Ποια λίστα;

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος

Όταν ακούς όλα τα μέσα, τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς να ασχολούνται μόνο με ένα θέμα, τότε κράτα μικρό καλάθι. Θα το τραβήξουν για κάμποσο καιρό ακόμα το θέμα, θα τα ρίξουν όλα σε έναν και θα κλείσει ικανοποιώντας το λαϊκό αίσθημα. Όπως έγινε και με τη λαϊκή αγανάκτηση για τις μίζες! Μπήκε ο Άκης φυλακή, έληξε το θέμα. Τόσα χρόνια μίζες, ούτε ένα ευρώ δεν επέστρεψε στο δημόσιο. «Ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα… της μίζας και της φοροδιαφυγής»!!!

Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται να κλείνει και το θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ. Επίσημα η Γαλλική κυβέρνηση μας έστειλε τη λίστα, αλλά τη γνώριζε μόνο ο υπουργός οικονομικών. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αγνοούσαν το θέμα!!! Πόσο παραμύθι θα μας πουλήσουν ακόμα; Όπως ο Άκης, που υπέγραφε διακρατικές συμβάσεις αγοράς εξοπλισμών, αλλά μόνο αυτός το ήξερε!

Αλήθεια όμως, τι τη χρειαζόμαστε τη λίστα; Όλοι αυτοί που έβγαλαν αφορολόγητα λεφτά στο εξωτερικό, πως τα έβγαλαν; Μέσα σε κούτες πάμπερς; Οι δικές μας τράπεζες δεν έχουν στοιχεία; Αν ποτέ γίνει μια σοβαρή έρευνα για αυτό το θέμα, τότε πιστεύω ότι θα καταρρεύσει όλο το υπάρχον πολιτικό-κυβερνητικό σύστημα. Ποιος το θέλει αυτό; Μη μου πείτε ο λαός.

Ο λαός διψάει για αίμα, για φυλακίσεις, για τιμωρίες και για… βόλεμα! Το έχει αποδείξει πολλές φορές. Αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτική που έχει επιλεγεί για έξοδο από τη κρίση στηρίζεται στο γνωμικό «και η πίτα, πίτα, και ο σκύλος χορτάτος». Στη περίπτωση μας βέβαια ο σκύλος, ο λαός, είναι ξεδοντιασμένος, ανίκανος να διεκδικήσει. Παρόλα αυτά όμως ένα γαύγισμα είναι αρκετό για να καταρρεύσει το σαθρό πολιτικό σκηνικό. Αλλά ούτε αυτό…

Δε γίνεται ρε παιδιά, από τη μία να προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα των ημετέρων και από την άλλη να πληρώνει ο λαός και να παραμένει ήσυχος! Μέχρι τώρα τα καταφέρνουν, έως πότε; Η μη δημοσιοποίηση της λίστας και το «μαγείρεμα» της σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπούν.

Πιστεύω ότι αν ποτέ δούμε τα πραγματικά στοιχεία θα παρατηρήσουμε ότι το συντριπτικό ποσοστό των εγγεγραμμένων σχετίζεται με το δημόσιο! Η σκέψη είναι απλή. Αν οι πολιτικοί δεν είχαν τίποτα να χάσουν γιατί τόσο καιρό δεν εκμεταλλεύονται αυτή τη λίστα; Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος; Απλά πράματα. Στο τέλος θα τη πληρώσει ο Παπακωνσταντίνου, θα βγουν και μερικά ονόματα τελειωμένων επιχειρηματιών και θα λήξει εκεί. Θα μας μείνουν τα χαράτσια, οι φόροι, οι απολύσεις και η ανεργία. Και αν ποτέ βγούμε από τη κρίση, πάλι οι ίδιοι θα κυβερνάνε.

Αλήθεια, τις επιλογές για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων ποιος τις κάνει; Οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές των τμημάτων; Και αυτούς ποιος τους κρίνει; Ως φαίνεται την πόρτα της εξόδου βλέπουν μόνο τα μικρά δοντάκια, τα μεγάλα είναι καλά ριζωμένα. Για πόσα χρόνια άραγε θα ζούμε αυτόν τον παραλογισμό;

Επανάσταση δε θα γίνει ποτέ, είναι βέβαιο. Αφού επιλέξαμε να βγούμε από τη κρίση επωμιζόμενοι το βάρος όσοι δε φταίνε, ας το κάνουμε. Αλλά λίγο τσίπα ορέ παιδιά. Αφήστε τα πυροτεχνήματα με τις λίστες, τις μίζες, τη πάταξη της φοροδιαφυγής, την εξορθολόγηση του κράτους κλπ. Πείτε το στα ίσια, εμείς τα φάγαμε, εσείς θα πληρώσετε γιατί είστε ανίκανοι ζήσετε από μόνοι σας και μας έχετε ανάγκη. Δε θα έχετε καμία επίπτωση, πάλι θα εκλεγείτε. Και τέλος… Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά με υγεία και υπομονή.

Υ.Γ. Γιατί σταμάτησαν τα σποτάκια που έδειχναν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΕΗ; Επειδή άρχισαν οι αυξήσεις;

 

Tags:

, , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply