Συνάντηση του Χ. Μαντά με το Δήμαρχο Ιωαννιτών Φ. Φίλιο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς συναντήθηκε την Τρίτη 21 Αυγούστου με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιο μετά από πρόσκληση του τελευταίου και είχαν συζήτηση για τα επείγοντα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ιωαννίνων και συνολικά την Τ.Α.

Συγκεκριμένα από την πλευρά του ο Δήμαρχος ανέπτυξε προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του Καλλικράτη, σημείωσε την καθυστέρηση του ρυθμιστικού σχεδίου της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και υπογράμμισε την ανάγκη έκδοσης νέου Π.Δ. για τη διαχείριση της λίμνης στο οποίο κατά τη γνώμη της Δημοτικής αρχής χρειάζεται ο Δήμος να έχει κεντρικό ρόλο αξιοποιώντας και την Δ.Ε.ΛΙ.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον βουλευτή για την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου καθώς ουσιαστικά η χρηματοδότηση από την πολιτεία έχει μειωθεί πάνω από το 60% σε σχέση με το 2009, έχει σταματήσει η εισροή πόρων από τη ΣΑΤΑ και τους ΚΑΠ με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ακόμα και κάλυψης της μισθοδοσίας στο άμεσο μέλλον. Επισήμανε επίσης ότι ο Δήμος στερείται πόρους από την μη ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής και επίσης ότι έχει περίπου 20 εκ. ευρώ εκκρεμότητες με οφειλές, που πολλές από αυτές προέρχονται από δημόσιους οργανισμούς.

Τέλος συζητήθηκε το φλέγον, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, πρόβλημα ελλιπούς χρηματοδότησης των σχολείων και τα ζητήματα που προκύπτουν κυρίως με τη θέρμανση των σχολικών μονάδων, καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά και με το δεδομένο ότι η χειμερινή περίοδος στο νομό διαρκεί τουλάχιστον 7 μήνες.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την κάλυψη των αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, ωστόσο λόγω των τελευταίων αποφάσεων της κυβέρνησης θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των συμπολιτών μας που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των παιδικών σταθμών χωρίς την επιβάρυνση των 40 ευρώ, μηνιαίως.

Από τη μεριά του ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς δήλωσε ότι η μνημονιακή συγκυβέρνηση οδηγεί και την ΤΑ σε πλήρη ασφυξία. Ο περίφημος Καλλικράτης σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ως όχημα επιβολής των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και της μετακύλισης των βαρών στους πολίτες. Σημείωσε ότι παρά τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στην άσκηση της Δημοτικής πολιτικής, σήμερα είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μια πολύμορφη μαζική αντίσταση στην επιχειρούμενη ισοπέδωση της ΤΑ, με την αναγκαία κινητοποίηση των πολιτών σε αυτόν τον αγώνα. Επίσης σημείωσε την ανάγκη να αυξηθούν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και με τη συμμετοχή του Δήμου που θα είναι εντελώς απαραίτητες στην επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Τέλος για τα ζητήματα του ρυθμιστικού και του προεδρικού διατάγματος για τη Λίμνη επισήμανε ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες ώστε επιτέλους να υπάρξουν σοβαροί κανόνες με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου και να μην δίνεται η ευκαιρία τα νομοθετικά κενά να καλύπτονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θέλουν να οικοδομήσουν «πάνω στο κύμα».

«Θα είμαστε έντονα παρόντες και μέσα και έξω από τη Βουλή για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, για να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι στη ΤΑ, για να σταματήσουν να επιβαρύνονται συνεχώς οι πολίτες για τα απαραίτητα κοινωνικά αγαθά και για τη καθημερινή λειτουργία της πόλης» δήλωσε ο κ. Μαντάς κλείνοντας τη συνάντηση.

 

Tags:

, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply