Ομιλία Χ. Γκόκα για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Ομιλία βουλευτή Άρτας Χρήστου Γκόκα, ως ΕΙΣΗΓΗΤΗ του ΠΑΣΟΚ, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις»:

«« Για την ιδιαίτερη σημασία που κατέχει ο τομέας της Παιδείας στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας, καθώς και τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει «με τη γνώση, την κατάρτιση που μπορεί να καλλιεργήσει, με την ειδικότερη αλλά και την ευρύτερη έννοια της απόκτησης προσόντων, δυνατοτήτων, εφοδίων για την κοινωνική ζωή και την επαγγελματική σταδιοδρομία καθενός», κάνει λόγο ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας, ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις».

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ευαίσθητος χώρος της παιδείας υπογραμμίζει πως «χρειάζονται βελτιώσεις και προσαρμογές στα πλαίσια ενός σταθερού εκπαιδευτικού συστήματος που θα δίνει ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους, σε ένα χώρο απαλλαγμένο από φαινόμενα που εμποδίζουν τη λειτουργία του και την αποστολή του» και συμπληρώνει πως στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη «η συνεννόηση, η ευρύτερη δυνατή ενότητα και σύγκλιση» για τη βελτίωση και την αναβάθμιση της παιδείας.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο βουλευτής αναφέρεται και τοποθετείται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτουν μια σειρά από ζητήματα πρωτοβάθμιας μέχρι και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης και σε θέματα που σχετίζονται με την επιβράβευση διακριθέντων αθλητών. Μεταξύ όλων αυτών, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο θέμα των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς και ότι αυτό δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά με την προωθούμενη ρύθμιση, που κατ’ αρχήν αφορά τους φετινούς πρωτοετείς φοιτητές.

Ζητά από τον Υπουργό να εξετάσει στο πλαίσιο αυτό, ως ένα εναλλακτικό τρόπο στήριξης των φοιτητών και της φοιτητικής μέριμνας, την πρόταση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη χορήγηση υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης. Υποτροφίες που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των φοιτητών που έχουν ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης στο ξεκίνημα ή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ο συνδυασμός των δύο προτάσεων μπορεί να οδηγήσει σε μονιμότερη λύση δίνοντας την ευκαιρία να σπουδάσουν και τα παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσχέρειες.

Επίσης, όσον αφορά στο θέμα της επιβράβευσης διακριθέντων αθλητών τονίζει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να εξεταστεί κάτω από ένα γενικότερο και ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμού ώστε να αποφευχθούν ρυθμίσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε φαινόμενα κατάχρησης προνομίων και που μπορούν να περάσουν λάθος μηνύματα για τον αθλητισμό και την παιδεία.

Για το θέμα αυτό ο βουλευτής κατέθεσε και μια «ξεχωριστή» πρόταση, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Παιδείας, προκειμένου να θεσπιστεί και η επιβράβευση ιδιαίτερων περιπτώσεων, πέραν αυτών του αθλητισμού, που αφορούν διακρίσεις πάνω σε γενικότερα γνωστικά και επιστημονικά αντικείμενα, όπως διακρίσεις στην Μαθητική Ολυμπιάδα ή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για νέους επιστήμονες. »»

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply