Ρογκότης: Ζητά αλλαγή χάραξης Ιόνιας οδού

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Δ. Ρογκότης ζητά με επιστολή του προς τον υφυπουργό κ. Μαγκριώτη την “αλλαγή χάραξης Ιόνιας Οδού για το τμήμα της που διέρχεται από το Δήμο Ζίτσας Π.Ε. Ιωαννίνων”. Ακολουθεί η επιστολή:

«« Επανερχόμαστε σ’ ένα πάγιο ζήτημα του Δήμου μας που αφορά την μετατόπιση της χάραξης, εντός των ορίων του Δήμου μας, τμήματος της Ιόνιας Οδού, για την οποία δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης (τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά). Η χάραξη που υιοθετήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΙ, μας βρήκε, αλλά και εξακολουθεί να μας βρίσκει, ριζικά αντίθετους. Ομόφωνες αποφάσεις των πρώην Δημοτικών Συμβουλίων (σήμερα Δ.Ε. του νέου Δήμου) έχουν διαβιβαστεί διαχρονικά στο Υπουργείο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επανερχόμαστε ως Καλλικρατικός Δήμος πλέον, και θεωρούμε πως πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τους προβληματισμούς μας, καθώς και την επιβάρυνση του Δήμου μας από την διέλευση της Ιόνιας οδού.

Η διέλευση της Ιόνιας οδού, σύμφωνα με την από το Υπουργείο υιοθετηθείσα χάραξη, διαχωρίζει τους πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου μας (Αρχαία Πασσαρώνα- Ναός Αρείου Διός) με αποτέλεσμα ο στόχος μας για ανάδειξη κι ενοποίηση των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων του Δήμου να είναι αδύνατος.

Η προσπάθειά μας για  τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής πλήττεται, αφού ένα τμήμα γης υψηλής παραγωγικότητας καταλαμβάνεται από το εύρος της οδού. Μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή εκτελείται απ’ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρδευτικό έργο ύψους  50.000.000 € το οποίο, στο συγκεκριμένο τμήμα, καταστρέφεται.

Το αστικό περιβάλλον του Δήμου διχοτομείται με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται, να περιορίζεται αλλά και να γίνεται εξαιρετικά δυσλειτουργικό. Επιπρόσθετα η διέλευση της οδού, έτσι όπως υιοθετήθηκε, σε συγκεκριμένο τμήμα του κάμπου είναι βέβαιο ότι θα καλύπτεται από ομίχλη που θα δυσχεραίνει σοβαρά τη διέλευση των οχημάτων.

Η πρόταση μας, της ορεινής χάραξης είναι σαφώς οικονομικότερη αφού οι δαπάνες απαλλοτρίωσης είναι συντριπτικά μικρότερες και το έδαφος είναι απολύτως κατάλληλο για τη θεμελίωση της οδού αλλά και για τη διασφάλιση των αδρανών υλικών κατασκευής της. Αντιθέτως η υιοθετηθείσα χάραξη διέρχεται από ιδιοκτησίες με πολύ μεγαλύτερη αξία και σε μεγάλο κομμάτι της από εδάφη που παλιότερα αποτελούσαν έλος.

Συνημμένα σας υποβάλλουμε την οριζοντιογραφία της αναγνωριστικής μελέτης που εκπόνησε ο Δήμος μας. Επιπρόσθετα μπορούμε να σας διαθέσουμε και άλλα τεχνικά στοιχεία όπως μυκοτομές, διατομές αλλά και οικονομικά στοιχεία.

Κύριε Υπουργέ,

θεωρούμε ότι στο πρόσωπό σας θα βρούμε συμπαραστάτη ώστε το δίκαιο αίτημά μας να υλοποιηθεί και η χώρα στη δύσκολη αυτή συγκυρία να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΡΟΓΚΟΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»»

 

Tags:

, , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply