Παρέμβαση Καχριμάνη για Καλαμά

Η βελτίωση της κατάστασης του ποταμού Καλαμά, τα τελευταία χρόνια είναι  σαφής, δήλωσε χθες ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση  της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» που έγινε στο Δ. Δ. Μαζαράκι του Δήμου Άνω Καλαμά. Ο Νομάρχης επικαλέστηκε τόσο τα στοιχεία των μετρήσεων, από την 24ωρη καταμέτρηση των βιολογικών καθαρισμών που διαθέτει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, όσο και τις   τοποθετήσεις  στην πρόσφατη σύσκεψη που  έγινε  στην Περιφέρεια Ηπείρου του καθηγητή και νεοκλεγέντος Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του Διευθυντή Ιωαννίνων του Χημείου του Κράτους κ. Αναστ. Τσόγκα.

Ο Νομάρχης υπογράμμισε ότι μέχρι και το 2002 δεν είχε ληφθεί σχεδόν κανένα μέτρο για την προστασία του ποταμού Καλαμά,  αναφερόμενος στη συνέχεια στις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κατά τη διάρκεια της θητείας του, για τον έλεγχο των πηγών ρύπανσης, την εγκατάσταση ή εκσυγχρονισμό των βιολογικών καθαρισμών στις μονάδες της ΒΙΠΕ και πέριξ αυτής κ.α. Τόνισε ακόμη ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων ήταν πρωτοπόρος στην εφαρμογή του συστήματος μέτρησης τριών παραμέτρων των βιολογικών καθαρισμών των μονάδων της ΒΙΠΕ, σύστημα που εφαρμόζει τώρα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις που  έχουν αποδέκτη των αποβλήτων τους τον Ασωπό ποταμό.

«Υπάρχει μια Νομοθεσία – πρόσθεσε ο κ. Καχριμάνης –  και αυτή εφαρμόζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αυτή προβλέπει τα  ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να  έχουν τα  απόβλητα της  κάθε μονάδας. Αν υπάρχει αντίρρηση για αυτά, θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία, να βοηθήσουμε όλοι μαζί ώστε να αλλάξει η Νομοθεσία. Μέχρι τότε όμως είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε όσα ισχύουν σήμερα».

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης και στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τονίζοντας ότι η Ν.Α., απλά γνωμοδοτεί και η έκδοσή τους γίνεται είτε από την Περιφέρεια, είτε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Δεν  φέραμε εμείς  επιχειρήσεις εκτός της ΒΙΠΕ, ούτε και τις κατασκευάσαμε εκτός ΒΙΠΕ», είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Νομάρχης, υπενθυμίζοντας ότι το σύστημα μέτρησης που, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE  – προ της θητείας του – δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ποτέ, καθώς τα μηχανήματα κάηκαν από κεραυνούς.

Τέλος,  για το ζήτημα της αλλαγής άρδευσης των κάμπων Βελλάς – Άνω Καλαμά και Μέσου Ρου Καλαμά, είπε ότι επί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στην Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου, είχε υποβληθεί αίτημα και υπήρξε απόφασης ένταξης των μελετών σε πρόγραμμα, ωστόσο έκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.   «Στο θέμα του Καλαμά, από μια γλυκιά αφασία που επικρατούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια, σήμερα περάσαμε σε μια γλυκιά προσπάθεια», κατέληξε ο  Νομάρχης Αλεξ. Καχριμάνης.

 

Tags:

, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply