Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση

Ευρύ πρόγραμμα καθαρισμών των αποστραγγιστικών τάφρων:

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται, από την Περιφέρεια, οι εργασίες καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων σε περιοχές της Ηπείρου. Μηχανήματα εργάζονται ήδη σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εκτελεστούν ανάλογες εργασίες και στην Π.Ε. Άρτας. Σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκέφτηκε την περιοχή Περάματος Ιωαννίνων, στην οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού αποστραγγιστικού αύλακα στον οποίο διοχετεύονται νερά από την υπερχείλιση της Λίμνης. Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα το οποίο εφάπτεται πρώην εργοστασίου μαρμάρων και το οποίο προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα τους χειμερινούς μήνες σε ολόκληρη την περιοχή.

«Πρόκειται για τάφρο που ήταν εγκαταλελειμμένη στην τύχη της 40-50 χρόνια. Κανείς δεν ήξερε και κανείς δεν είχε ειδοποιήσει για το πρόβλημα που υπήρχε από την ρίψη μπάζων και τα οποία εμπόδιζαν την ομαλή διέλευση των νερών. Αποτέλεσμα ήταν να έχει ουσιαστικά κλείσει τόσο η αποστραγγιστική τάφρος, όσο και η αρδευτική διώρυγα και έτσι να προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να βοηθήσουν τους αρμόδιους φορείς που αδυνατούσαν να προβούν στον καθαρισμό των τάφρων, ανέλαβε την υποχρέωση αυτή, όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις. Μετά από εργασία πολλών εβδομάδων και τη διάθεση όλων των κατάλληλων μηχανημάτων, ολοκληρώθηκε στο δύσκολο αυτό σημείο ο καθαρισμός και σε επόμενο στάδιο θα συνεχιστεί και σε άλλα τμήματα της τάφρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, είπε ότι η Περιφέρεια προγραμματίζει ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλα δύσκολα και επικίνδυνα σημεία άλλων περιφερειακών ενοτήτων, ενώ ήδη μηχανήματα της έχουν σταλεί και εργάζονται σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία και προσεχώς το ίδιο θα γίνει και στην Άρτα. «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στους δύσκολους αυτούς καιρούς τους φορείς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πλημμύρες και να προστατέψουμε τις καλλιέργειες», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Καταγραφή της διαθέσιμης δασικής βιομάζας Ηπείρου:

Συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα WOOD-3 έδωσε σήμερα ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης. Όπως, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, η Περιφέρεια Ηπείρου, συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα WOOD-3 μαζί με φορείς από Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία και Γαλλία. Σε συνάντηση που έγινε στην Ιταλία, προχώρησαν στον καθορισμό των στόχων του προγράμματος, ώστε από σήμερα που δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική πρόσκληση, να γίνει η καταγραφή της διαθέσιμης/δασικής βιομάζας, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την παραγωγή ενέργειας. Όπως τόνισε ο κ. Πότσης, η Ήπειρος διαθέτει σημαντικές ποσότητες δασικής βιομάζας, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει για τις ενεργειακές ανάγκες της, με σημαντικά οφέλη για όσους δραστηριοποιούνται στα δασικά προϊόντα και γενικά την τοπική οικονομία. Παράλληλα, πρόσθεσε, η αξιοποίηση της προστατεύει και το φυσικό περιβάλλον από πιθανές αναφλέξεις των υπολειμμάτων από τις εργασίες στα δάση.

Πριν την συνάντηση της Ιταλίας, είχε γίνει ενημερωτική συνάντηση για το θέμα αυτό, στο Δημαρχείο Κόνιτσας, ενώ η επόμενη συνάντηση των Εταίρων, κατά την οποία θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την μελέτη καταγραφής θα γίνει στην Ισπανία.

Τον κ. Οδ. Πότση στη συνάντηση της Ιταλίας, συνόδευσαν στελέχη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας.

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply