Ομιλία Αργύρη στη Φιλιππιάδα

Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Βαγγέλης Αργύρης, μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας. Κατά την έναρξη της ομιλία του ο κ. Αργύρης τόνισε τα εξής:

«Ηπειρώτισσες , Ηπειρώτες, Φίλες και Φίλοι, Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία. Στη Φιλιππιάδα, σήμερα, σηματοδοτούμε τη θέλησή μας να ανοίξουμε μία νέα σελίδα για την Ήπειρο μέσα από το νέο θεσμό της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης. Στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δε θα κριθούν από επικοινωνιακές κινήσεις. Θα κριθούν από την καθαρότητα του λόγου και των πράξεων όσων διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Οι δυνάμεις της συντήρησης, της απραξίας, της διαστρέβλωσης και της υποκρισίας δεν μπορούν να γίνουν ανάχωμα στην εξέλιξη και την πρόοδο του τόπου μας». Κατά τη διάρκεια της ομιλία του ο κ. Αργύρης, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα και τις θέσεις του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», τόνισε τα εξής:

«Για κάθε περιοχή της Ηπείρου στοχεύουμε να διαδραματίσει το δικό της ρόλο σε μια συντονισμένη αναπτυξιακή στρατηγική και δυναμική. Κάθε ενότητα και κάθε γωνία της Ηπείρου αποτελεί ισότιμο και ομόρρυθμο εταίρο. Η Φιλιππιάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής της προοπτικής και σίγουρα επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις ανάγκες της. Θέλουμε η περιοχή να γίνει πρωτοπόρα σε ένα πρότυπο «πράσινης ανάπτυξης» και του ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού. Πράσινη ανάπτυξη στηριγμένη στο σπάνιο περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την αγροτική οικονομία.

Ένα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης που θα βασιστεί:

  • Στα αυθεντικά προϊόντα με ποιότητα και ταυτότητα, που θα έχουν ξεχωριστή θέση στο Ηπειρώτικο καλάθι των προϊόντων διατροφής
  • Στο σπάνιο περιβάλλον της περιοχής που θα την κάνουν τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας
  • Στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον αγροτουρισμό, τον πολιτιστικό, τον οικολογικό τουρισμό.

Βασικός στόχος μας η προώθηση της αξιοποίησης της λίμνης του Ζηρού  με ήπιες μορφές τουρισμού και η ολοκλήρωση του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Και βέβαια η επίτευξη του στόχου αυτού περνά μέσα από την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και των ανθρώπων που την υπηρετούν. Των αγροτών. Των κτηνοτρόφων. Στόχος μας η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής στον πρωτογενή τομέα.  Να αναπτυχθούν δράσεις που αφορούν την πιστοποίηση προϊόντων και την απόδοση ταυτότητας σε αυτά, τη διαρκή προβολή και προώθηση των προϊόντων, τη ενίσχυση επιχειρηματικών δράσεων που αποσκοπούν σε αξιοποίηση παραδοσιακών μεθόδων αξιοποίησης προϊόντων και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Προτεραιότητά μας να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μονάδα απόδοσης του Ηπειρωτικού σήματος σε προϊόντα τα οποία ικανοποιούν προδιαγραφές και απαιτήσεις ποιότητας. Να δουλέψουμε συστηματικά για την καθιέρωση του Ηπειρωτικού καλαθιού προϊόντων. Ατμομηχανή σε αυτή την προσπάθεια θα είναι μεγάλες παραγωγικές  αγροτοσυνεταιριστικές και ιδιωτικές μονάδες. Και επιτρέψτε μου να πω πως ειδικά για την Δωδώνη η παράταξή μας δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει τον κοινωνικό της ρόλο και θα παραμείνει σε Ηπειρωτικά χέρια προς όφελος των κτηνοτρόφων και καταναλωτών. Να απολαμβάνουν του καρπούς των κόπων τους οι παραγωγοί έτσι όπως ακριβώς τους αξίζει.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα είμαι συνεχώς στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας οι παραγωγοί να αμείβονται για τη δουλειά τους και να αμείβονται στην ώρα τους. Η μάχη για τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ικανοποιούν τον παραγωγό και τον καταναλωτή και όχι το μεσάζοντα θα είναι διαρκής και γνωρίζω πολύ καλά πως γίνεται αυτό. Θέλω εδώ να κάνω μία μικρή αναφορά σε ένα θέμα που γνωρίζω ότι σας «καίει». Αφορά τα προβλήματα με τις εντάξεις και τις πληρωμές του προγράμματος της εξισωτικής αποζημίωσης. Προβλήματα που έχουν  έως αφετηρία την απόφαση που λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2007 για μείωση των πιστώσεων που αφορούσαν το πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013 κατά 50%.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να δημιουργηθούν προβλήματα στις εντάξεις και τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης από την περίοδο 2007-2008. Σήμερα η πολιτική επιλογή είναι διαφορετική και η χώρα μπόρεσε να εξοικονομήσει τις αναγκαία Ευρωπαϊκά ποσά και να αυξήσει τις εθνικές πιστώσεις για το πρόγραμμα. Οι πληρωμές είναι σε εξέλιξη για το 2008 και το 2009 και δρομολογούνται οι πληρωμές του 2010.

Το ζήτημα αυτό δεν θα το αφήσουμε να κυλήσει στην τύχη του και γνωρίζω πολύ καλά την αξία του για εσάς εδώ. Εμείς θέλουμε μία Περιφερειακή Διοίκηση αρωγό σε κάθε τι το παραγωγικό, το δημιουργικό και το αναπτυξιακό. Δεν θέλουμε απλά να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία για προσωπικό, και κομματικό όφελος.

Αγαπητοί συμπατριώτες, Φίλες και Φίλοι, Για το συνδυασμό μας η Ήπειρος αποτελεί κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Υστερεί σε άξονες οδικούς, υποδομές πρόσβασης και υποδομές εξυπηρέτησης πολιτών. Έχουμε προσδιορίσει τους στόχους μας στην κατεύθυνση των έργων υποδομών για την Ήπειρο και αφορούν άμεσα και την περιοχή της Φιλιππιάδας:

  • Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού από Αντίρριο έως Ιωάννινα και η επέκτασή της έως Κακαβιά.
  • Η κατασκευή των απαραίτητων συνδέσεων των αστικών κέντρων της Περιφέρειας με του μεγάλους οδικούς άξονες (Εγνατία – Ιόνια) με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών (Αμβρακία – Άκτιο, Φιλιππιάδα –  Πρέβεζα, Τύρια –  Θεσπρωτικό)
  • Η ανάπτυξη του δικτύου αεροπορικών μεταφορών έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι σημερινές και μελλοντικές ανάγκες με την αναβάθμιση του ρόλου των αεροδρομίων Ιωαννίνων και Ακτίου.

Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα σχέδιο για την διαχείρισή των υποδομών που θα οδηγήσει σε αύξηση των τοπικών εισοδημάτων και σε αντιμετώπιση του κοινωνικού και γεωγραφικού αποκλεισμού που συνήθως “πάσχουν” οι περιοχές μας». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης τόνισε:

«Φίλες και Φίλοι, Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία που πρέπει να γίνει εφαλτήριο αγώνα για να γράψουμε τη νέα σελίδα της περιοχής. Της νέας σελίδας που ανοίγει για τη Φιλιππιάδα,  ως ισότιμο και άξιο εταίρο της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου. Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ένα συλλογικό και ουσιαστικό πολιτικό αγώνα αντιστεκόμενοι σε λογικές μιζέριας και κατάθλιψης που σκόπιμα καλλιεργούν οι δυνάμεις της συντήρησης και των υπόγειων διαδρομών. Όλοι μαζί μπορούμε και θα πετύχουμε.»

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply