοτικούς υπαλλήλους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων των ΟΤΑ Ιωαννίνων τόνισαν πως η εφαρμογή της διαθεσιμότητας στους Δήμους υποβαθμίζει περαιτέρω την ήδη προβληματική λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών μετά την εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου της απαγόρευσης των προσλήψεων και την μαζική συνταξιοδότηση παλιών εργαζόμενων, ενώ «ανοίγει το παράθυρο» για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτές των ΧΥΤΑ όλης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι μίλησαν για γενικότερη υποβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των δομών κοινωνικής πρόνοιας και μέριμνας των Δήμων και υπογράμμισαν την σταδιακή υποβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της υποβάθμισης της υγείας των εργαζόμενων, ενώ κατήγγειλαν την κατάργηση των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων των εργαζόμενων στην καθαριότητα και την συλλογή των απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών καθώς δεν υπάρχει ακόμη γιατρός εργασίας.

Ο Χρήστος Μαντάς μίλησε για οργανωμένο σχέδιο αποδιοργάνωσης των ΟΤΑ το οποίο ξεκινά από την προσπάθεια απαξίωσης της δυνατότητας συντήρησης & λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών από τους Δήμους με στόχο την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Σε περιόδους κρίσης όσο πιο απαραίτητο για τη ζωή είναι ένα αγαθό, τόσο πιο ελκυστικό γίνεται ως εμπόρευμα, γι’ αυτό και το πεδίο των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ φαίνεται ότι παραδίδεται από τη συγκυβέρνηση προς «αξιοποίηση».

Η πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινά αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό, αλλά και η αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς και σε κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποτελεί για το ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θεμελιώδες και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα.

Η περικοπή των δαπανών που ξεπερνά το 55% από το 2009 μέχρι σήμερα και ο ασφυκτικός έλεγχος των οικονομικών των ΟΤΑ μέσω του Παρατηρητηρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ορίστηκε πρόσφατα, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας στους δήμους και στις περιφέρειες.

Χαρακτήρισε το όλο σχέδιο αντιλαϊκό, βάρβαρο και αναποτελεσματικό στους στόχους του και τόνισε πως η προσπάθεια εφαρμογής του θα πρέπει να βρει όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους αλλά και όλη την κοινωνία απέναντι ώστε να αποτραπεί η παραπέρα φτωχοποίηση της κοινωνίας που οδηγεί μαθηματικά στην εξαθλίωση των πολλών!

Ο Δήμος Ιωαννιτών (εργαζόμενοι, κοινωνικές δομές, υποδομή κ.α.) αποτελεί για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δυναμικό παράγοντα ανάσχεσης της παραπέρα φτωχοποίησης του Γιαννιώτικου λαού και εγγυητή της πρόσβασης όλων των δημοτών στα δημόσια αγαθά.

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply