Παρέμβαση Κατσούρα στην Επιτρ. Κοιν. Υποθέσεων

Σε συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, συμμετείχε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου ο βουλευτής Θεσπρωτίας, κ. Χρήστος Κατσούρας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου συζητήθηκαν δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταπολέμηση της ανεργίας, ο κ. Κατσούρας έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κυρία Υπουργέ, εγώ θα σταθώ μόνο στο σχέδιο δράσης για τη διατήρηση θέσεων και την ένταξη στην αγορά εργασίας. Πραγματικά μοιάζει εξαιρετικά φιλόδοξο αν και υπάρχει ένας προβληματισμός που έχει να κάνει, πρώτον με το αν τα υπάρχοντα εργαλεία και οι δομές μπορούν να το υποστηρίξουν και δεύτερον αν υπάρχει μια ξεκάθαρη στόχευση σε αυτό το πρόγραμμα. Τι θέλω να πω. Προφανώς όλοι εννοούμε, ότι για να διατηρήσουμε θέσεις και να εντάξουμε στην αγορά εργασίας, ο ένας στόχος είναι η ανεργία, ο άλλος στόχος είναι πως συνδέεται αυτό το πρόγραμμα με την ίδια την οικονομία. Σε αυτό το πρόγραμμα τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να στηρίξουμε οικονομίες κλίμακας  ή οικονομίες συσσωμάτωσης; Δεν το έχω καταλάβει.

Η Ευρωπαϊκή Ιστορία, μέσα στο ίδιο το σύστημα, μας δείχνει ότι υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στις περιφέρειες ανά την Ευρώπη. Παράδειγμα στις περιφέρειες που υπάρχουν οι αποκεντρωτικές οικονομίες και έχουν ενισχυθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που μοιράζονται δίκτυα, γνώσεις, υπηρεσίες και που από τη φύση τους έχουν πιο δημοκρατικές δομές, δεν έχουν την δυνατότητα να εκβιάζουν και δεν έχουν την δυνατότητα να επηρεάζουν άλλους θεσμούς, τότε αυτές οι περιφερειακές υποδομές ήταν πιο ανθεκτικές ακόμα και σε αυτή τη κρίση που βιώνουμε σήμερα και επίσης αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μεταφερθούν. Προσπαθώ να δω στο πρόγραμμα και βλέπω για παράδειγμα 200.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, δεν ξέρω, σε όλες τις επιχειρήσεις; Σε μία δεξιά στήλη βλέπω διαχωρισμό πάνω από 50 και κάτω από 50 θέσεις εργασίας, το 50 είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Αυτό το σχόλιο ήθελα μόνο να κάνω, ευχαριστώ.»

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply