Ομιλία Αργύρη στην Άρτα

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες, Φίλες και Φίλοι
Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στην Άρτα, αποτελεί άλλη μία ένδειξη της απόφασης των Ηπειρωτών να πάρουν την τύχη της περιοχής μας στα χέρια τους. Η παρουσία σας είναι μήνυμα νίκης και προοπτικής για τον τόπο μας και τη θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική για εμένα και το συνδυασμό μας. Αγαπητοί συμπατριώτες, Γνωριζόμαστε και πορευόμαστε μαζί πολλά χρόνια. Μία διαδρομή συναρπαστική που είχε μέσα της όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη δημιουργία. Σε αυτή τη διαδρομή με τιμήσατε και με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας και, δε θα κουραστώ να το λέω, ότι με τιμάτε ακόμη περισσότερο με την κριτική σας. Σήμερα ο στόχος δεν είναι προσωπικός. Είναι συλλογικός και αφορά το μέλλον του τόπου μας. Της Ηπείρου. Στις 7 Νοεμβρίου θα αποφασίσουμε για το δρόμο που θα ακολουθήσει η περιοχή μας και έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα διλλήματα και επιλογές. Θέλουμε ή απορρίπτουμε το νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους που καθιστά τις Περιφέρειες αιρετές αυτοδιοικήσεις; Θα μπούμε στη μάχη της επιτυχίας του θεσμού που δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας ή στη μιζέρια της γκρίνιας, της αμφισβήτησης των νέων δομών και της καταλληλότητας της στιγμής που εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης; Θέλουμε μία Περιφέρεια κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών ή μία Περιφέρεια πεδίο κομματικών, πελατειακών και οικογενειακών διευθετήσεων;

Εγώ προσωπικά και ο συνδυασμός μας, έχουμε κάνει συγκεκριμένες επιλογές. Επιλέγουμε να κοιτάξουμε την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες στα μάτια για να μπορέσουμε όλοι μαζί να κοιτάξουμε μπροστά. Επιλέγουμε να «ξεσηκώσουμε» κάθε Ηπειρώτη και κάθε Ηπειρώτισσα στην προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης της περιοχής μας. Επιλέγουμε να χτίσουμε ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον. Να καταστήσουμε τον τόπο μας, για όλους και τον καθένα ξεχωριστά, τόπο που αξίζει να ζεις. Βρισκόμαστε σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της χώρας μας. Όμως, εμείς οι Ηπειρώτες έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα πάντοτε μπορούμε και δημιουργούμε. Γιατί ποτέ δε μας χαρίστηκε τίποτε. Γιατί διαμορφώσαμε μέσα από την ιστορική μας διαδρομή μία ιδιαίτερη συνείδηση και κουλτούρα που γέννησε σημαντικά στοιχεία της ιδιαίτερης παράδοσής μας, πλούσιο πολιτισμό, οικονομική δραστηριότητα, κοινωνική συνοχή και συνεργατική λειτουργία. Είναι στοιχείο του χαρακτήρα μας η επιτυχία στα δύσκολα και αυτό θα κάνουμε.

Εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε διαχρονικά ταυτισμένοι με την προσφορά στην Πατρίδα, τη Δημιουργικότητα και την Πρωτοπορία στην εξέλιξη των πραγμάτων. Από την 1η Ιανουαρίου τελειώνουν τα άλλοθι του «κακού» Κεντρικού Κράτους και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις Ευθύνες μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Η Περιφέρεια και οι νέοι Δήμοι, είναι πια οι νέες ισχυρές αναπτυξιακές αυτοδιοικούμενες οντότητες και οφείλουν να λειτουργήσουν συλλογικά και συντονισμένα για να ανατρέψουν αγκυλώσεις και στρεβλές αντιλήψεις. Για να ανατρέψουν νοοτροπίες που καθηλώνουν και δημιουργούν εσωστρέφεια και μιζέρια.

Θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρειά μας δυναμικό συνδιαμορφωτή της νέας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας, κόμβο διακίνησης νέων ιδεών και χωνευτήρι πολιτισμών. Να κάνουμε την Άρτα και την Πρέβεζα προπύργιο της πράσινης ανάπτυξης, του ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού. Να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες υποδομές που καθιστούν τη Θεσπρωτία όχι μόνο πύλη προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά και πρότυπο κέντρο μεταφορών και επικοινωνιών. Να καταστήσουμε τα Γιάννενα πραγματική Μητρόπολη των Ηπειρωτών αντάξια της ιστορίας, του πολιτισμού και των ανθρώπων της. Να κάνουμε μια Ήπειρο, συνολικά, ξεχωριστή, που θα εμπνέει το ανθρώπινο δυναμικό της όπου και αν βρίσκεται. Που θα κινητοποιεί όλες τις υγιείς της δυνάμεις και θα καταστεί ιδανικός «τόπος να ζεις» για όλους τους Ηπειρώτες όπου και εάν βρίσκονται.

Για να το πετύχουμε οδηγός μας είναι : Ποιότητα και Ταυτότητα Παντού. Έχουμε προσδιορίσει και έχουμε παρουσιάσει τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα και δεσμευόμαστε να τις υπηρετήσουμε με συνέπεια. Δημιουργούμε μία λειτουργική, αποτελεσματική και παραγωγική Περιφερειακή Διοίκηση που θα εξυπηρετεί τους πολίτες με Διαφάνεια και Αξιοκρατία. Συντάσσουμε Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ηπείρου με ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο. Αναδεικνύουμε την Ήπειρο σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών για όλη την Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Προτάσσουμε την ορθολογική και αποδοτική αξιοποίηση και συμπλήρωση των υποδομών που διαθέτουμε. Συνθέτουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» με έμφαση στις νέες τεχνολογίες ενεργειακής παραγωγής, την εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων πόρων και την «πράσινη επιχειρηματικότητα». Επιδιώκουμε να καταστεί η Περιφέρεια πρωταγωνιστής στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων για να γίνουν προσβάσιμο αγαθό για όλους τους πολίτες.

Σταθερή επιδίωξή μας να καταστούν τα αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου ξεχωριστά με ποιότητα και ταυτότητα διατηρώντας την αυθεντικότητά τους. Και εδώ θέλω να είμαι σαφής σχετικά με ένα θέμα που αποτελεί πυλώνα της παραγωγής της περιοχής μας: η ΔΩΔΩΝΗ ήταν, είναι και θα παραμείνει Ηπειρωτική Βιομηχανία. Ανήκει στους μετόχους της-κτηνοτρόφους και στις παραγωγικές δυνάμεις της Ηπείρου. Η αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση το εγγυάται. Αναπτύσσουμε ένα σύγχρονο ρεύμα Πολιτισμού στην Ήπειρο. Αντιμετωπίζουμε το σύνολο της Ηπείρου ως ενιαίου ελκυστικού τουριστικού προορισμού με επί μέρους ενότητες. Ενισχύουμε την απασχόληση και την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων

Βελτιώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας για όλους τους πολίτες Άμεσα εφαρμόζουμε όλες τις προβλέψεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών, την προάσπισή τους και διαδικασίες διαβούλευσης και συμμετοχής των κοινωνικών φορέων στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Δημιουργούμε συνθήκες και προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό των Ηπειρωτών. Συμμετέχουμε ενεργά και παρεμβαίνουμε σε Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Θεσμούς και Οργανισμούς για την εξασφάλιση πόρων και προγραμμάτων που εξυπηρετούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Δημιουργούμε τις απαραίτητες συνθήκες και τη σύναψη Δια – Περιφερειακών συνεργασιών τόσο με τις όμορες Περιφέρειες της χώρας, όσο και με τις Περιφέρειες των γειτονικών χωρών, με έμφαση στα θέματα ανάπτυξης, εμπορίου, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Για κάθε περιφερειακή ενότητα αλλά και για κάθε γωνιά της Περιφέρειας επιδιώκουμε να διαδραματίσει το δικό της ρόλο σε μια συντονισμένη αναπτυξιακή δυναμική.

Η Άρτα και οι Δήμοι που απαρτίζουν την Περιφερειακή της Ενότητα έχουν μέλλον και δυναμική. Θέλουμε την Άρτα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης και ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού. Πράσινη ανάπτυξη που στηρίζεται στα αγροτικά προϊόντα διατροφής, στο σπάνιο φυσικό περιβάλλον και στα μνημεία του πολιτισμού της. Την Άρτα με τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και του Γαβρόγου, της πεδιάδας της και του αστικού της κέντρου. Την Άρτα του Αμβρακικού, του Αράχθου, του Αχελώου και της λίμνης Πουρναρίου.

Θέλουμε την Άρτα που θα συμμετέχει με τα δικά της επώνυμα προϊόντα στο αγροδιατροφικό καλάθι των προϊόντων της Ηπείρου. Θέλουμε Την Άρτα των αυθεντικών κτηνοτροφικών προϊόντων της, που μεταποιούνται στο χώρο τους και προωθούνται στην αγορά με εξασφαλισμένη ποιότητα και ταυτότητα. Θέλουμε την Άρτα των εσπεριδοειδών και της ξεχωριστής ποιότητας ακτινιδίων. Την Άρτα της οργανωμένης πτηνοτροφικής παραγωγής με στήριξη του δυναμικού πτηνοτροφικού της συνεταιρισμού. Την Άρτα των ψαράδων του Αμβρακικού, που ανησυχούν για τη μείωση της παραγωγής τους. που κινδυνεύει από τη ρύπανση του κόλπου. Ο Αμβρακικός μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ο ψαρότοπος που θα βελτιώσει το εισόδημα των κατοίκων της. Ο Αμβρακικός που θα κάνει τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής του θεματοφύλακες της προστασίας του.

Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε με το εγκεκριμένο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ». Θα αγωνιστούμε να αξιοποιηθούν οι πόροι αυτοί με τη φειδώ και την αποτελεσματικότητα που επιβάλει ο σεβασμός των χρημάτων του λαού στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πρώτη επιδίωξή μας με τους πόρους αυτούς θα είναι η βελτίωση της οξυγόνωσης των νερών του κόλπου που απειλεί με παραπέρα μείωση του εισοδήματος των ντόπιων αλιέων. Αμβρακικός, Άραχθος, Τζουμέρκα, Αχελώος. Η Άρτα μπορεί και πρέπει να στηρίξει συμπληρωματικά εισοδήματα στην ύπαιθρο μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Αγροτουρισμό, οικολογικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό που θα βασιστούν στο σπάνιο περιβάλλον της, τη φυσική της ομορφιά και τα διάσπαρτα σημάδια του πολιτισμού της, με έμφαση στα πολυάριθμα βυζαντινά της μνημεία.

Η πράσινη ανάπτυξη σέβεται το περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους. Μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με βασική κατεύθυνση τα φωτοβολταϊκά και το γεωθερμικό της πεδίο για τη γεωργία, την παραγωγή ενέργειας από επεξεργασμένα γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα. Αυτό το πρότυπο προωθούμε και είναι χειροπιαστό και ολοκληρωμένο. Και συνδέει όλους τους παραγωγικούς τομείς με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον φίλο Κώστα Σκανδαλίδη, για τη σημερινή του παρουσία στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου. Η παρουσία του δε σηματοδοτεί προεκλογικό πυροτέχνημα. Είναι για εμάς δείγμα ότι την επόμενη ημέρα έχουμε συνομιλητές να συνεισφέρουν στην προσπάθειά μας. Και τους έχουμε σε όλους τους χώρους και σε όλα τα επίπεδα που χρειάζεται προκειμένου να υπηρετήσουμε στόχους και ιδέες.

Αγαπητοί συμπατριώτες, Φίλες και φίλοι, Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως αυτά που πρεσβεύουμε και διατυπώνουμε ως σχέδιο για την επόμενη ημέρα των εκλογών δεν είναι όμορφα, προεκλογικά, λόγια του αέρα. Είναι τεκμηριωμένα βήματα που γίνονται. Γίνονται γιατί γνωρίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Γίνονται γιατί συνθέτουμε την εμπειρία και τη γνώση με τη φρεσκάδα και την καινοτομία. Γίνονται γιατί ξέρουμε να διεκδικούμε, να πετυχαίνουμε και να υλοποιούμε στόχους. Γίνονται γιατί η Ήπειρος μας ενδιαφέρει ως Τόπος Ζωής και όχι απλής διαμονής ή μετάβασης.

Γίνονται γιατί γνωρίζουμε και μπορούμε να ανοίξουμε τους δρόμους που οδηγούν στις λύσεις. Γίνονται γιατί έχουμε μάτια, αυτιά και «μυαλά» ανοιχτά σε κάθε φωνή, σε κάθε ενέργεια, σε κάθε δράση και πρωτοβουλία και σε κάθε άποψη που δίνει «πόντους» και δυναμική στους κοινούς μας στόχους. Στις 7 Νοεμβρίου εκλέγουμε για πρώτη φορά Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και για το λόγο αυτό πιστεύουμε στην ανάδειξη Αξιών και Άξιων.

Καλούμε όλους τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες να δώσουμε μαζί αυτή τη «μάχη». Να κάνουμε την πρόκληση αφετηρία θετικών εξελίξεων. Γράφουμε μία νέα σελίδα ιστορίας. Καλούμε και συστρατεύονται μαζί μας δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις με θέληση και όρεξη για δουλειά.

Καλούμε και ενισχύουν το συνδυασμό μας δυνάμεις που δημιουργούν γέφυρες ανάμεσα σε ότι αποτελεσματικό και δημιουργικό έχει να επιδείξει η περιοχή μας και σε ότι ελπιδοφόρο υπάρχει για το αύριο. Καλούμε και εντάσσονται στις τάξεις μας δυνάμεις που εκφράζουν την παράδοση, την καταξίωση, την καινοτομία, τη φρεσκάδα που έχει ανάγκη ο τόπος. Έχουμε θέληση, σχέδιο, δύναμη και γνώση για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έρχονται.

Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου θα μιλήσουμε ανοιχτά με τους πολίτες και θα συζητήσουμε την πρότασή μας για το αύριο. Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή. Μπορούμε και αξίζουμε το καλύτερο. Όλοι μαζί στη μάχη για την Ήπειρο του Αύριο. Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για τη σημερινή σας παρουσίας που είναι αφετηρία της νέας σελίδας Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply