Παρουσίαση βιβλίου του Ηπειρώτη Αλέξανδρου Γιώτη

Νόστιμον Νηστίσιμον, Η αρχαιότερη μεσογειακή δίαιτα
Υγιεινή, σύγχρονη, οικονομική

Το βιβλιαράκι αυτό γεννήθηκε από τη σκέψη πως η νηστεία είναι πιο προσιτή όταν τα εδέσματα είναι εύκολα, γρήγορα και νόστιμα. Νόστος, νόστιμον, νηστίσιμον… Αλέξανδρος Γιώτης

Διατροφή νηστίσιμη, όχι διαστροφή! Ισορροπία και μέτρον άριστον. Το νηστίσιμο φαγητό, η διατροφή των περιόδων νηστείας της, παρουσιάζει μαγειρικά και γαστροτεχνικά πολλαπλό ενδιαφέρον, τόσο χάρη στην ιστορία που κουβαλά και στα μαθήματα αγάπης προς τη φύση που δίδει όσο και για έναν άλλο, σοβαρότατο για τους μαγείρους, λόγο: την εποχικότητα, την πειθαρχεία και τη μέθοδο.

Όσοι δεν γνωρίζουν τους κανόνες της χορτοφαγικής ή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής θα εκπλαγούν από τις δυνατότητες που μας δίνουν τα όσπρια, τα λαχανικά, τα χόρτα, τα δημητριακά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά. Αν αναζητήσουμε και τις θεραπευτικές ή βοηθητικές τους ιδιότητες,τότε η έκπληξη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο Αλέξανδρος Γιώτης γεννήθηκε στην Τουλούζη της Γαλλίας το 1953. Η εξαιρετικά πλούσια επαγγελματική του σταδιοδρομία εκτεινόταν από παραγωγές για τη γαλλική ραδιοφωνία και τηλεόραση, την αρθρογραφία σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες μέχρι τη συμμετοχή του ως συμβούλου και αρχιμάγειρα σε πλειάδα γνωστών εστιατορίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπήρξε καθηγητής Ιστορίας της Μαγειρικής και της Διατροφής στη Σχολή Le Monde, ενώ συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές γαστρονομίας. Η απώλειά του τον Νοέμβριο του 2011 άφησε ένα μεγάλο κενό στην έρευνα, την καταγραφή και την ανάπτυξη της ελληνικής μαγειρικής και τη σχέσης της με τη διατροφή σε όλο τον κόσμο.

Άλλα βιβλία του: Iστορία της Mαγειρικής και της Διατροφής (εκδ. Le Monde), Γλωσσάριο Mαγειρικής (εκδ. Le Monde), Eδεσματολόγιο Hπείρου (εκδ. Eλληνικά Γράμματα), Ελληνική Μαγειρική Παράδοση (εκδ. Le Monde), Μπαχαρικά και βότανα στην κουζίνα (εκδ. Le Monde), Ελιά & Ρύζι (εκδ. Μοτίβο).

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply