Περιφέρεια Ηπείρου: Θετική γνωμοδότηση για Μ.Π.Ε.

Θετικές γνωμοδοτήσεις από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για Μ.Π.Ε. ανανέωσης Περιβαλλοντικών όρων:

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία, για το περιεχόμενο Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούσαν την ανανέωση περιβαλλοντικών όρων δύο μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, που δραστηριοποιούνται στον Αμβρακικό Κόλπο.

Η τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη: «« Η Αντιπεριφερειάρχης στην τοποθέτηση της υπογράμμισε ότι «η πολιτική θέση της Περιφερειακής Αρχής έχει, ήδη, καταγραφεί με την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το, υπό νομοθέτηση, Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

Τα κύρια σημεία της πρότασης αυτής ήταν:
– να διατηρηθεί και να μην εφαρμοστεί αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και
– οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας πρέπει να μετεγκατασταθούν από τον Αμβρακικό Κόλπο».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η μετεγκατάσταση θα υλοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί μέσω των πόρων του προγράμματος «ΑΝΑΣΑ», το οποίο δυστυχώς ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί και δεν διαθέτει σχετικά κονδύλια» και επισήμανε ότι «η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί, ως προς το θέμα της αύξησης της ετήσιας δυναμικότητας των μονάδων το γράμμα του Νόμου, σε σχέση με τις παραδοχές του σχετικού μαθηματικού τύπου. Ειδικότερα, η Επιτροπή για τον Αμβρακικό κόλπο εκτιμά ότι πρέπει να θεωρείται «κλειστού τύπου» και όχι «πολύ εκτεθειμένου» όπως λαμβάνεται ως δεδομένο από την περιγραφή του έργου. Για το λόγο αυτό, γνωμοδότησε θετικά για την αύξηση δυναμικότητας, υπό τον όρο ότι θα επανελεγχθούν οι παραδοχές των συντελεστών του μαθηματικού τύπου». »»

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply