Ομιλία Καχριμάνη στα Ιωάννινα

Ηπειρώτες, Ηπειρώτισσες,
Γιαννιώτισσες, Γιαννιώτες
Φίλες και φίλoι,

Απόψε με την παρουσία σας σφραγίζουμε τη νίκη μας… Τη νίκη της Ηπείρου.  Τη νίκη όλων των Ηπειρωτών. Απόψε ξεκινάμε την κοινή πορεία για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη   των Ιωαννίνων. Της Άρτας, της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας. Απόψε μας δίνετε τη δύναμη που χρειαζόμαστε. Σας ευχαριστώ, με όλη μου την καρδιά. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν χρόνια δύσκολα. Ήταν όμως παραγωγικά.

Με τη συνεργασία σας… με τη βοήθεια  των νομαρχιακών συμβούλων….Με την αυταπάρνηση, πολλές φορές, των υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων,  κάναμε πολλά. Πετύχαμε πολλά.  Αλλάξαμε την εικόνα του Νομού. Κάναμε ότι μπορούσαμε. Και πολύ περισσότερα απ΄ ότι είχαμε υποσχεθεί. Αντιμετωπίσαμε εκκρεμότητες  από το παρελθόν.

Δημιουργήσαμε σύγχρονες υποδομές  παντού, για τους κατοίκους της υπαίθρου, της πόλης, για  τα παιδιά μας. Κατασκευάσαμε σχολεία,  αναδείξαμε μνημεία, βοηθήσαμε στη δημιουργία και λειτουργία  κοινωνικών δομών.

Κάναμε παρεμβάσεις για τη λίμνη μας, για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, για την αποκατάσταση πληγέντων, από θεομηνίες συμπατριωτών μας, με εξαίρεση τη φετινή χρονιά που δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την Πολιτεία.

Συμπαρασταθήκαμε και συνδράμαμε φορείς της Αυτοδιοίκησης, του δημοσίου, της επιστήμης, των γραμμάτω και του πολιτισμού. Βοηθήσαμε τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες τους αγρότες,  τους κτηνοτρόφους, τους δασεργάτες, τους απόκληρους της ζωής. Σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας.

Χωρίς διακρίσεις.  Χωρίς διαχωρισμούς.  Χωρίς να μας ενδιαφέρει η κομματική και κοινωνική ταυτότητα του καθενός. Όταν χρειάστηκε, ήμουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Για να αντιμετωπιστούν μικρά και μεγάλα προβλήματα. Για να  βρεθούν λύσεις σε έκτακτα περιστατικά και συμβάντα. Είχα την πόρτα του γραφείου και της καρδιάς μου ανοικτή,  κάθε ώρα,  κάθε μέρα. Για να ενημερωθείτε. Για να ξεπεράσετε εμπόδια που βρίσκονταν μπροστά σας. Για να σας ακούσω. Για να βοηθήσω ανήμπορους συμπατριώτες μου. Για να συνδράμω πατεράδες και μανάδες στον αγώνα που έδιναν για να ξεφύγουν τα παιδιά τους από τα ναρκωτικά… Για να σκύψουμε  στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες.

Για να βοηθήσουμε τους μαθητές,  τους φοιτητές  να αποκτήσουν δικαιώματα και επαγγελματική κατοχύρωση. Πριν οκτώ χρόνια σας από την Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, σας έδινα μια υπόσχεση: Να αλλάξουμε την εικόνα του νομού. Να πετύχουμε την αειφόρο ανάπτυξη. Σήμερα κάνω τον απολογισμό μου:

Πρόσθεσα, δεν αφαίρεσα από το Νομό μας. Ένωσα και δεν δίχασα τους πολίτες του. Προσπάθησα. Αγωνίστηκα. Αλλά ποτέ δεν σε κορόιδεψα. Ποτέ δεν έπαιξα με την αγωνία σου. Ποτέ δεν έπαιξα με τον πόνο, την ανεργία, με την αδυναμία σου. Μπορεί να έκανα και λάθη. Μπορεί να αδίκησα και κάποιον από σας.  Ανθρώπινο είναι,  από πρόθεση δεν είναι. Με τιμήσατε. Σας ευχαριστώ.  Δεν  βρίσκω  άλλα λόγια να σας πω.

Απόψε κλείνει ένα κύκλος. Ανοίγει ένας καινούργιος, ο κύκλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ανοίγει ο κύκλος της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου. Το δύσβατο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, θα τον διασχίσουμε μαζί. Χέρι – χέρι. Με συνεργασία. Με αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μόνο έτσι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε αποτελέσματα.

Μόνο έτσι θα φτάσουμε την Ήπειρο στο επίπεδο που της αξίζει. Στο επίπεδο που επιθυμούμε όλοι μας να τη βλέπουμε. Μια Ήπειρο που να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Που να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της.  Να κρατά κοντά τους μόνιμους κατοίκους και να ξαναμαζέψει τους απόδημους.

Να δίνει ευκαιρίες σε όλους. Να αποτελεί το παράδειγμα για όλους. Την Κυριακή οι Ηπειρώτες,   παίρνουν την τύχη χέρια τους, Εσείς αποφασίζετε για το μέλλον του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι, Η προεκλογική περίοδος έφτασε στο τέλος της. Σας ακούσαμε, συζητήσαμε, σας σεβαστήκαμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορείτε να αξιολογήσετε ποιος μπορεί να εκπληρώσει τις προσδοκίες σας, για ένα καλύτερο μέλλον. Ποιο σχέδιο, ποια πρόταση, μπορεί να πάει την Περιφέρεια μπροστά. Δεν απευθυνθήκαμε, δεν καλέσαμε βοήθεια από την Αθήνα για να σας υποδείξουν τι να ψηφίσετε.

Εμείς μπορούμε μόνοι μας. Μπορούμε μαζί σας. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ακούσατε πολλά. Ορισμένοι σας  υποσχέθηκαν  περισσότερα: Δεν ακούσατε, δεν ακούσαμε όμως απαντήσεις,  εξηγήσεις για την μακροχρόνια σιωπή τους για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου:

Για την ανεργία που καλπάζει. Για τα λουκέτα   που αυξάνουν. Για  το «πάγωμα» των μεγάλων έργων.   Για την επέκταση των νοσοκομείων μας. Για τα ζητήματα του Πανεπιστημίου και των φοιτητών.  Για τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων και την περικοπή των πόρων της Αυτοδιοίκησης. Για την  εξαθλίωση μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών.

Για τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν, σήμερα, τώρα εκατοντάδες  απεγνωσμένοι μικρομεσαίοι συμπατριώτες μας. Ακούστηκε και κριτική για το έργο μας. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Εμείς γνωρίζουμε από έργα. Εμείς έχουμε να παρουσιάσουμε πολλά και σημαντικά έργα.

Αυτοί ούτε έχουν, ούτε ξέρουν από έργα.

Σήμερα η Ήπειρος τραβά μπροστά. Οι Ηπειρώτες πηγαίνουν μπροστά. Με πρωτοπόρα τη νέα γενιά. Τους νέους επιστήμονες που επιβάλλεται να μένουν στον τόπο τους, στην Ήπειρο, στην Ελλάδα. Σήμερα όλοι οι  πολίτες, όλες οι επαγγελματικές ομάδες, πλήττονται από την οικονομική κρίση. Πονέσαμε, λυγίσαμε όταν συναντούσαμε απογοητευμένους συμπατριώτες μας, που  σκέπτονται να μεταναστεύσουν. Έχουμε χρέος, έχουμε ευθύνη αυτό να το πετύχουμε. Πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε τους ανθρώπους του μόχθου. Τους ανθρώπους της εργασίας.

Να  προχωρήσουμε άμεσα σε έργα και παρεμβάσεις. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να αντιστρέψουμε, στο μέτρο που μας αφορά, τη σημερινή κατάσταση. Και σταδιακά να κερδίσουμε το στοίχημα της ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Στις 7 Νοεμβρίου συνεχίζουμε το έργο μας στα Γιάννινα. Προχωράμε μαζί για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη όλης της Ηπείρου, Βάζουμε μπροστά το σχέδιό μας για τις μεγάλες παρεμβάσεις που απαιτούνται,  για τη λύση προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Θέτουμε σε άμεση προτεραιότητα:

 Την συνέχιση της Ιόνιας Οδού και την επέκτασή της μέχρι την Κακαβιά. Οι συνθήκες είναι ώριμες, οι μελέτες υπάρχουν,  χρόνος  για χάσιμο δεν υπάρχει.

 Την ανακατασκευή του δρόμου Καλπάκι – Κόνιτσα.

 Την κατασκευή των κάθετων αξόνων της Εγνατίας, προς Πρέβεζα, Τζουμέρκα, Ζαγόρι.   Την κατασκευή κόμβων στο Λεκανοπέδιο.

 Σε λίγες ημέρες ξεκινά η ανακατασκευή της 2ης επ. οδού προς Κατσανοχώρια, που είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ, όπως και ο δρόμος Τύρια – Σιστρούνι.

 Είμαστε έτοιμοι για την οδική σύνδεση Αμφιθέας – Λυκόστομου, της Εθν. Οδού Ιωαννίνων – Άρτας  με την Πεδινή. Για την 13η επαρχιακή οδό. Προχωράμε μελέτες για τη σύνδεση Βροσύνας με Εγνατία, του Τελωνείου Μέρτζανης, μέσω Κεφαλόβρυσου, με το τελωνείο Δρυμάδων, για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στο Λεκανοπέδιο.

 Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Προωθούμε την κατασκευή των βιοτεχνικών πάρκων σε Καλπάκι – Κόνιτσα, για να εκμεταλλευτούμε τις  ευκαιρίες από την γειτονική μας Αλβανία. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη μεθόριο, για να αναζωογονηθεί η ύπαιθρος.

 Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, θα προωθήσουμε το δευτερεύον δίκτυο φυσικού αερίου για βιομηχανίες και νοικοκυριά,

 Ιδρύουμε γραφείο προώθησης επενδύσεων.

 Συνεχίζουμε και ενισχύουμε τις υπάρχουσες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, του Καλαμά, της Λίμνης Παμβώτιδας, για τη δημιουργία οικολογικού πάρκου,  για την διαχείριση των απορριμμάτων και πάσης φύσεως αποβλήτων σε όλη την Ήπειρο.

 Αναδεικνύουμε και προωθούμε την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγική διαδικασία. Συνεργαζόμαστε στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων με το Πανεπιστήμιο,  το ΤΕΙ Ηπείρου, το Μεταπτυχιακό Τμήμα του Ε.Μ.Π.

Όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν δίπλα στο Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές του. Στους αγώνες για την   ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Συνεχίζουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας.

 Τα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα,  είναι πηγή γνώσης και ανάπτυξης

 Με την έρευνα, τα προγράμματα, το επιστημονικό του δυναμικό, έχουν το δικό τους ρόλο στην νέα περίοδο

 Συνεχίζουμε τη βελτίωση των σχολικών υποδομών.

 Εισάγουμε την τηλεεκπαίδευση στα απομακρυσμένα σχολεία.

 Ολοκληρώνουμε τις αθλητικές υποδομές, Αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων, Β΄ κλειστό γυμναστήριο, κ.α. για τα οποία καθυστερεί αδικαιολόγητα τον τελευταίο χρόνο να καταβάλει τις πιστώσεις η ΓΓΑ.

 Συνδράμουμε στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, τη βελτίωση των συνθηκών υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές.

 Δημιουργούμε Περιφερειακό Όργανο στήριξης των δομών κοινωνικής μέριμνας. Με οδηγό το έργο μας για τα άτομα με αναπηρίες, για τη  ΜΕΡΙΜΝΑ, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

 Ενισχύουμε τις τουριστικές υποδομές. Προβάλλουμε τις περιοχές φυσικού κάλλους, το γεωπάρκο Βίκου – Αώου, τη Βάλια Κάλντα, τα Τζουμέρκα.

 Συνεχίζουμε την αναστήλωση και προβολή των μνημείων μας.

 Δημιουργούμε δίκτυο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με επίκεντρο στα Γιάννινα τη Δωδώνη. Προβάλλουμε ενιαία τουριστικά την Ήπειρο. Συνδέουμε τον θαλάσσιο με τον ορεινό τουρισμό. Τον θερινό με τον χειμερινό. Τον φυσιολατρικό με τον θρησκευτικό, τον ιαματικό τουρισμό Καβασίλων, Αμαράντου, Πρέβεζας, με τον αθλητικό  και όλους μαζί, με τα τοπικά προϊόντα.

Μόνο έτσι μπορούν να κερδίσουν όλοι. Μόνο έτσι η ανάπτυξη θα φτάσει παντού.

 Συνεχίζουμε τη στήριξη των αγροτών μας. Για την ολοκλήρωση των υποδομών. Για την προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών.

 Για τις αδειοδοτήσεις, τον εξηλεκτρισμό και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, όπως θα κάνουμε σε όλη την Ήπειρο.

 Στηρίξαμε τις συνεταιριστικές μονάδες σε δύσκολες περιόδους, όπως τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», κυρίως όμως τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό. Και τότε μας το αναγνώρισαν όλοι.

Δεν μπορούμε όμως να μη πούμε την αλήθεια. Ράγισε η καρδιά μας, την προεκλογική περίοδο, όταν ήλθαμε αντιμέτωποι με το δράμα των χοιροτρόφων που χρεοκόπησαν από τη ΣΒΕΚΗ…Κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Κάποιοι οφείλουν να δώσουν κι εξηγήσεις και λύσεις. Τα λάθη που έγιναν, στα αρδευτικά,  με το Α και Β  Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έδιωξαν τον κόσμο από τα χωράφια.

Κάποιοι δεν το κατάλαβαν. Και κάνουν ότι μπορούν για να διώξουν από το επάγγελμά τους και τους αγρότες της Κόνιτσας,    μπλοκάροντας εδώ και 13 μήνες τη δημοπράτηση του αρδευτικού της. Χάθηκαν ευκαιρίες, χάθηκαν ευρωπαϊκά προγράμματα, χάθηκαν θέσεις εργασίας.

Πικρή αλήθεια, αλλά αλήθεια. Ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα χωρίς υποδομές δεν γίνονται.   Αυτή  είναι η πραγματικότητα. Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες ενός κακόγουστου σήριαλ με τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Της βιομηχανίας που είναι ταυτόσημη με την Ήπειρο, με την ποιότητα. Που είναι κερδοφόρος, αλλά την ενέταξαν κι αυτή στους όρους του Μνημονίου.

Μία είναι η  αλήθεια: Η «ΔΩΔΩΝΗ» σήμερα κινδυνεύει. Σήμερα ετοιμάζεται να πουληθεί. Ανήκει στην κρατική αγροτική τράπεζα και τις διαπραγματεύσεις  κάνει ο Υπουργός Οικονομίας. Προκαλέσαμε και προσκαλέσαμε να πουν όλη την αλήθεια, τώρα, πριν τις εκλογές. Δεν θέλησαν. Αντ’ αυτών τη μια τους έφταιγε ο ένας, την άλλη ο άλλος και στο τέλος πάντα ο Καχριμάνης.

Στο τέλος βρήκαν κι άλλον φταίχτη: Την ΕΛΒΙΖ. Και αφού συστηματικά τον τελευταίο χρόνο την απαξίωσαν,  ετοιμάζονται τώρα να την πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα… Ζητάμε και επιμένουμε:  Την πορεία της «ΔΩΔΩΝΗΣ» την εγγυούνται τα Ηπειρωτικά κτηνοτροφικά χέρια και όχι τα Βολιώτικα.

Την εγγυούνται οι ηπειρώτες κτηνοτρόφοι συνεργάτες της, στους οποίους και πρέπει να περάσουν οι μετοχές της. Ως εδώ και μη παρέκει το κρυφτούλι με τη «ΔΩΔΩΝΗ», με την ΕΛΒΙΖ.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες

 Η Αιρετή Περιφέρεια ξεκινά  κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι οργανωτικές αδυναμίες είναι ήδη γνωστές. Οι πόροι επίσης μειωμένοι.

 Στην προεκλογική περίοδο, αποδείχτηκε ποιος και ποιοι μπορούν να εκφράσουν τους πολίτες. Ποιοι  παρέχουν τα εχέγγυα της γνώσης, της εμπειρίας, της  αποφασιστικότητας.

 Η Ήπειρος, τα Γιάννινα έχουν  ανάγκη από μια διοίκηση που δεν θα φοβάται την αλήθεια.

 Που δεν θα κρύβει τα προβλήματα και δεν θα τα μεταθέτει για το μέλλον.

 Προπάντων η Ήπειρος χρειάζεται μια διοίκηση που θα είναι δίπλα σας, 24ωρες το 24ωρο.

 Που θα είναι συμπαραστάτης και όχι δυνάστης σας.

 Μια διοίκηση που θα ενώνει, δεν θα διχάζει, δεν θα στηρίζεται και δεν θα επιβάλλεται στη θέληση των πολιτών μέσω μηχανισμών.

Αυτές οι λογικές ανήκουν στο παρελθόν. Τέτοιες πρακτικές, που αδικούν τους πολλούς και ωφελούν τους λίγους, δεν έχουν θέση στην Αιρετή Περιφέρεια, δεν έχουν θέση στην Αυτοδιοίκηση.

Στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου, μας έλεγαν ότι διακυβεύεται ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»… Σήμερα μας λένε ότι διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, το Μνημόνιο. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει για την  Περιφέρειά μας.   Το μόνο που  διακυβεύεται την Κυριακή είναι το μέλλον  των Ηπειρωτών, το μέλλον της Ηπείρου. Κανένα δίλημμα και καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να επιβάλει σε σας,      στους Ηπειρώτες να επιλέξουν πρόσωπα  και πολιτικούς που  έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι αυτοδιοικητικές. Επιλέγουμε ανθρώπους που έχουν αποδείξει την προσήλωσή τους στην αυτοδιοίκηση και δεν έχουν το ένα μάτι σε αυτή και το άλλο στην Αθήνα και τη Βουλή. Στα λίγα 24ωρα που απέμειναν μέχρι τις εκλογές, ζητάμε να αξιολογήσετε όλους τους υποψήφιους. Να συγκρίνετε το έργο  μας. Να κρίνετε και την συμπεριφορά μας.  Την προσήλωσή μας στην Αυτοδιοίκηση, Να μας κρίνετε με το χέρι στην καρδιά.

Το μήνυμα της Νίκης, έρχεται από κάθε γωνιά της Ηπείρου. Το ομολογούν και οι αντίπαλοί μας… Η αλαζονεία τους,  έδωσε τη σκυτάλη στην αγωνία τους. Επιχειρούν με ψευτοδιλήμματα να εγκλωβίσουν το εκλογικό σώμα… Μάταιος ο κόπος τους. Την Κυριακή οι Ηπειρώτες αποφασίζουν αυτοδιοικητικά.

Αποφασίζουν ανάπτυξη. Αξιοβίωτη Ανάπτυξη.

Αγώνας μέχρι την τελευταία στιγμή. Αγώνας για νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Σας ευχαριστώ.
Καλή δύναμη σε όλους.

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply