Περιφερειάρχης: Να δοθούν εξηγήσεις για «ΔΩΔΩΝΗ»

Την κατηγορηματική του θέση ότι η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» πρέπει  να  διατηρήσει την Ηπειρωτική της ταυτότητα, αλλά και ενστάσεις για τον αποκλεισμό της εταιρίας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. από τη συνέχιση του διαγωνισμού εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Παράλληλα εξέφρασε και την διαφωνία του, στο ενδεχόμενο επιλογής αγοραστή που να έχει ανοικτές υποχρεώσεις προς την γαλακτοβιομηχανία.

«Αναμένω – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης – τις περαιτέρω εξελίξεις.  Mας καίει το θέμα γιατί μας ενδιαφέρει η “ΔΩΔΩΝΗ” να υπάρχει στην περιοχή, να είναι ταυτότητα της περιοχής και να στηρίζει τους κτηνοτρόφους. Και όταν λέω να στηρίζει,  δεν είναι μόνο το θέμα των τιμών. Φτάσαμε στην περιοχή να μην έχουμε τις πρέπουσες παραγόμενες ποσότητες γάλακτος. Έπρεπε η εκάστοτε διοίκηση της βιομηχανίας να στηρίζει νέους ανθρώπους και να τους κάνει επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Δεν το έκανε ποτέ. Περισσότερο μετά τη δεκαετία του 1980, ήταν λάφυρο εξουσίας, παρά ηπειρωτικό εργαλείο».

Αναφερόμενος στην πρόταση Ενώσεων – ΒΙΚΟΣ Α.Ε., ο Περιφερειάρχης, τόνισε και τα εξής: «Προσωπικά θεωρώ ότι οι Ενώσεις έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Από τη στιγμή όμως που το δικαίωμα διεκδίκησης δόθηκε σε μια από τις πιο δυνατές επιχειρήσεις της Ηπείρου, από τη στιγμή που πρόσφερε μάλιστα μετρητά για την αγορά της έπρεπε να είναι  σε αυτές  που προκρίθηκαν για την  επόμενη  φάση του διαγωνισμού».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε τα εξής:

«Σήμερα κάνω μια παρέμβαση. Και σε μια δύσκολη εποχή, λέω στους αξιολογητές, προσέξτε πάρα πολύ το θέμα. Γιατί βγάλατε μια ηπειρώτικη εταιρεία απ’ έξω, αλλά δεν πείθετε ότι μια εταιρεία που χρωστάει αρκετά χρήματα στη “ΔΩΔΩΝΗ”, έχει τα λεφτά μετρητοίς για την αγορά της. Δεν μας πείθουν, πρέπει να μας πείσουν. Πρέπει να μας πουν κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι το θέμα είναι στους αξιολογητές των τραπεζών και για αυτό κάνω αυτή την αναφορά σήμερα. Γιατί το θέμα είναι και πολιτικό. Νομίζω ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πιο ψηλά και όχι από τους εκτιμητές, που δείχνουν με τον τρόπο τους πως δεν έχουν εκτιμήσει σωστά τα πράγματα.»

Για τους φορείς διαχείρισης

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο κατάργησης και συγχώνευσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, και ιδιαίτερα της Λίμνης των Ιωαννίνων, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Πιστεύω ότι ο ρόλος της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας σήμερα, είναι πρώτος όσον αφορά τη Λίμνη Παμβώτιδα. Εκεί μπορούμε να συνυπάρχουμε άπαντες Δεν είναι θέμα να είμαστε εμείς και να μην είναι οι άλλοι. Δεν ξέρω πως σκέφτονται, τι θα γίνει. Εγώ ήμουν αυτός που στήριξε μέχρι σήμερα το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, όταν άλλοι δεν το έκαναν. Το κράτος σε αυτή τη φάση βρίσκει άλλον τρόπο δράσης και δικαίωμά του είναι να κάνει έναν Φορέα. Και είναι δικαίωμά του να πει και ποιοι θα συμμετάσχουν. Δεν είμαι αυτός που θα κρίνει αυτές τις αποφάσεις, αλλά ο εναγκαλισμός κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι είδαν τους Φορείς μόνο και μόνο για δική τους προβολή ή για δική τους συμμετοχή σε θέματα περιβάλλοντος, νομίζω ότι προβληματίζει. Και πρέπει τα στελέχη που θα υπάρχουν εκεί, να είναι από την περιοχή. Να δίνουν λόγο και αύριο. Όσον αφορά τη λίμνη Παμβώτιδα, δεν θα τσακωθούμε με κανέναν. Αλλά νομίζω ότι όταν θα πάρει μια απόφαση το Υπουργείο, θα είναι για όλες τις λίμνες και όχι για κάθε μια ξεχωριστά».

Διάθεση σχολικού υλικού από την Περιφέρεια Ηπείρου

Σχολικό υλικό στο οικοτροφείο του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Άνθος», που λειτουργεί με μέριμνα της Ιεράς Μονής Δουραχάνης, διατέθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η διάθεση του σχολικού υλικού, για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων μαθητών, έγινε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα Υγείας, κ. Οδυσσέα Πότση.
Η πρωτοβουλία διάθεσης σχολικού υλικού θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα σε Κέντρα Προστασίας Παιδιών και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

 

Tags:

, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply