Συνάντηση Καχριμάνη με χοιροτρόφους

Εκτενή συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ειδικότερα οι πτηνοτρόφοι και οι χοιροτρόφοι είχε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Φιλιππιάδα. Ως άμεσης προτεραιότητας τέθηκε το ζήτημα των οφειλών της ΣΒΕΚΗ προς τους χοιροτρόφους, (που έχει φέρει πολλούς από αυτούς σε οικονομικό αδιέξοδο), αλλά και η ανάγκη επαναλειτουργίας της μονάδας. Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις βασικές προγραμματικές θέσεις της παράταξής του, κάνοντας ειδική μνεία και στα ζητήματα που του τέθηκαν. Μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Η κατάρρευση της ΣΒΕΚΗ, ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την αγροτική οικονομία της Ηπείρου. Δυστυχώς έγιναν λανθασμένοι  χειρισμοί από τις διοικήσεις της και θα έπρεπε η Πολιτεία ή και οι μέτοχοι – ενώσεις να βρουν τρόπο να αποζημιώσουν τους παραγωγούς- συνεργάτες τους. Κάθε χοιροτροφική μονάδα που οδηγείται στη χρεοκοπία,  δημιουργεί νέους ανέργους και πολύ δύσκολα αναπληρώνεται. Προτείναμε να δοθεί η δυνατότητα σε ορισμένες χοιροτροφικές μονάδες, που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της ΣΒΕΚΗ, να μετατραπούν σε πτηνοτροφικές και να ενταχθούν στους Πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς. Προς το παρόν δεν έχουμε εξέλιξη.  Στις περιοδείες μου στο Νομό Πρέβεζας, με ικανοποίηση διαπιστώνω την ύπαρξη ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος. Προγραμματική μας δέσμευση είναι να στηρίξουμε και να συνδράμουμε τόσο τις ιδιωτικές, όσο και τις συνεταιριστικές μονάδες, σεβόμενοι όμως τον αυτόνομο χαρακτήρα τους και χωρίς ποτέ να επιδιώξουμε το καπέλωμα ή τη χρησιμοποίησή τους, ως πολιτικό μηχανισμό».

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης και σε περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τις πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες, επισημαίνοντας ότι η Αιρετή Περιφέρεια θα τις συνδράμει στον εκσυγχρονισμό τους  ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα ρύπανσης. «Οι νέες μονάδες – πρόσθεσε – δεν ρυπαίνουν. Δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα μείναμε πίσω, εξαιτίας της αδυναμίας του Υπουργείου Γεωργίας να καθοδηγήσει σωστά τον αγροτικό κόσμο για την αξιοποίηση του Α΄ και Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης».

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον υπ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου, περιόδευσε, είχε συναντήσεις και μίλησε στα Δημοτικά Διαμερίσματα, Τύρια (Κρανέας), Θεσπρωτικό, Άσσος, Νικολίτσι, Μελιανά, Γαλατά, Ζερβό, Ριζοβούνι και στην Κρανέα. Επίσης επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού.

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply