Ομλία Χ. Μαντά, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Ομιλία κατά την διάρκεια της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή:

«« Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αποτελεί τραγική ειρωνεία στη διακυβέρνηση της χώρας να βρίσκεται αυτό το πολιτικό προσωπικό που σε αγαστή συνεργασία με την τρόϊκα σχεδίασε και εκτελεί απαρέγκλιτα ένα σχέδιο κοινωνικής ισοπέδωσης και ολοκληρωτικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αν κάτι έχει αλλάξει από το προηγούμενο σκηνικό σε κυβερνητικό επίπεδο είναι η παρουσία και στήριξη της ΔΗΜΑΡ στο πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που έχει γνωρίσει ο τόπος μας με τον μανδύα της δήθεν «εθνικής συνευθύνης», σε ένα τρικομματικό απεχθές κυβερνητικό μόρφωμα, βαθειάς γαλάζιας απόχρωσης.

Όλοι αυτοί λοιπόν που μας «έσωσαν» τόσες φορές, βυθίζοντας τη χώρα την ύφεση και διαλύοντας τα κοινωνικά δικαιώματα, σαν να μην κατάλαβαν πραγματικά, ΑΥΤΟΙ οι συνεχιστές της μνημονιακής ιδεοληψίας, τίποτε από τις διπλές εκλογές στις 6 Μάη και στις 17 Ιούνη, ισχυρίζονται ανερυθρίαστα ότι δήθεν όλοι ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα στα ασφαλή ύδατα της Ευρώπης και του Ευρώ .. και λίγο πολύ ..το γνωστό ξανά προς τη δόξα τραβά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν γνωρίζω αν βρισκόμαστε σε «επιδημία τυφλότητας», όπως στο γνωστό έργο του Ζοζέ Σαραμάγκου, μην μπορώντας όμως να έχουμε καν αυτ-ΟΠΤΕΣ μάρτυρες για να μας πουν τι βλέπουν να συμβαίνει γύρω μας, αλλά σίγουρα η κοινωνία δηλ. οι από κάτω βιώνουν μια «επιδημία μελαγχολίας» που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει μετά τον πόλεμο.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όλοι ξαφνικά μαθαίναμε μέσω του γνωστού ντοκιμαντέρ του BBC ‘”sland of outcasts” για το κολαστήριο της Λέρου ενώ με τον ν. 815/84 είχε ήδη ξεκινήσει στην χώρα μας ελέω κοινοτικών κονδυλίων η ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Είκοσι-δύο χρόνια μετά στα χρόνια του μνημονίου οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του ψυχιατρείου της Λέρου αναζητούν τρόφιμα για να σιτίσουν τους ασθενείς. Το πιο ευαίσθητο κομμάτι μιας κοινωνίας οι ψυχικά πάσχοντες και οι οικογένειές τους πιέζονται ασφυκτικά από την απίστευτη κρίση που δημιούργησαν και εντείνουν οι πολιτικές σας κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης.

Πώς είναι δυνατόν την ίδια ώρα που παραδίδεται κτιριακά το πολυδύναμο κέντρο αντιμετώπισης του αλκοολισμού και των χρηστών Ναρκωτικών στα Γιάννενα αξίας πάνω από 9 εκ ευρώ που με την πολιτική σας θα μείνει ένα κτιριακό κουφάρι;

ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ:
– Να οδηγείτε χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα να στήνονται μήνες στην ουρά για να εξετασθούν από τις εξαφανισμένες επιτροπές, ενώ τους έχετε κόψει τα επιδόματα από τα οποία επιβιώνουν αυτοί και οι οικογένειές τους;
– Να αφαιρείτε από τις συντάξεις των ψυχικά ασθενών ποσά για τα λειτουργικά έξοδα των αντίστοιχων δομών;
– Να βάζετε σε απίστευτη αγωνία αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους στο αν θα μπορούν να βρούν το φάρμακό τους – διότι η συντριπτική τους πλειοψηφία αδυνατεί να το πληρώσει – το οποίο μπορεί και κάθε μήνα να αλλάζει ανάλογα π.χ. με την τροφοδοσία σε γενόσημα του Νοσοκομείου με όλες τις συνέπειες, ειδικά για αυτή την κατηγορία ασθενών
– Να γνωρίζετε ότι μέσα στους χιλιάδες αστέγους ιδιαίτερα της Αθήνας, βρίσκονται υψηλά ποσοστά ανθρώπων με ψυχικά νοσήματα και εξαρτήσεις και να μην κάνετε σχεδόν τίποτε.Το πιο δραματικό ωστόσο είναι ότι με τις πολιτικές της φτώχειας και της ανεργίας που πιστά υπηρετείτε – όπως πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν – αυξάνεται δραματικά η τάση των ανθρώπων – σε υπερτριπλάσια συχνότητα στους άνεργους και σε εξαπλάσια σε άτομα με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες – να θεωρούν τον θάνατο ως λύση για τα προβλήματά τους.

Η καθημερινή τραγική πραγματικότητα το επιβεβαιώνει.Αν θέλετε να λοιπόν κάτι να κάνετε για όλους αυτούς τους ανθρώπους και να μην υπονομεύεται ακόμη και το όποιο πρόγραμμα «Ψυχαργώς Γ» 2011-2020 , που έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το 2011 αλλά το υπογράψατε 3 ημέρες πριν τις πρώτες εκλογές, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, αν λοιπόν κάτι πρέπει να κάνετε είναι να εγκαταλείψετε τις πολιτικές της λιτότητας και της απαξίωσης.

Να στηρίξετε την ουσιαστική ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία, να στηρίξετε τις δομές και τους εργαζόμενους ως δομές δημόσιες και κοινωνικές, όπου θα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων, να στηρίξετε ένα δημόσιο κοινωνικό δωρεάν σύστημα υγείας ριζικά διαφορετικό από το σημερινό κακέκτυπο, όπως το καταντήσατε με τις πολιτικές σας. Μόνο που δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η τρικομματική συγκυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ούτε καν στις μύχιες σκέψεις της σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Κυρίες και κυρίες συνάδελφοι,

Με την μικρή μου ακαδημαϊκή εμπειρία θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αυτό το περίεργο κατασκεύασμα που ήρθε στα Πανεπιστήμια ως νόμος 4009 με την λυσσώδη στήριξη της απερχόμενης υπουργού κ. Διαμαντοπούλου, και την συνδρομή ανομολόγητη ή ομολογημένη αγοραίων συμφερόντων, ήταν ένα μείγμα φτωχής αντιγραφής άλλων προτύπων και επιθετικής προσαρμογής στην Ελληνική πραγματικότητα πάντα με τις ευλογίες των κατευθύνσεων της Μπολόνια για ένα πανεπιστήμιο επιχείρηση.

Το τι κατάφερε όλη αυτή η διαδικασία μαζί και με την εξέλιξη της εφαρμογής του μνημονίου φαίνεται για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που έχασε 1,1 εκ. από το «κούρεμα» των αποθεματικών του, που κινδυνεύει να μην μπορεί να λειτουργήσει από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά ακόμη και αν εγκαταλείψει απολύτως τη φοιτητική μέριμνα, που «διαθέτει» πάνω από 40 εκλεγμένους αλλά μηδέποτε διορισμένους συναδέλφους κλπ.

Κύριοι της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, υπουργέ παιδείας, το πτώμα του 4009, έχει κακοφορμήσει, είναι για απόσυρση δεν ξαναζωντανεύει. Η επιμονή σας για την εφαρμογή αυτού του νόμου έστω και με κάποιες οριακές αλλαγές, να γνωρίζετε ότι μόνο δεινά μπορεί να φέρει στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στηρίξτε τα Πανεπιστήμια προτού καταρρεύσουν και στηρίξτε τα ΤΩΡΑ. Η ανώτατη παιδεία χρειάζεται ριζικές αλλαγές ώστε μέσα από ένα ευρύ διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα να υπάρξει ένας νόμος που θα σέβεται και δεν θα παραβιάζει κατάφωρα – όπως ο νόμος της κ. Διαμαντοπούλου – τις αρχές του ακαδημαϊκού, δημόσιου, δημοκρατικού και δωρεάν Πανεπιστημίου.

Και κάτι τελευταίο μην επιχειρήσετε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης να ολοκληρώσετε το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, μέσα στον οίστρο των αποκρατικοποιήσεων.

Ο μόνος δρόμος για να σωθεί η Βιομηχανία σύμβολο των κτηνοτρόφων και της περιοχής μας, αλλά και όλης της Ελλάδας είναι να ακυρωθεί τώρα ο διαγωνισμός, να τηρηθεί το καταστατικό της επιχείρησης και αυτή να περάσει στα χέρια των παραγωγών και των εργαζομένων της για να συνεχίσει με νέους καλύτερους όρους να είναι μια επιχείρηση με κοινωνικό κέρδος και με ουσιαστική προσφορά στο τόπο και τους κατοίκους της Ηπείρου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το θέμα δεν είναι αν θα φτιάξει η ψυχολογία των αγορών με τις κυβερνητικές επιλογές, σκορπίζοντας την εξαθλίωση και την εξόντωση παντού, το θέμα είναι αν οι από κάτω θα μπορέσουν να κατανοήσουν την δύναμή τους και με ταξική αυτοσυνείδηση να διαλύσουν δημιουργικά αυτή την καρικατούρα της υποκρισίας που ενδημεί στις δυνάμεις του συστήματος.

Εμείς λοιπόν σε αυτή την πορεία θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, η δικιά μας ευθύνη είναι αυτή ακριβώς, να αλλάξουμε με όρους πραγματικής δημοκρατίας η οποία δεν συμβιβάζεται με τη φτώχεια και την εξαθλίωση που είναι η «πιο θανατηφόρα μορφή ΒΙΑΣ» όπως είπε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγ, να αλλάξουμε ριζικά αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ. »»

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply